Imperiul Roman - Stiri si informatii despre Imperiul Roman | prima pagina Ultima actualizare: 06:01:07, 27.01.2021
17:46, 07.12.2020
Imperiul Roman la ananghie: criza secolului al III-lea
Începând cu primele decenii ale secolului al III-lea, configuraţia politică la frontierele lumii romane a început să se schimbe. La răsărit de Eufrat, tânăra dinastie regală a Sassanizilor punea bazele unui nou…
Calendar ISTORIC: 1805 - Armata lui Napoleon a învins o armată ruso-austriacă comandată de țarul Alexandru I
1547 - A murit conchistadorul spaniol Hernán Cortés, cuceritorul Mexicului (n. 1485). 1804 - Napoleon Bonaparte a fost încoronat Împărat al Francezilor în Catedrala Notre-Dame…
Sfatul și argumentele specialistului, despre vaccinare
Mereu mă întreb până unde poate merge ipocrizia noastră? Îmi pun această întrebare, întrucât vorbesc despre vaccinare constant și fără să obosesc de peste un deceniu. Nu m-am dezis de ceea ce cred și mai ales în…
01:05, 13.11.2020
De ce nu au fost romanizate toate teritoriile cucerite de Imperiul Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii:…
Culori tomnatice peste Sarmizegetusa Regia
Toamna a așternut un covor de frunze ruginii peste Sarmizegetusa Regia. Vizitatorii au surprins imagini minunate cu situl arheologic. Luna noiembrie a adus culori aprinse și o atmosferă de mister în cetatea dacilor.…
19:40, 03.11.2020
PS Varlaam Ploieșteanul: „Religia creștină, cea mai persecutată din lume”
Perioadele grele prin care a trecut Biserica de-a lungul timpului le-au fost amintite credincioșilor de către Episcopul vicar Patriarhal Varlaam Ploieșteanul, încă din seara privegherii săvârșite la Catedrala Patriarhală,…
Episcopul vicar Patriarhal Varlaam Ploieşteanul: 'Religia cea mai persecutată în întreaga lume este religia creştină'
La slujba de priveghere oficiată în cinstea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, care a primit moarte martirică în secolul 4, Episcopul vicar Patriarhal Varlaam Ploieşteanul a vorbit despre persecuţiile actuale…
Barbarians, noul serial de senzație lansat de Netflix. Confruntarea epică dintre Imperiul Roman și populațiile germanice
O nouă serie originală Netflix, Barbarians (Barbaren), tocmai a fost lansată pe platforma de streaming în 23 octombrie. Un serial numai bun de umplut un weekend ploios de toamnă. Produs în parteneriat cu Gaumont,…
Cine a fost Sfânta Parascheva și cum a ajuns ea să fie cinstită în calendarul ortodox
Ziua de 14 octombrie, în Biserica Ortodoxă, este dedicată prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva. Cuvioasa Parascheva a fost născută în secolul al X-lea, în staul Epivat, Tracia, în Imperiul Roman de Răsărit și…
14:21, 29.09.2020
De ce a pierdut Gabriela Firea alegerile?
Consultanță politică se practică în lume dintotdeauna, printre primele documente istorice care fac referire la aceasta numărându-se o scrisoare datată de peste 2000 de ani, care ne arată că esențialmente lumea…
08:35, 29.08.2020
Romanii, mâncarea și Imperiul - De la vin scump, pâine și ulei de măsline, până la flamingo, rozătoare și garum
Romanilor le-a plăcut enorm mâncarea, la începuturi au împrumutat unele lucruri de la greci, dar apoi au mers pe propria cale, au scris cărți impresionante de bucate, au întocmit manuale…
02:55, 29.08.2020
Etnogeneza românilor şi începuturile creştinismului (II)*
Reluând firul demonstratiei din episodul trecut, reamintesc faptul ca, într‑un spatiu vast, ocupând zona balcanica si sud‑est-europeana, Imperiul Roman ca factor politic, împreuna cu civilizatia, cultura romana…
14:00, 15.08.2020
VIDEO - Bizanțul: Imperiul pierdut
Timp de mai bine de o mie de ani, Imperiul Bizantin, cunoscut și sub numele de Imperiul Roman de Răsărit, a fost centrul întregii lumi – originea literaturii, a artei nobile și a guvernării moderne. Moștenitor…
15:00, 10.08.2020
Războinicii daci, „mai războinici decât oricare dintre oamenii care au trăit cândva”
Luptătorul dac din preajma confruntărilor finale cu Imperiul Roman era cu siguranță foarte experimentat. Conflictele interne și raidurile în teritoriile vecine creaseră o clasă de războinici hârșiți în lupte, capabili…
10:30, 03.08.2020
Lucian Mîndruță impresionat de Sarmizegetusa Regia
Jurnalistul Lucian Mîndruță a rămas impresionat de Sarmizegetusa Regia. Realizatorul de emisiuni a ajuns în județul Hunedoara și a vizitat capitala dacilor, alături de soția sa. Jurnalistul a rămas impresionat…
19:48, 23.07.2020
Amfore romane descoperite de poliție într-un magazin de fructe de mare din Spania
Autoritățile spaniole inspectează un magazin de fructe de mare unde a fost descoperită o colecție de amfore romane, unele dintre ele datând din Secolul I. Au fost găsite în total 13 amfore romane, alături de o…
17:48, 06.07.2020
Săracă ţărişoara mea, România! (I)
Autor: Florentin SCALEŢCHI M- am născut aici, în România, în oraşul port la Marea Neagră, Constanţa, şi este ţara pe care nu am părăsit- o niciodată şi nici în viitor nu mă bate gândul să o fac, chiar dacă…
20:21, 02.07.2020
Atac la adresa eroilor și martirilor români în presa maghiară
Supunem atenției Guvernului României, Parlamentului României precum și Ministerului Afacerilor Externe atacurile mizerabile la adresa eroilor neamului românesc! Presa maghiară ne oferă din nou un material de…
08:42, 02.07.2020
Cum s-a răspândit creştinismul datorită Imperiului Roman. Chiar persecuţiile au dus la înflorirea noii religii
Creştinismul s-a răspândit mai ales datorită condiţiilor oferite de Imperiul Roman. Cei care propovăduiau noua învăţătură în primele secole ale erei creştine au beneficiat de protecţia oferită de administraţia…
13:24, 23.06.2020
Legătura neașteptată dintre erupția unui vulcan din Alaska și o schimbare esențială în istoria Imperiului Roman după moartea lui Iulius Caesar
La un an după asasinarea lui Iulius Caesar în anul 44 î e n cronicile arată că a venit o perioadă cu foamete, boli, recolte compromise și temperaturi foarte scăzute. Republica își trăia ultimii…
20:37, 20.06.2020
VIDEO Un ghid turistic român a creat o aplicaţie de realitate virtuală care plimbă turiștii, din Roma, prin Imperiul Roman
Un ghid turistic român a creat o aplicaţie de realitate virtuală care plimbă turiștii, din Roma, prin Imperiul Roman. Inovaţia a fost probată şi apreciată de ministrul Culturii din Peninsulă, iar după succesul…
19:51, 16.06.2020
Lectii pe care liderii le pot invata de la imparatii romani Iulius Cezar si Cezar Augustus
Imperiul Roman a fascinat lumea timp de secole intregi, prin povestile sale de ambitie politica si prin victoriile militare. Romanii erau cunoscuti pentru eficienta lor si gestionarea abila a comunitatilor indepartate.…
11:12, 14.06.2020
#ConstantaEsteBine: Imi place Viata, asa cum este
O consider misterioasa, imprevizibila, infricosatoare uneori, dar magnifica in toate manifestarile sale.Natura este o parte autentica a vietii si pot observa in ea simplitatea, eficienta si frumusetea Creatiei.In…
04:18, 06.06.2020
Epidemiile care au contribuit la prăbuşirea Imperiului Roman. Ce aveau în comun cu pandemia de COVID-19
Două epidemii devastatoare au slăbit în mod consistent Imperiul Roman, conform specialiştilor în istorie veche. Ambele epidemii îşi aveau originea în China şi nu se ştie nici astăzi cu siguranţă ce virusuri au…
22:48, 05.06.2020
Imperiul şi democraţia
Autor: Petru ROMOȘAN Poate fi comparat episodul surprinzător prin care trece SUA, cu manifestaţiile simultane din uneori 150 de oraşe (la început de iunie 2020), declanşate de moartea probabil accidentală a omului…
00:30, 03.06.2020
Of, America, America!
Țară mândră, aflată în fruntea națiunilor lumii, numită și „Țara tuturor posibilităților”, exemplu de democrație și progres, stăpânind peste neamuri precum altădată Imperiul Roman, unde ai ajuns acum, cu un…
20:33, 21.05.2020
Hramul Catedralei Patriarhale - Sf. Constantin este fondatorul Europei creştine
În omilia rostită cu ocazia serbării hramului Catedralei Patriarhale, Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul a explicat de ce Sfântul Împărat Constantin cel Mare este socotit întocmai cu apostolii și reprezintă un…
11:33, 21.05.2020
Sfinţii Constantin şi Elena, sărbătoriți de ortodocşi pe 21 mai. Istorie, tradiţii şi obiceiuri
Creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe 21 mai pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare și pe mama să, Elena, cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului. Datorită sfinților Constantin și Elena, creștinismul…
10:03, 21.05.2020
Sfinţii Constantin şi Elena, prăznuiţi de ortodocşi pe 21 mai | Tradiții și obiceiuri
Credincioşii ortodocşi îi serbează, joi, 21 mai, pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, datorită cărora creştinismul a devenit religie permisă, jertfele sângeroase au fost interzise şi duminica a fost stabilită…
06:06, 21.05.2020
Liderii de care avem nevoie – Calendar creștin ortodox: 21 mai
Constantin se naște probabil în anul 274, în localitatea Naissus (astăzi, Niș, în Serbia), fiind fiul lui generalului Constantin Chlorus (viitorul împărat Constanțiu) și al Elenei. Devine el însuși împărat peste…