Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Mărțișorul, de la vestitor al primăverii la tradiție inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO

Publicat:

Marțișorul, un obiect-bijuterie prins într-un șnur alb cu roșu ce este oferit celor dragi pe 1 martie, a primit de-a lungul timpului semnificații diverse, de la vestitor al primaverii la simbol al renașterii naturii. Din 2017, tradiția este inclusa în lista patrimoniului imaterial al UNESCO.

Decizia de a include marțișorul în lista patrimoniului imaterial al UNESCO a fost luata de Comitetul pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitații. Dosarul a fost depus de România alaturi de alte trei țari - Bulgaria, Macedonia și - în…

Citeste articolul mai departe pe reporterntv.ro…  

Sursa articol: reporterntv.ro


Stiri pe aceeasi tema

Gazele in primavara, ca sania vara

13:35, 01.04.2024 - Romania a exportat pe 29 martie 400.000 de metri cubi de gaze in Republica Moldova, un lucru care se intimpla destul de rar, potrivit datelor interactive Transgaz din Romania, transmite IPN. Totodata, in ziua respectiva Transgaz a pompat din Bulgaria 4,3 milioane metri cubi și s-a procedat la o extracție…

Romania, in fața unui episod de vreme rea. Meteorologii anunța pana cand sa ne așteptam la „manifestari de iarna”

15:20, 12.03.2024 - Vremea rea continua, toata țara fiind vizata de o informare meteo de ploi si intensificari ale vantului pana miercuri dimineata. Meteorologii spun ca la munte se anunța ninsori și lapovița și ca este posibil sa avem manifestari de iarna pana la sfarșitul lunii martie și chiar și in aprilie.„Traversam…

Povestea marțișorului. Cum a devenit vestitorul primaverii

13:01, 01.03.2024 - Oficial e primavara! Exista mai multe legende despre marțișor, vestitorul primaverii. O poveste legata de martisor spune ca șoarele a coborat pe pamant in chip de fata frumoasa, pe care un zmeu a furat-o si a inchis-o in palatul sau, astfel ca lumea intreaga a cazut in mahnire. Vazand ce se intampla…

1 MARTIE. Tradiții ancestrale

10:00, 01.03.2024 - Obiceiul martisorului este de fapt o secventa dintr-un scenariu ritual de innoire a timpului – primavara, la moartea si renasterea simbolica a Dochiei. Originile acestui obicei se pierd in negura timpului. Romanii l-au pastrat și l-au transmis din generație in generație. O primavara binecuvantata! Martisorul,…

Marțișorul, simbol al primaverii in Romania, Bulgaria, Macedonia, Albania si Republica Moldova. Legenda, semnificații și tradiții

07:51, 01.03.2024 - Martisorul, un obiect-bijuterie prins intr-un snur alb cu rosu ce este oferit celor dragi pe 1 martie, a primit de-a lungul timpului semnificatii diverse, de la vestitor al primaverii la simbol al renasterii naturii. Traditia este inclusa in lista patrimo

Mesaje de 1 Martie: Cele mai frumoase felicitari și urari de Marțișor, in prima zi de primavara

21:06, 29.02.2024 - Mesaje de 1 Martie: Cele mai frumoase felicitari și urari de Marțișor, in prima zi de primavara Mesaje de 1 Martie: Ziua de 1 Martie este o sarbatoare tradiționala in multe țari, cu semnificații și obiceiuri variate. In multe culturi din Europa de Est și de Sud-Est, inclusiv in Romania, Bulgaria, Moldova,…

Atelier de marțișoare pentru copii la Biblioteca Județeana „G.T. Kirileanu“ Neamț

10:10, 16.02.2024 - Biblioteca Județeana „G.T. Kirileanu“ Neamț organizeaza un atelier de marțișoare, adresat copiilor și tuturor iubitorilor de tradiții și lectura. „Participanții vor confecționa marțișoare, la care vor atașa un vers sau o urare de primavara, pentru a le oferi celor dragi, potrivit tradiției. De asemenea,…

UPDATE – Comisia Europeana acuza PPC ca a vandut energie electrica pe piata angro sub cost, pentru a exclude companiile concurente / Reactia PPC

17:55, 07.02.2024 - Comisia Europeana a declarat ca practica anticoncurentiala a avut loc intre 2013 si 2019, cand PPC a abuzat de dominatia sa pe piata angro de energie electrica din Grecia, vanzand energie electrica generata de centralele sale termice la preturi sub costurile variabile ale acestora. Institutia UE a trimis…


Ce parere ai despre aceasta stire?