Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

27 martie, un reper în istoria națiunii române

Publicat:

​Pe 27 martie 1918 Sfatul Țarii hotara unirea Basarabiei intre hotarele ei naturale cu Romania punand astfel capat raptului savarșit in 1812 de Imperiul țarist prin care partea dintre Prut și Nistru a Moldovei lui Ștefan intra sub cizma muscalilor. Mai bine de un secol de incercari privind deznaționalizarea nu au reușit sa smulga din sufletul basarabenilor conștiința de neam romanesc. A fost primul dintre actele prin care s-a infaptuit in 1918 ; Bucovina și apoi Transilvania au implinit aceasta mișcare catre sine a poporului roman. ​Vicisitudinile istoriei și slabiciunea noastra au…

Citeste articolul mai departe pe realitateavalceana.ro…  

Sursa articol: realitateavalceana.ro


Stiri pe aceeasi tema

Primaria Berchișești a aniversat implinirea a 106 ani de la unirea Basarabiei și Romania. Violeta Țaran: „Misiunea tuturor din generația noastra este sa facem Romania Mare”

16:25, 28.03.2024 - Primaria Berchișești a aniversat, miercuri, implinirea a 106 ani de la votarea actului Unirii Basarabiei cu Romania de catre Sfatul Tarii al Republicii Democratice Moldovenesti, din data de 27 martie 1918. „In Actul Unirii se mentiona: „In numele poporului Basarabiei, Sfatul Tarii declara: Republica…

Lectia de istorie. Cum s-a unit Basarabia cu Romania

15:10, 27.03.2024 - Bucovina s-a unit cu Romania la 15 noiembrie 1918, la șase zile dupa incheierea Primului Razboi Mondial. Transilvania și celelalte provincii din Ardeal s-au unit cu Romania la 1 decembrie 1918, la mai bine de doua saptamani dupa incheierea Primului Razboi Mondial (11 noiembrie 1918). In acele momente,…

27 Martie 1918 : Sfatul Tarii al Republicii Democratice Moldovenesti voteaza actul Unirii cu Romania. Citat: „Traiasca unirea Basarabiei cu Romania de-a pururi si totdeauna!

08:25, 27.03.2024 - In ziua de 27 Martie 1918, Sfatul Tarii al Republicii Democratice Moldovenesti voteaza actul Unirii cu Romania.  In numele poporului Basarabiei, Sfatul Tarii declara: Republica Democratica Moldoveneasca (Basarabia) in hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunare, Marea Neagra si vechile granite cu Austria,…

”Balada Doamnelor de azi”,  dezbatere pe tema ”femeia moderna intre feminitate și feminism” la USV

20:25, 25.03.2024 - Scoala de Eticheta si Bune Maniere organizeaza a doua ediție a evenimentului ”Balada Doamnelor de azi”, o dezbatere pe tema: femeia moderna intre feminitate și feminism. Evenimentul va avea loc Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava, corp E, vineri, 29 martie de la ora 17.30. Coorganizatori sunt Alianta…

Primii pași ai lui Zeljko Kopic pe stadionul Dinamo: „Aici e istoria. Și viitorul”. A dezvaluit cum a decurs discursul de angajare pentru unii fotbaliști

19:55, 13.03.2024 - Zeljko Kopic, 46 de ani, a vizitat vechea arena a „cainilor”, in timp ce diverși tineri faceau alergari pe celebra pista din Ștefan cel Mare, iar niște indieni incropisera un joc de cricket in fața Peluzei Catalin Hildan. Croatul a povestit pentru GSP.ro cum i-a convins pe unii fotbaliști sa semneze…

Scandalul bisericilor. Mitropolitul Vladimir i-a transmis o scrisoare patriarhului Romaniei și cere „un dialog frațesc”: Nu banii vor liniști lucrurile

12:25, 07.03.2024 - Mitropolitul Vladimir i-a transmis o scrisoare Patriarhului Bisericii romane, Daniel, dupa ce mai mulți preoți de la Mitropolia Moldovei au trecut la cea a Basarabiei. Astfel, mitropolitul Vladimir cere „un dialog frațesc” și menționeaza ca „nu banii vor liniștri lucrurile in teritoriul dintre Prut…

Cetatea de Scaun a Sucevei, redeschisa pentru vizitare. A fost construita de Petru I Mușat și fortificata de Ștefan cel Mare

14:20, 29.02.2024 - Cetatea Sucevei a fost principala reședința a domnilor Moldovei timp de aproape 200 de ani. Ansamblul arhitectonic medieval a fost consolidat si completat in perioada 2011-2015, fiindu-i redat aspectul impunator, intrat in legenda, dar si stralucirea princiara din trecut.

Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, intemeietoarea dinastiei din care facea parte și Ștefan cel Mare

23:55, 22.02.2024 - Una dintre cele mai importante dinastiii medievale romanești, cea din care se trage și celebrul Ștefan cel Mare, a fost intemeiata de o femeie. Purta numele de Margareta Mușata, iar povestea sa este invaluita in mister. Unii banuiesc ca ar fi fost reprezentanta unui puternic clan boieresc.


Ce parere ai despre aceasta stire?