Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

14:20, 30.05.2024

„Veșminte domnești”, atelier creativ de colaje textile, organizat de Muzeul Național al ...

„Veșminte domnești”, atelier creativ de colaje textile, organizat de Muzeul Național al ...

Muzeul Național al Bucovinei revine cu o serie de activități interactive și distractive pentru copii și părinți, ce se vor desfășura în lunile iunie, iulie și august, la Muzeul de Istorie din Suceava. Atelierul…




11:10, 10.05.2024

Dezastru într-o biserică din Cluj: un bărbat a profanat veșminte, a furat cutia milei și a ars obiecte

Dezastru într-o biserică din Cluj: un bărbat a profanat veșminte, a furat "cutia milei" și a ars obiecte

Un bărbat de 38 de ani a fost reținut de polițiști pentru o perioadă de 24 de ore, în cadrul unui dosar penal care vizează comiterea infracțiunilor de tentativă la tâlhărie calificată, furt calificat și profanarea…




10:35, 10.05.2024

Un bărbat a fost reținut după ce a făcut dezastru într-o biserică din Cluj! A furat cutia milei, a profanat veșminte preoțești și a distrus obiecte de cult

Un bărbat a fost reținut după ce a făcut dezastru într-o biserică din Cluj! A furat cutia milei, a profanat veșminte preoțești și a distrus obiecte de…

Un bărbat de 38 de ani a fost reținut după o serie lungă de infracțiuni în Cluj.Bărbatul a amenințat o femeie care lucra într-un local din Turda, încercând să o convingă să îi dea o sumă de bani. ,,Din cercetările…




17:00, 29.04.2024

Preoții clujeni sunt furioși pe Georgiana Lobonț, după ce a apărut într-o rochie care seamănă cu veșmintele bisericești - FOTO și VIDEO

Preoții clujeni sunt furioși pe Georgiana Lobonț, după ce a apărut într-o rochie care seamănă cu veșmintele bisericești - FOTO și VIDEO

Îndrăgita Georgiana Lobonț este acuzată de mai mulți preoți că și-a făcut rochie din veșminte bisericești, lucru care ar constitui o ofensă. Vorbim despre concertul de pricesne pe care artista l-a susținut în 26…




02:30, 22.03.2024

FOTO | Zona din România care deține o colecție unică în lume: Totul a început în urmă cu peste 25 de ani

FOTO | Zona din România care deține o colecție unică în lume: Totul a început în urmă cu peste 25 de ani

Valea Hârtibaciului, o zonă pitorească din județul Sibiu, găzduiește o colecție unică de păpuși îmbrăcate în costume populare tradiționale. Colecția, formată din aproape 300 de păpuși, este opera a doi foști profesori,…




06:05, 08.03.2024

Peru, curcubeul în veșminte

Peru, curcubeul în veșminte

Dragii mei cu Jurnalul sub braț, vă mulțumesc pentru mesajele primite. Din nou, multe. Mă bucur că plimbarea mea prin Peru v-a stârnit interesul în așa mare măsură încât mă simt nevoit să continui cu impresiile…




17:35, 25.02.2024

Veșmântul nopții nu l-a protejat pe un hoț de lemne din Frătăuții Noi

Sâmbătă la orele 02.40, patrula de siguranță publică din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, desfășurând activități în cadrul acțiunii dispuse de către IPJ Suceava, pe linia prevenirii şi combaterii delictelor…




16:15, 21.02.2024

Dispută pe marginea unui veșmânt preoțesc vechi și nefolosit de peste 35 de ani pe care un mirean vrea să-l poarte

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a fost solicitat să intervină în cazul unei dispute pe marginea unui veșmânt preoțesc vechi și nefolosit de peste 35 de ani pe care un mirean vrea să-l poarte.…




16:45, 12.01.2024

Lumea fascinantă a PODOABELOR ŞI VEŞMINTELOR ÎN MOLDOVA MEDIEVALĂ, dezvăluită la Muzeul de istorie Suceava

Vreți să vedeți cum se dichiseau boierii, domnii, domnițele, dregătorii, curtenii din Moldova medievală?  Vreți să aflați ce vestimentații și ce bijuterii se purtau în perioada medievală?  Vă invităm la Muzeul…




13:50, 12.01.2024

Elevii suceveni, invitați să cunoască lumea podoabelor și a veșmintelor din perioada ...

Elevii suceveni sunt invitați să cunoască lumea fascinantă a modei din perioada medievală, participând la proiectul de educație muzeală/oră de muzeu „Podoabe și veșminte în Moldova medievală", ce se va desfășura…




10:36, 13.11.2023

De ce este bine să atingi veșmintele preoților. Ce semnificaţie au hainele lor

De ce poartă preoţii ortodocşi anumite tipuri haine, de ce acestea diferă la diverse evenimente şi care ar fi rolul acestor veşminte speciale, ce amintesc de o uniformă? Trebuie remarcat faptul că deşi unii folosesc…




22:51, 10.11.2023

Comoara de la Arhiepiscopie – cel mai vechi veșmânt liturgic din România. Dreptul la neuitare

■ acesta a aparținut Sfântului Ioan Gură de Aur - Hrisostomul ■ cea dintâi mențiune documentară referitoare la acest felon datează din anul 1653 ■ patriarhul Macarie al Antiohiei a vizitat Moldova și a stat la…




15:20, 09.11.2023

FOTO. Clujul, în veșminte de sărbătoare! A început amenajarea Târgului de Crăciun și a iluminatului festiv din Piața Unirii

A început numărătoare inversă până la sărbătorile de iarnă. În centrul Clujului a început amenajarea Târgului de Crăciun, iar în mai multe zone din oraș au fost montate deja instalațiile de iluminat festiv.




13:05, 18.10.2023

Ce se întâmplă cu veșmintele Sfintei Parascheva după pelerinaj? Cei care le doresc așteaptă chiar și 2 ani

Numeroase veșminte ale Cuvioasei Parascheva au fost donate bisericilor din România și de peste hotare, potrivit BZI. Astfel, ele au ajuns în parohii din Serbia, Grecia, Elveția, Republica Moldova, dar și peste…




12:16, 18.10.2023

Un enoriaș mai cârcotaș îi cere IPS Calinic să explice de ce este corect ca lumea să se închine veșmintelor Sfinților ca la sfintele icoane

Un enoriaș mai cârcotaș îi cere arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic,  să explice de ce este corect ca lumea să se închine veșmintelor Sfinților ca la sfintele icoane. „Dacă îmi puteți explica dacă…




10:25, 17.10.2023

Ce se întâmplă cu veșmintele Sfintei Parascheva după pelerinaj? Cei care le doresc așteaptă chiar și 2 ani

Numeroase veșminte ale Cuvioasei Parascheva au fost donate bisericilor din România și de peste hotare, potrivit BZI. Astfel, ele au ajuns în parohii din Serbia, Grecia, Elveția, Republica Moldova, dar și peste…




10:05, 17.10.2023

e se întâmplă cu veșmintele Sfintei Parascheva după pelerinaj? Cei care le doresc așteaptă chiar și 2 ani

umeroase veșminte ale Cuvioasei Parascheva au fost donate bisericilor din România și de peste hotare. Printre parohiile românești din străinătate în care au ajuns se numără Serbia, Grecia, Elveția, Republica Moldova.…




16:05, 14.10.2023

Veșmântul Sfintei Parascheva așezat spre închinare în Paraclisul Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, lângă racla care adăpostește moaștele

Pomenirea Sfintei Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, a fost sărbătorită în chip deosebit la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Credincioșii au avut bucuria de a participa la slujbele închinate…




11:11, 14.10.2023

Cuvioasa Parascheva, sfânta celor ce sunt în nevoi. Minuni recente ale Cuvioasei Parascheva

În fiecare an, la jumătatea lunii octombrie, mii de pelerini merg la Iaşi să o cinstească pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Cu acest prilej, prăznuirea Sfintei este împodobită de slujbele bisericeşti care dezvoltă…




15:46, 07.10.2023

Baldachinul Sfintei Parascheva, decorat de 20 ani de o familie din Bucureşti. Potrivirea florilor cu veșmintele, o minune

Alegerea florilor şi decorarea baldachinului pe care este aşezată racla Sfintei Cuvioase Parascheva nu este deloc uşoară. O familie din Bucureşti se ocupă, de 20 de ani, voluntar, de această muncă.




06:35, 04.10.2023

Povestea impresionantă a veșmintelor Sfintei Cuvioase Parascheva. De ce îi sunt schimbate de cinci ori pe an

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva se apropie cu pași repezi, iar Iașiul va deveni, din nou, la mijloc de octombrie, capitala creștinismului din România. Astfel, în această perioadă, mulți români încep să aibă…




13:45, 02.10.2023

Paraclisul Bisericii Straja II a primit veșmântul luminos al sfințirii

Ziua cinstirii Acoperământului Maicii Domnului a adus bucurii duhovnicești în sufletele tuturor celor prezenți duminică, 1 octombrie 2023, în Parohia Straja II, prin primirea arhiereștii binecuvântări, prin participarea…




11:05, 21.09.2023

Veșmintele clerului – preotul

Veșmintele liturgice sunt diferite în funcție de treapta ierarhică, prima lor categorizare, în forma de astăzi, îi aparțne patriarhului Gherman al Constantinopolului.Veșmintele preoțești sunt în număr de cinci:…




12:11, 21.08.2023

Veșmântul resfințirii pentru Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Marginea I. Ordinul ”Crucea Bucovinei” pentru preoții Vasile Vartic și…

O nouă filă luminoasă a fost scrisă în Duminica a XI-a după Pogorârea Duhului Sfânt, în istoria Parohiei Marginea I, Protopopiatul Rădăuți. În ziua în care în bisericile ortodoxe se lecturează Pilda datornicului…




19:10, 07.07.2023

Veșminte preotești brodate de atelierul Simcri Brod pentru sărbătorile creștine

În sărbătorile creștine mari, precum Paștele sau Crăciunul, comunitatea creștină se reunește pentru a celebra momente semnificative ale credinței lor. Veșmintele preoțești joacă un rol crucial în aceste momente,…




07:46, 26.06.2023

Înnoirea veșmântului exterior al bisericii din localitatea suceveană Comănești

În Duminica a III-a după Rusalii, ziua în care în bisericile ortodoxe se lecturează pericopa evanghelică în care Mântuitorul atrage atenția asupra grijilor vieții care îndepărtează omul de adevărata țintă a vieții…




13:15, 24.06.2023

Știți ce simbolizează veșmintele și hrana Sfântului Ioan Botezătorul?

Scrierile bisericești ni-l prezintă pe Sfântul Ioan Botezătorul îmbrăcat în haină din păr de cămilă, încins cu o curea de piele și hrănindu-se în pustie numai cu lăcuste și miere sălbatică. Ce simbolizează acestea?…




13:30, 14.06.2023

Expoziție cu veșminte tradiționale bănățene, la Muzeul Satului din Timișoara

Începând de astăzi, Muzeul Satului Bănățean găzduiește expoziția temporară „Patrimoniu bănățean”, realizată în colaborare cu Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, care va fi deschisă până în 14…




11:06, 02.06.2023

Veșmintele clerului – diaconul –

Veșmintele clericale se împart în veșminte diaconești, preoțești și arhierești. Toate aceste veșminte rânduite de către Sfânta Biserică sunt sfințite și fără ele sfințiții slujitori nu pot săvârși sfintele slujbe…




22:35, 20.05.2023

Lecții de stil de acum două secole: Cum ți-era statutul așa ți-era și veșmântul

Moda a avut adepți indiferent de epocă, stârnind controverse, dar și pasiuni. Cu peste două secole în urmă, în Transilvania se trecea de la stilul sobru la moda vieneză, luxul făcându-și loc și în rândul celor…