Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Adevărata zi de independenţă a României este 10 mai 1877

Publicat:

10 mai, Ziua Regelui, era ziua naționala a României pâna la venirea comuniștilor la putere, la jumatatea secolului trecut. 

În timpul dictaturii, sarbatoarea de 10 Mai a fost stersa deliberat din memoria colectiva. Manualele de istorie nu o mentionau, nu era amintita public niciodata, iar când se vorbea despre independenta se invoca discursul lui Mihail Kogalniceanu d, rostit la 9 mai. Astazi, 10 Mai este ziua Regalitatii si este sarbatorita în primul rând de familia regala si de simpatizantii ei, dar si de cei stiu cât datoreaza…

Citeste articolul mai departe pe timpul.md…  

Sursa articol: timpul.md


Stiri pe aceeasi tema

Coroana reginei Maria, expusa timp de o luna la Iași. Valoreaza 25 de milioane de euro. „A fost bijuteria cea mai stralucitoare din evantaiul manifestarilor destinate incoronarii”

13:05, 10.05.2024 - Unul dintre cele mai importante obiecte din patrimoniul Romaniei este expus incepand din 9 mai, timp de o luna, la Palatul Braunstein din Iași. Este vorba despre coroana din aur masiv „inaugurata” de regina Maria cu ocazia incoronarii din octombrie 1922. Libertatea a discutat cu istoricul ieșean Claudiu…

Maraton de fact checking, organizat de Funky Citizens la Constanța/ Studenții Universitații Ovidius vor verifica dezinformari din spațiul public cu ajutorul jurnaliștilor / Info Sud-Est, partener al evenimentului

16:50, 24.04.2024 - Un “maraton de fact checking” pentru studenți va fi organizat luni, la Universitatea Ovidius din Constanța, de catre Funky Citizens, in colaborare cu Info Sud-Est și cu Facultatea de Istorie și Științe Politice a UOC. Startul maratonului, care va avea loc in intervalul orar 13:00 – 17:00, in in Sala…

Prietena tinerilor ucisi la 2 Mai, dezvaluiri dureroase din momentul accidentului. Reactia revoltatoare a lui Vlad Pascu: „A intors masina”

16:06, 18.04.2024 - O tanara care a supraviețuit accidentului de la 2 Mai, unde doi tineri au fost uciși, a vorbit despre clipele dureroase de dupa accident, dar și dinaintea evenimentului fatal. Marturiile cutremuratoare a unei fete dinainte de accidentul de la 2 Mai Fata este colega cu Sebastian Olariu la Facultatea…

Controversa rachetelor antigrindina: Polueaza sau nu?

18:45, 15.04.2024 - Exploatarea infrastructurii operationale din cadrul Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor (SNACP) nu produce o crestere a emisiilor de poluanti in aer, apa sau sol, deoarece tehnologia aplicata curent in acest sistem nu este poluanta si respecta optiunile de protectia mediului…

Lascar Catargiu – un fauritor de tara

09:05, 14.04.2024 - Lascar Catargiu a fost una dintre marile personalitati ale politicii romanești din secolul al XIX-lea, cu rol important in modernizarea Romaniei, in obținerea independenței și in consolidarea monarhiei.  Un fiu al Neamtului?!  Noi, nemtenii, il consideram de-al nostru, nascut in comuna Dobreni (a detinut…

In memoriam Florian Anastasiu, arheologul prezent in judetul Constanta, participant la sapaturile de la Histria si Capidava

17:10, 08.04.2024 - In timpul studentiei, a facut cunostinta cu esenta meseriei de arheolog pe pamantul Dobrogei, la Histria, unde a participat la sapaturi. Mai tarziu, in calitate de muzeograf ndash; arheolog a fost prezent la sapaturile de la Capidava Nascut in Oltenia, la Craiova, in ziua de 4 martie 1929, Florian Anastasiu…

Ce sarbatorim de 8 martie și cum s-a transformat sensul ei?

10:05, 08.03.2024 - Zilele trecute am fost intrebat despre ce semnifica sarbatoarea de 8 martie și ce a ajuns aceasta sarbatoare.Simplu: aceasta sarbatoare este una profund politica și semnifica nu „ziua femeii”, ci ziua luptei pentru drepturile politice, sociale și economice ale femeii.Istoric scurt. Pe 8 martie 1908,…

Un nou proiect pentru elevi lansat de buzoianca Daniela Popescu

00:06, 27.02.2024 - Buzoianca Daniela Popescu, lector universitar doctor la Facultatea de Istorie – Universitatea din Bucuresti și presedinte al Asociației Culturale „Istoria din Casa in Casa” lanseaza un nou proiect destinat mediului preunivesitar, sub titulatura „Dialog democratic: Ateliere de educație civica și istorie”.…


Ce parere ai despre aceasta stire?