Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Marțea Albă. Tradiții și obiceiuri în a 3-a zi de Paști. Ce nu ai voie să faci

Publicat:

In trecut, in ultima zi a Paștelui, oamenii obisnuiau sa-si viziteze rudele, vecinii si prietenii, aceste vizite fiind numite altadata „Umblatul cu pasca“. Obiceiul isi are originea din vremurile cand crestinii umblau si vesteau . La sate, in Marțea Alba gospodarii nu trebuie sa lucreze. Ba mai mult, nu se spala, nu se calca, nu se face curat. Femeile din multe zone rurale dau de pomana in aceasta zi pasca ramasa de la Paste si vin rosu, in amintirea celor trecuti in nefiinta. De asemenea, in ziua a treia se intorc vizitele facute in prima zi a Pastelui, iar ouale se pot…

Citeste articolul mai departe pe evz.ro…  

Sursa articol: evz.ro


Stiri pe aceeasi tema

Saptamana Luminata: Marțea Alba. Ce obiceiuri s-au pastrat pana astazi

09:21, 07.05.2024 - Saptamana Luminata: Marțea Alba. Ce obiceiuri s-au pastrat pana astazi Marțea Alba este a treia zi de Paște din Saptamana luminata. In toata perioada de dupa Paște, pana la Duminica Tomii, fiecare zi are o semnificație aparte pentru credincioși.  Marți, in Saptamana Luminata, au loc uscarea și sfaramarea…

Tradiții și obiceiuri in Sambata Mare 2024. Ce se face pentru noroc și spor in toate

07:55, 04.05.2024 - Saptamana Patimilor, este un moment plin de insemnatate spirituala in calendarul creștin, fiind ultima saptamana dinaintea sarbatorii Invierii Domnului. Fiecare zi din aceasta saptamana are propriile tradiții și obiceiuri menite sa pregateasca sufletul și trupul credincioșilor pentru sarbatoarea Paștelui.…

Traditii pentru spor si sanatate in Miercurea Mare! Femeile nu torc si nu cos

12:30, 01.05.2024 - Astazi este Miercurea Mare din Saptamana Patimilor, o zi importanta de post si rugaciune. Biserica oficiaza denii si slujbe speciale, iar credinciosii respecta cu sfintenie anumite traditii. In Saptamana Mare sau in Saptamana Patimilor, fiecare zi are o semnificatie aparte, conform realitatea.md. Astfel,…

Miercurea Mare: Spalarea picioarelor, tradarea lui Iisus de catre Iuda și zi de post sever. Tradiții, obiceiuri și semnificații

22:05, 30.04.2024 - Miercurea Mare: Spalarea picioarelor, tradarea lui Iisus de catre Iuda și zi de post sever. Tradiții, obiceiuri și semnificații Miercurea Mare este o zi importanta in calendarul creștin ortodox și greco-catolic. Aceasta zi cade in Saptamana Patimilor și precede Vinerea Mare, fiind considerata una dintre…

A inceput Saptamana Patimilor: Lunea Mare, ziua in care femeile incep curațenia de Paște. Semnificații, tradiții și obiceiuri

06:05, 29.04.2024 - A inceput Saptamana Patimilor: Lunea Mare, ziua in care femeile incep curațenia de Paște. Semnificații, tradiții și obiceiuri A inceput Saptamana Patimilor. Credincioșii au intrat in Saptamana Patimilor. Este Lunea Mare din Saptamana Patimilor lui Iisus Hristos: Saptamana premergatoare Paștilor, Saptamana…

Imagini impresionante din Miercurea Ciuc. Mii de credinciosi au participat la sfintirea bucatelor de Pastele Catolic

14:05, 31.03.2024 - Ca in fiecare an, mii de persoane au fost prezente duminica, 31 martie, in centrul orașului Miercurea Ciuc, in județul Harghita, la traditionalul ceremonial de sfintire a bucatelor de Pastele Catolic, unde preoții au adresat urari, iar la final au fost intonate imnul Ungariei si cel secuiesc, au relatat…

De Buna Vestire, Junii Brasovului ies cu surla pe Coasta Prundului

09:40, 23.03.2024 - Conform traditiei, de Buna Vestire, Junii Brasovului ies cu surla pe Coasta Prundului. Luni, 25 martie, de Buna Vestire , Junii Brasovului ies cu surla sa vesteasca venirea primaverii. „Iesirea cu surla” este prima manifestare din obiceiul Junilor Brasoveni, ce reinvie o data cu sosirea primaverii,…

1 MARTIE. Tradiții ancestrale

10:00, 01.03.2024 - Obiceiul martisorului este de fapt o secventa dintr-un scenariu ritual de innoire a timpului – primavara, la moartea si renasterea simbolica a Dochiei. Originile acestui obicei se pierd in negura timpului. Romanii l-au pastrat și l-au transmis din generație in generație. O primavara binecuvantata! Martisorul,…


Ce parere ai despre aceasta stire?