Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

13:54, 19.04.2017

Tradiţie neîntreruptă de 10 ani. Sătenii s-au întrecut ciocnind ouă în cea de-a treia zi de Paşti

Vremea deloc prietenoasă nu i-a ţinut acasă pe sătenii din Câmpu Mare, comuna Dobroteasa, judeţul Olt, iar în cea de-a treia zi de Paşte s-au strâns cu zecile la biserică, pentru slujbă şi pentru concursul de cionit…




04:29, 24.06.2016

Drăgaica sau Sânziana, zeiţa tumultoasă şi fertilă. De ce se îmbrăcau fetele din Muntenia, odinioară, în haine bărbăteşti

Drăgaica a fost, la origini, o divinitate agrară, spune etnograful Muzeului Judeţean Olt, Claudia Balaş. Cunoscută sub acest nume în Oltenia, Munteania, Dobrogea , sudul şi centrul Moldovei, sau ca Sânziana în…




13:32, 02.06.2016

Căluşul de la Cezieni s-a jucat la Praga. Mii de spectatori, vrăjiţi de talentul meşterilor şi cântecul oltenesc

  Praghezii, şi nu doar ei, ci şi miile de turişti care au trecut în 28 şi 29 mai prin Praga, i-au putut admira, în piaţa turnului cu ceas, dar şi pe străzile oraşului, pe dansatorii Ansamblului „Ghoicelul“…




16:27, 17.04.2016

Încondeiatul ouălor renaşte pe Valea Olteţului. „Am învăţat meşteşugul de la bunicul meu şi am să mă las când m-or lăsa ochii sau mâinile, altfel nu!“

Valea Olteţului este singura zonă din judeţul Olt în care se practică încondeiatul ouălor. Aceeaşi zonă celebră pentru ceramică, disputa – unde au fost modelele mai întâi, pe taiere sau pe ouă - nefiind clar tranşată…




19:52, 09.03.2016

Stela Constantin, ultimul meşter al lemnului din zăvoiul Oltului: „O să vină vremea să daţi 100 de lei pe-o lingură şi să n-aveţi de unde-o lua“

Făcea fuse şi furci de tors, dar cine mai toarce astăzi? Făcea mosoare pentru războiul de ţesut, dar cine mai ţese astăzi? Vindea într-un an zeci de „copăi“ pentru frământat cozonaci, dar cine mai face astăzi cozonaci…




09:07, 09.03.2016

Maria Racoviţan, din spatele camerei de filmat, debut la Salonul Fotografic EVA XXI. Povestea fotografiilor este legată de drama din #Colectiv

Maria Racoviţan este la prima expoziţie personală, trecând din spatele camerei de filmat pe simeze cu o colecţie de 25 de fotografii alb-negru. Expoziţia a fost găzduită în cadrul salonului de fotografie EVA XXI…




19:52, 18.01.2016

Ultimul cojocar din Olt, tezaur uman viu, mâhnit că încă n-are cui lăsa meşteşugul: „N-o să mai venim de unde-am plecat“

Vădastra este un pământ plin de istorie, iar vorbele nu sunt deloc goale. Ceramica neolitică de Vădastra, descoperită aici, i-a dus faima peste tot în lume, iar oamenii locului au cu ce se mândri. Şi tot din mândria…




17:37, 11.11.2015

Premieră în judeţ. Meşterii populari Dumitru Liceanu şi Petre Feraru au primit titlurile de „Tezaur Uman Viu“

  Cojocarul Dumitru Liceanu de la Vădastra şi vătaful căluşarilor din Optaşi, Petre Feraru, sunt de două zile posesorii titlului de Tezaur Uman Viu, acordat de  Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului…




11:15, 07.09.2015

Meşteşugari populari din judeţul Olt, pe străzile Orşovei

În perioada 7-13 septembrie, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt, în colaborare cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Olt şi…




19:29, 26.08.2015

Obiceiuri de nuntă în Oltenia

Majoritatea oltenilor îşi aleg drept naşi de nuntă pe naşii de botez ai mirelui, aceasta pentru a-l feri pe acesta de blesteme. Deopotrivă, voalul miresei, lumânările şi floarea din pieptul mirelui trebuie neapărat…




03:00, 03.07.2015

De unde vine vorba „Olteanul... tot oltean” şi de ce este ca râia oltenaul în tren. Topul celor mai haioase poezioare cu şi despre locuitorii din această…

Dacă este să ne referim strict la definiţia epigramei pentru a înţelege ce vrea să reprezinte, lucrările de specialitate spun că aceasta este o specie a poeziei lirice, de proporţii reduse, care satirizează elementele…




12:25, 11.05.2015

O nouă premieră teatrală la Slatina

Noul spectacol pe care slătinenii amatori de teatru sunt invitaţi să îl vadă se numeşte ”Spovedania unui câine“, iar distribuţia este alcătuită din doi actori: Eugen Titu şi Valeru Ciurea. Piesa este o reinterpretare…




18:25, 03.03.2015

Salonul Naţional de Fotografie EVA XXI Slatina, la a patra ediţie

Expoziţia de artă fotografică va fi vernisată, mai exact, vineri - 6 martie, cu începe de la ora 17.00. În cadrul expoziţiei vor putea fi admirate lucrări realizate de cinci artişti fotografi din Craiova, Oradea…




18:05, 03.03.2015

Salonul Naţional de Fotografie EVA XXI Slatina a ajuns la cea de-a patra ediţie

Expoziţia de artă fotografică va fi vernisată, mai exact, vineri - 6 martie, cu începe de la ora 17.00. În cadrul expoziţiei vor putea fi admirate lucrări realizate de cinci artişti fotografi din Craiova, Oradea…




12:50, 17.09.2011

Troiţele şi crucile din Olt, obiect de cercetare documentară etnofolclorică

Proiectul naţional „troiţele şi crucile de hotar, rolul şi semnificaţiile acestora în viaţa locuitorilor din aşezările judeţului Olt”  urmăreşte introducerea acestor „documente comunitare” cu valoatre identitară…