Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

De ce ciocnim OUĂLE de Paști - tradiții, superstiții și legende

Publicat:

Incondeierea sau „impistritul” oualor reprezinta un obicei stravechi in traditia romaneasca. Ouale incondeiate sunt o marturie a datinilor, credintelor si obiceiurilor pascale, reprezentand un element de cultura spirituala specific romaneasca.

Citeste articolul mai departe pe stiripesurse.ro…  

Sursa articol: stiripesurse.ro


Stiri pe aceeasi tema

Traditii si superstitii: Saptamana Luminata, ce nu ai voie sa faci in saptamana de dupa Paste

08:30, 07.05.2024 - Dupa bucuria Invierii, creștinii ortodocși intra in perioada cunoscuta drept Saptamana Luminata, o saptamana plina de tradiții și superstiții. Saptamana Luminata este inceputul unei perioade de sarbatoare care se termina dupa cincizeci de zile de la Paști, la Pogorarea Sfantului Duh (Rusaliile). Saptamana…

Simbolistica oualor la romani, de Paști

16:40, 04.05.2024 - Sarbatoarea Sfintelor Pasti este marcata in comunitatea romaneasca, de o primenire a caselor si gospodariilor, de slujbe speciale savarsite in cadrul Bisericilor Ortodoxe, dar si de o gama larga de preparate traditionale romanesti. De pe masa fiecarui roman nu trebuie sa lipseasca ouale rosii, cozonacul…

Superstiții și tradiții de Joia Mare

08:46, 02.05.2024 - Joia Mare din Saptamana Patimilor se mai numeste Joia Neagra sau Joimarita. In aceasta zi, femeile vopsesc ouale. Cine n-a terminat de tors nici ca mai toarce.... The post Superstiții și tradiții de Joia Mare appeared first on Special Arad · ultimele știri din Arad .

Tradiții stravechi in Cluj: Camașile cusute in secret de Paști, simbol al creativitații și competiției

10:30, 01.05.2024 - Fetele din Maguri-Racatau, județul Cluj, pastreaza tradiția confecționarii camașilor noi pentru sarbatori, aducand o nota de competiție și creativitate in realizarea modelelor unice.

Tradiții la jumatatea Postului Mare

08:25, 13.04.2024 - Mijlocul Postului Mare reprezenta un motiv in plus de sarbatoare printre credincioșii de altadata. Era considerata o perioada de aparenta acalmie – au trecut deja patru saptamani din post. Mijlocul postului era marcat cu obiceiuri, tradiții și superstiții locale, facand parcurgerea urmatoarelor patru…

9 martie: ziua celor 40 de Sfinți Mucenici. Tradiții și superstiții de primavara. Ce nu ar trebui sa faci astazi

07:05, 09.03.2024 - 9 martie: ziua celor 40 de Sfinți Mucenici. Tradiții și superstiții de primavara. Ce nu ar trebui sa faci astazi Ziua celor 40 de Sfinți Mucenici. Sfintii 40 de mucenici sunt pomeniti in calendarul crestin ortodox in ziua de 9 martie. Aceștia erau ostasi si faceau parte dintr-un corp de armata stationat…

Marțișorul: Povestea voinicului care a eliberat Soarele. Tradiții, legende și superstiții de 1 Martie

23:05, 29.02.2024 - Marțișorul: Povestea voinicului care a eliberat Soarele. Tradiții, legende și superstiții de 1 Martie Marțișorul: Povestea voinicului care a eliberat Soarele. Ziua de 1 Martie, prima zi a primaverii, este inconjurata de tradiții, legende și superstiții.  Originile marțișorului nu sunt cunoscute exact,…

Dragobetele, ziua romaneasca a indragostiților | Tradiții, obiceiuri și superstiții

10:25, 24.02.2024 - ​Dragobetele este o sarbatoare populara, celebrata de romani pe 24 februarie. Sunt multe tradiții, obiceiuri și superstiții legate de aceasta zi in care fetele și baieții trebuie sa se intalneasca și sa-și declare dragostea. Conform tradiției populare, la Dragobete pasarile se strang in stoluri, ciripesc,…


Ce parere ai despre aceasta stire?