Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Cum s-a îmbogățit limba română cu expresia „a spăla putina”

Publicat:

Un nou episod al „Dicționarului cultural”, noi provocari, alte multe enigme (de vocabular) elucidate. Ca tot ne-a „sorcovit” iarna: știți cum ne-am ales cu termenul „derdeluș”? Dar cu „ciubucul”? Dar cu „muștucul”? Haideți sa (ne) luminam! 

Citeste articolul mai departe pe jurnalul.ro…  

Sursa articol: jurnalul.ro


Stiri pe aceeasi tema

Ce inseamna, de fapt, expresia “Prost ca noaptea”? Ai folosit-o de multe ori fara sa știi acest detaliu secret

12:01, 13.05.2024 - Limba romana este foarte complexa și conține multe expresii, pe care unii le folosesc in contexte greșite, deoarece nu știu semnificația acesteia. Una dintre cele mai folosite și cunoscute este „prost ca noaptea”. Ce inseamna expresia „Prost ca noaptea”? Limba romana este plina de expresii pe care le…

De unde vine expresia „a umbla cu ocaua mica” și ce semnifica

10:05, 17.04.2024 - Limba romana este o sursa inepuizabila de expresii și zicatori populare, care oglindesc bogația istorica, tradițiile și mentalitatea poporului roman. Ele ascund ințelesuri profunde și emoții, fiind adevarate bijuterii lingvistice care pastreaza vie esența culturala și identitatea naționala a țarii noastre.…

Ce inseamna expresia ‘toba de carte’, de fapt. De unde provine

11:50, 15.04.2024 - Limba romana este destul de complexa și are in componența numeroase expresii. Una dintre acestea este ‘toba de carte’. Cu siguranța ați auzit-o de multe ori, dar ce inseamna, de fapt, și de unde provine? Ce inseamna și de unde provine expresia ‘toba de carte’ Limba romana este bogata in expresii și…

Ce inseamna expresia „toba de carte” și de unde provine

11:50, 08.04.2024 - Limba romana este un izvor nesecat de expresii și locuțiuni populare, care reflecta istoria, tradițiile și mentalitatea poporului roman. Acestea sunt incarcate de ințelesuri și de emoții, fiind in fapt niște relicve lingvistice care captureaza esența culturala și identitatea naționala. In același timp,…

De unde vine expresia „a-si pune cenusa in cap”

12:31, 19.03.2024 - Numarul limbilor care sunt vorbite in momentul de fața in lume este greu de stabilit, potrivit specialiștilor lingviști, insa fiecare dintre acestea este speciala in felul ei. Bogația unei limbi nu consta doar in numarul de cuvinte din vocabular, ci și in capacitatea acestora de a putea exprima cat…

Doi parlamentari USR au depus o initiativa legislativa pentru ca limba romana sa poata fi studiata de copiii din diaspora

15:11, 03.03.2024 - Parlamentarii USR Radu Mihail si Iulian Lorincz au depus o initiativa legislativa prin care cursurile de limba romana pentru copiii din diaspora ar putea sa devina program permanent al Ministerului Educatiei. ”Vrem ca acest curs sa nu poata fi desfiintat peste noapte din lipsa de fonduri sau lipsa…

Ce autori și opere se dau la Bac 2024 la Limba și literatura romana. Programa Bacalaureat pentru anul acesta

18:05, 19.02.2024 - Sunt peste 100.000 de elevi ai claselor a XII-a care vor susține examenul de Bac in 2024. Una dintre cele mai importante probe este la limba romana și mulți se intreaba ce autori și opere se dau la Bac 2024 la Limba și literatura romana? Elevii au inceput deja sa se pregateasca, avand in vedere […]…

De unde vine expresia „a-si aprinde paie in cap”. Legatura cu turcii

22:06, 16.02.2024 - Limba romana are multe curiozitați neștiute de mulți dintre vorbitorii sai. Un astfel de exemplu este expresia „a-si aprinde paie in cap”. Toata lumea a auzit-o, insa foarte puțini sunt cei care cunosc radacinile acestei sintagme. Expresia are legatura cu turcii. Multe expresii din limba romana au radacini…


Ce parere ai despre aceasta stire?