Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

O carte de bucate din Ardeal, tradusă după 324 de ani. Cum găteau bucătarii varza à la Cluj

Publicat:

Istoricul clujean József Lukács a tradus o carte de bucate tiparita în 1695, în Ardeal, în care se gasesc, printre altele, cea mai veche reteta de sarmale de la noi, cea mai veche reteta de varza à la Cluj, cea mai veche reteta de pâine de pe actualul teritoriu românesc. Este vorba despre prima carte de bucate tiparita pe teritoriul României de astazi, care a devenit un adevarat best-seller în epoca, fiind retiparita de mai multe ori.

În carte se gasesc &"descrise pe scurt si ilustrate pentru toata lumea prepararea,…

Citeste articolul mai departe pe monitorulcj.ro…  

Sursa articol: monitorulcj.ro


Stiri pe aceeasi tema

Celebra "Varza a la Cluj", intr-un top al preparatelor traditionale de pe glob / Reteta dateaza din 1695

10:00, 20.05.2024 - Preparatele tradiționale de pe glob concureaza intr-un top in care se regasesc preferintele culinare ale turistilor. Traditionala "Varza a la Cluj" ocupa o onorabila pozitie in acest clasament.

VIDEO: Tocanița de intestine de miel, rețeta veche de cateva sute de ani, prezentata de bucatarul Calin Horvath

21:35, 03.05.2024 - VIDEO: Tocanița de intestine de miel, rețeta veche de cateva sute de ani, prezentata de bucatarul Calin Horvath Tocanița de intestine de miel. Bucatarul șef Calin Horvath din Alba Iulia a prezentat pentru Alba24 o rețeta veche de cateva sute de ani, care astazi a ajuns sa fie considerata o delicatesa.…

Rețeta de chec a Sandei Marin. Cum se face un chec perfect dupa o rețeta romaneasca veche

13:40, 24.04.2024 - Cu siguranța exista multe rețete de chec pe care le-ai incercat pana acum, dar te asiguram ca niciuna nu se compara cu cea Sandei Marin. Cunoscuta pentru carțile de bucate pe care le-a lansat, celebra scriitoare a lansat o rețeta tradiționala a unui chec perfect și delicios. Iata cu il gatești.

Pandispan de post, reteta veche. Nu dai gres cu ea! Ingredientul care il face cu adevarat pufos

16:36, 23.04.2024 - Pandișpanul de post este o varianta excelenta in aceasta perioada. Pentru cei care nu mananca deserturi de dulce, pot incerca aceasta prajitura care se prepara mai ușor decat pandișpanul clasic. Se face și mai rapid și nu trebuie sa petreceți mult timp in bucatarie. In plus, exista și un ingredient…

Sarmale manastirești de post. Ingredientul secret folosit de maicuțe: vei obține o mancare plina de savoare

21:25, 15.04.2024 - Un secret bine pazitPuține gospodine știu secretul sarmalelor de post manastirești. Ingredientul magic care confera acea savoare aparte este stafida sau prunele uscate, o adaugare neobișnuita, dar extraordinar de delicioasa. In special in manastirile din Bucovina și Moldova, acest ingredient secret…

Rețeta de placinte umplute cu varza calita. Preparatul de post pe care il gateau bunicile

10:15, 03.04.2024 - Daca ai ramas in pana de idei și vrei sa te bucuri de un preparat gustos de post, atunci pregatește rețeta de placinte umplute cu varza calita. Este o mancare pe care o gateau bunicile și cu siguranța iți va aduce aminte de copilarie. Iata de ce ingrediente ai nevoie, dar și care este modul de preparare!

Cat lapte și cat ulei trebuie sa pui in chec pentru a ieși pufos. Rețeta veche de 25 de ani

22:45, 28.02.2024 - Desertul de suflet al romanilor, un deliciu cu care ne rasfațau mamele și bunicile, dar o rețeta ce le da multora batai de cap. Pentru a fi sigur ca nu dai greș niciodata cand il prepari, este important sa ții cont de doua detalii importante. Afla, din randurile de mai jos, cat lapte și cat […] The…

Rețeta speciala de varza murata cu carne de porc. Ce truc folosesc gospodinele din Ardeal

13:00, 28.02.2024 - Rețeta special de varza murata cu carne de porc din Ardeal. Nu este deloc dificil sa o pregatești. Trebuie, in schimb, sa ai ceva timp liber la dispoziție pentru a ajunge la rezultatul potrivit. Gospodinele din Transilvania apeleaza la un ingredient deosebit pentru a oferi preparatului aroma intensa.…


Ce parere ai despre aceasta stire?