Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Originea celor mai cunoscute cuvinte din „limba dacilor“. De unde provin, de fapt, termeni ca barză, brânză, mânz, viezure

Publicat:

Dacii nu au lasat marturii scrise despre istoria lor, insa de-a lungul timpului au fost identificate aproape 200 de cuvinte care, potrivit unor specialisti in istorie si lingvistica, ar putea proveni din limba folosita pe actualul teritoriu al tarii, in urma cu doua milenii, chiar daca in DEX le sunt atribuite origini necunoscute, obscure si albaneze.

Citeste articolul mai departe pe adevarul.ro…  

Sursa articol: adevarul.ro


Stiri pe aceeasi tema

Piedone, pamflet de zile mari: ”“Barza”, “boDE”, “viezure”, manji vremelnici la curtea “boierului scapatat””

15:51, 17.04.2024 - Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a publicat un pamflet in care rade copios de Rareș Bogdan, zis Bogdanel Intamplatorul, sau Lucian Bode, zis boDE. Cristian Popescu Piedone a publicat pe pagina sa de Facebook un pamflet intitulat ”“Barza”, “boDE”, “viezure”, manji vremelnici la curtea…

Ce inseamna expresia ‘branza buna in burduf de caine’, de fapt. De unde a aparut

15:00, 10.04.2024 - Limba romana este complexa și are o mulțime de expresii ciudate, pe care puțini dintre noi le ințeleg. Printre cele mai utilizate, dar pentru care mulți nu au o explicație, se numara și ‘branza buna in burduf de caine’. Ce inseamna, de fapt, și de unde a aparut. Totul despre expresia ‘branza buna in…

Adevarul despre „murus dacicus”, zidul de nepatruns al dacilor. Tehnologia era de fapt importata de la greci

22:01, 22.03.2024 - Dacii nu au inventat un sistem original de fortificații, iar celebrul „murus dacicus” este mai mult o invenție a istoriografiei naționaliste. Dacii utilizau, in mare parte fortificații de inspirație tracica sau celtica. Cele din zona Sarmizegestusa erau adaptari locale dupa zidurile grecești.

Cuvintele din limba romana care provin de la daci. Le folosim des fara sa știm

22:55, 25.02.2024 - Cuvintele din limba romana care provin de la daci sunt un aspect fascinant al patrimoniului lingvistic al poporului roman. Multe dintre aceste cuvinte sunt inca utilizate in mod obișnuit fara ca vorbitorii sa fie conștienți de originea lor straveche. Termeni precum „doina”, „sambure” și „mamaliga” sunt…

Ce cuvinte și expresii nu trebuie sa folosești intr-un CV, daca vrei sa atragi atenția angajatorului?

22:36, 15.02.2024 - Un bun CV nu se bazeaza doar pe respectarea regulilor de completare, ci și pe concizia cu care o faceți, conform principiul "less is more". Asta inseamna ca daca veți exprima succint și clar fiecare punct al CV-ului, cresc șansele ca cel care face recrutarea sa citeasca mai mult din el, scrie destepti.ro.…

Ce cuvinte și expresii nu trebuie sa folosești intr-un CV, daca vrei sa atragi atenția angajatorului?

11:25, 15.02.2024 - Un bun CV nu se bazeaza doar pe respectarea regulilor de completare, ci și pe concizia cu care o faceți, conform principiul "less is more". Asta inseamna ca daca veți exprima succint și clar fiecare punct al CV-ului, cresc șansele ca cel care face recrutarea sa citeasca mai mult din el, scrie destepti.ro.…

Consilierul local Radu Sima (PNL Turda): ”Destul de grea limba romana…pentru unii cel puțin”. La ce se refera?! (VIDEO)

18:51, 01.02.2024 - Consilierul local PNL Turda, Radu Sima, a facut o postare in care a remarcat carențele de exprimare ale unui coleg din Consiliul Local Turda, Adrian Nap (PMP/AUR Turda), care a facut cateva dezacorduri gramaticale in doar cateva cuvinte spuse. ”Destul de grea limba romana…pentru unii cel puțin . Dar…

Maieu sau maiou – cum se spune corect

09:05, 30.01.2024 - Daca ți s-a intamplat cel puțin o data sa stai puțin pe ganduri inainte de a spune ori a scrie maieu sau maiou, iata cum se spune corect!In limba romana sunt o serie de cuvinte scrise sau pronunțate greșit, ințelesul lor fiind diferit. Evita greșelile de exprimare și vezi cum se spune corect: maieu…


Ce parere ai despre aceasta stire?