Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Orice potențială afectare a capacității mentale, indiferent de gradul său, poate duce la lipsirea persoanelor de capacitate de exercițiu?

Publicat:

Conform dispozitiilor art.164 alin.1) din Codul civil „persoana care nu are discernamantul necesar pentru a se ingriji de interesele sale, din cauza alienatiei ori debilitatii mintale, va fi pusa sub interdictie judecatoreasca". Dispozitiile mai sus citate au fost in vigoare pana la data la care prin Decizia nr. 601/2020, a declarant art. 164 alin.1) ca fiind neconstitutional. Cu alte cuvinte, anterior pronuntarii acestei decizii orice potentiala afectare a capacitatii mentale, indiferent de gradul sau, ar fi putut duce la lipsirea persoanelor de capacitate de exercitiu.…

Citeste articolul mai departe pe ziaruldeiasi.ro…  

Sursa articol: ziaruldeiasi.ro


Stiri pe aceeasi tema

Initiativa legislativa cetateneasca „Luna iunie - Luna Identitatii Crestine” nu indeplineste conditiile prevazute de Constitutie (CCR)

16:10, 26.03.2024 - Curtea Constitutionala a decis marti, cu unanimitate de voturi, ca initiativa legislativa a cetatenilor numita „Luna Iunie – Luna Identitatii Crestine” nu indeplineste conditiile prevazute de Constitutie pentru a putea fi promovata in Parlament. Judecatorii Curtii au constatat ca nu a fost intrunita…

CCR: Proiectul privind devansarea alegerilor prezidentiale este constitutional

00:16, 21.03.2024 - Ieri, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins, in unanimitate, o sesizare formulata de deputati USR si neafiliati, stabilind ca proiectul de lege care permite devansarea datei alegerilor presedintelui Romaniei este constitutional. Este vorba de Legea pentru modificare a art. 5 alin. (1) din…

Curtea Constituționala a Romaniei amana decizia finala in privința „legii fugarilor”

16:10, 13.03.2024 - Pe 21 februarie, CCR a amanat pentru 13 martie dezbaterile pe aceasta sesizare.Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis la finalul anului trecut, in urma convocarii Sectiilor Unite, cu participarea a 88 de judecatori, sesizarea CCR cu privire la Legea pentru modificarea si completarea Legii 286/2009…

Sintagma „limba romana” ramane in toata legislația Rep. Moldova. Eșec al socialiștilor și comuniștilor la Curtea Constituționala

15:51, 12.03.2024 - Curtea Constituționala a Republicii Moldova a decis marți ca sintagma „limba romana” ramane in toata legislația tarii, inclusiv in Constituție. Bogdan Aurescu saluta decizia magistraților care au respins sesizarea depusa de deputații socialiști și comuniști, informeaza Radio Chișinau.

Victorie, la Chișinau! Sintagma ''limba romana'' ramane in intreaga legislatie a Rep. Moldova, inclusiv in Constitutie

18:00, 11.03.2024 - La sfarsitul lunii martie anul trecut, deputatii Blocului Comunistilor si Socialistilor (BCS) au depus o sesizare la Curtea Constitutionala prin care solicitau verificarea constitutionalitatii deciziei de schimbare a denumirii limbii de stat, din moldoveneasca in romana, in toata legislatia din Republica…

Cu „Legea fugarilor”, la CCR (update)

13:26, 21.02.2024 - UPDATE Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat, miercuri, pentru 13 martie, dezbaterile pe sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu „Legea fugarilor”. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis la finalul anului trecut, in urma convocarii Sectiilor Unite, cu participarea a 88…

Cu „Legea fugarilor”, la CCR

06:45, 21.02.2024 - Curtea Constitutionala a Romaniei dezbate, miercuri, sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu „Legea fugarilor”. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis la finalul anului trecut, in urma convocarii Sectiilor Unite, cu participarea a 88 de judecatori, sesizarea CCR cu privire…

CCR: Legea care permite subconcesionarea ­bunurilor publice fara licitatie – constitutionala

00:06, 16.02.2024 - Curtea Constitutionala a Romaniei a respins sesizarea USR si Forta Dreptei in legatura cu legea care permite subconcesionarea bunurilor publice ale statului prin atribuire directa. Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, cu unanimitate de voturi, judecatorii constitutionali au respins, ca…


Ce parere ai despre aceasta stire?