Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Andrei Mureșanu și Anton Pann își dispută paternitatea melodiei Imnului Național

Publicat:

Condiția oprimata pe care au avut-o romanii, secole de-a randul, in cadrul regatului maghiar, și apoi in , a dus la marginalizare, izolare și imobilism. Inceputul revoluției de la 1848 ii gasește pe intelectualii romani preocupați de soarta conaționalilor lor din Transilvania. Nu intamplator, aceștia se situeaza in fruntea poporului, caruia incearca sa ii arate calea de urmat. Intelectuali de varf, precum George Barițiu, Simion Barnuțiu, , episcopul Andrei Șaguna, sunt desemnați sa ii conduca pe romani in grelele momente ale revoluției.

Citeste articolul mai departe pe historia.ro…  

Sursa articol: historia.ro


Stiri pe aceeasi tema

REVOLUTIA DE LA 1848-1849: Primele tratative dintre conducatorii Revolutiei romane si reprezentantii guvernului revolutionar ungar

16:35, 10.04.2024 - Declansarea campaniei generalului maghiar Iosif Bem in Transilvania (la 13/25 dec. 1848 a intrat in Cluj; ian.-mart.1849 a ocupat aproape intregul teritoriu al Transilvaniei) la dispozitia guvernului din Pesta a dus la infrangerea trupelor imperiale, constranse, in parte, sa se refugieze in Tara Romaneasca.…

Elevul din Mures care si-a lovit diriginta la inceputul saptamanii trecute, in timpul orelor de curs, a fost exmatriculat

14:30, 20.03.2024 - Consiliul de administratie al Colegiului National „Alexandru Papiu Ilarian” din Targu Mures a decis exmatricularea elevului care si-a lovit diriginta la inceputul saptamanii trecute, in timpul orelor de curs. Hotararea de exmatriculare a elevului agresor a fost luata cu dreptul ca acesta sa se reinscrie…

Destinul frant al eroului Avram Iancu. Depresia și tuberculoza i-au rapus spiritul: ”Nu mai sunt Iancu, sunt umbra lui!”

13:30, 20.03.2024 - Avram Iancu, una dintre figurile emblematice ale Revoluției de la 1848 din Transilvania, ramane un simbol al luptei pentru libertate și dreptate in istoria poporului nostru. Cu toate acestea, puțini sunt cei care cunosc detaliile dramatice ale sfarșitului sau, marcand un final tragic pentru eroul național…

Mihai, mai tare decat Barnuțiu

08:10, 04.03.2024 - Daniel Muresan La ultima ședința de consiliu municipal, Mihai Viteazu a infierbantat spiritele. Conducerea primariei a supus la vot (bineințeles ca a trecut) amplasarea statuii lui Mihai Viteazu in zona Scala. Ideea unei statui in oraș nu e rea; avem doar un grup statuar (al celebrului sculptor Fadrusz…

Sfarșitul lui februarie mai cald decat inceputul lui martie – vremea pe doua saptamani

14:00, 26.02.2024 - Dupa o saptamana calda, cu temperaturi care au urcat duminica pana la 17 grade la Gherla, Dej și Cluj-Napoca, vremea se anunța la fel și in continuare in Transilvania, cel puțin in prima saptamana, anunța Administrația Naționala de Meteorologie. Valorile termice din timpul zilei se vor menține cu mult…

Vremea in Transilvania și in țara, pana la inceputul lunii martie. Ploi și variații de temperatura. Prognoza meteo pe regiuni

14:25, 19.02.2024 - Vremea in Transilvania și in țara, pana la inceputul lunii martie. Ploi și variații de temperatura. Prognoza meteo pe regiuni Vremea in Transilvania și in țara, pana in 3 martie: Administrația Naționala de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza meteo pe regiuni, pentru urmatoarele doua saptamani. Potrivit…

13 Februarie 1849: „Petitiunea generala a fruntasilor romani din Transilvania, Banat si Bucovina” inaintata imparatului Franz Joseph I de episcopul ortodox Andrei Șaguna

21:10, 13.02.2024 - In ziua de 13 Februarie 1849, Delegatia Adunarii romanilor de la Sibiu, Transilvania, condusa de episcopul ortodox Andrei Șaguna, infatiseaza Petitiunea generala a fruntasilor romani din Transilvania, Banat si Bucovina catre imparatul austriac Franz Joseph I. In respectiva „Petițiune” se cerea legitima…

Alaturi de ministrul Educatiei, Ligia Deca, la cele doua colegii nationale din municipiu!

00:06, 08.02.2024 - Alaturi de ministrul Educatiei, Ligia Deca, la cele doua colegii nationale din municipiu! "Liviu Rebreanu" si "Andrei Muresanu" sunt licee emblematice pentru Bistrita, Transilvania si chiar Romania, mereu in topul rezultatelor la evaluare, bacalaureat si olimpiade scolare. Reabilitarea CNLR este pe…


Ce parere ai despre aceasta stire?