Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Leul românesc a împlinit 180 de ani. Cum a evoluat moneda noastră naţională de la 60 de parale la 100 de bani

Publicat:

Tranzactiile, taxele si impozitele se plateau in moneda straina lowenthaler (talerul olandez) care avea gravat pe revers un leu ridicat in doua labe si carora romanii le spuneau „leu“.

La mijlocul secolului XVII, in si Moldova circulau mai multe monede straine.

Cea mai cunoscuta era talerul olandez. Lowenthalerii au circulat pana pe la 1750, iar popularitatea lor a fost atat de ridicata incat chiar si dupa retragerea din circulatie au fost identificati in popor cu notiunea de moneda si preturile au continuat sa fie calculate in aceasta moneda.

Mai tarziu,…

Citeste articolul mai departe pe adevarul.ro…  

Sursa articol: adevarul.ro


Stiri pe aceeasi tema

De teama scumpirilor, romanii iși fac de pe acum primele cumparaturi! Cat costa kilogramul de carne de miel, cu doua saptamani inainte de Paște

13:05, 19.04.2024 - Deși mai sunt peste doua saptamani pana la Paște, unii romani s-au grabit sa faca deja primele cumparaturi, in special de la raionul de carne, de teama faptului ca in preajma Sarbatorilor aceasta se va scumpi. Așa ca nu sunt puțini cei care au trecut deja pragul piețelor sau al magazinelor, pentru a…

Cum se facea școala acum doua secole. Rolul scaunului cu nisip din fața bancii: „Indrepteaza, primare!”

18:10, 06.04.2024 - Intr-o analiza a inceputurilor școlii romanești de stat, publicata in anul 1928 in revista „Viața Romaneasca”, pedagogul Ștefan Barsanescu prezenta procesul de formare a primelor generații de elevi pe actualul teritoriu al Romaniei.Studiul este dedicat primei școli primare romanești de stat din Moldova,…

Ziua Institutiei Prefectului este marcata, incepand cu 2019, pe 2 aprilie.

23:45, 03.04.2024 - Ziua Institutiei Prefectului este marcata, incepand cu 2019, pe 2 aprilie. In aceasta zi, in 1864 a fost instituita, prin lege, notiunea de "prefect". Denumirea de "prefect" in Romania era intalnita,in Muntenia si in Moldova inainte de Unirea Principatelor din 1859, dar pe atunci purta numele de "ispravnic…

Pasaportul romanesc, al 15-lea cel mai puternic din lume. Ce trebuie sa știi

17:00, 19.03.2024 - Ministerul Afacerilor Interne a anunțat astazi, 19 martie, ca in primele 2 luni ale acestui an au fost eliberate peste 160.000 de pasapoarte de catre structurile Ministerului Afacerilor Interne cetatenilor romani. Timpul mediu de eliberare a pasaportului este de sub doua zile. „Astfel, in urma implementarii…

Ministerul Afacerilor Interne: Pasaportul romanesc, al 15-lea cel mai puternic din lume

13:50, 19.03.2024 - In primele doua luni ale anului 2024, Ministerul Afacerilor Interne a emis peste 160.000 de pașapoarte pentru cetațenii romani, cu o viteza de procesare incredibila de sub doua zile. Prin intermediul platformei online hub.mai.gov.ro, au fost inregistrate peste 170.000 de cereri, oferindu-le cetațenilor…

Iordanescu: Echipa naționala reprezinta locomotiva realitații fotbalului romanesc

20:40, 18.03.2024 - Selecționerul Edward Iordanescu considera ca echipa naționala reprezinta locomotiva realitații fotbalului romanesc, inaintea primelor meciuri de pregatire ale Naționalei dupa ce a obținut calificarea la Campionatul European – Germania 2024.

Conu Mihai nu a fost mason!

12:55, 17.03.2024 - „Chiar pentru cei care i-au fost apropiați, Sadoveanu-omul ramane un mister” – Aurel LEON  Francmasoneria a fost o societate universala secreta, in tainele careia au patruns, de-a lungul secolelor, mari personalitați politice și culturale ale lumii. Cei care cunosc istoria masoneriei sunt destul de…

„Este o placere sa revin la Paris”. Maia Sandu catre Emmanuel Macron: Va mulțumim ca ramaneți puternic pentru Ucraina și Moldova

18:25, 07.03.2024 - Președinta Maia Sandu a avut o intrevedere cu omologul sau francez, Emmanuel Macron, in cadrul vizitei pe care o intreprinde astazi la Paris. Șefa statului a ținut și un discurs in care a apreciat sprijinul Franței acordat țarii noastre in calea de integrare europeana și a indemnat UE sa sprijine, in…


Ce parere ai despre aceasta stire?