Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Curtea Constituțională și moralitatea publică moldovenească

Publicat:

Una dintre cele mai importante, prestigioase și în același timp unice magistraturi ale a fost censura.

De la ea vine și termenul modern &"cenzura&", dar ca și în cazul altor termeni latini, acesta a capatat o semnificație intenționat negativizata. Censura reprezenta vârful ierarhiei magisteriale romane, și a carierei politice (cursus honorum) a unui cetațean. Dar funcțiile celor doi censori, aleși odata la 5 ani pe un termen de 8 luni, erau nu de guvernare a statului, ei neavând imperium (putere executiva). Aceasta extrem de onorabila funcție…

Citeste articolul mai departe pe timpul.md…  

Sursa articol: timpul.md


Stiri pe aceeasi tema

(video) Votul prin corespondența aprobat de PAS, contestat de BCS la CC: „In 2020, anume in aceste secții Maia Sandu a luat cele mai multe voturi”

17:56, 20.05.2024 - Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrincea, președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) anunța ca a depus astazi, 20 mai, o sesizare la Curtea Constituționala a Republicii Moldova prin care a contestat Legea cu privire la votul prin corespondența, aprobata de majoritatea…

Republica Moldova va organiza pe 20 octombrie alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeana

21:00, 16.05.2024 - Parlamentul de la Chisinau a adoptat joi, 16 mai, o hotarare privind desfasurarea referendumului republican constitutional asupra aderarii Republicii Moldova la Uniunea Europeana pe 20 octombrie, concomitent cu alegerile prezidențiale, relateaza Reuters și TV8.md.Data propusa pentru referendum a fost…

Grigore Novac despre referendumul pentru aderarea la UE: nu da nimic din punct de vedere juridic

14:05, 22.04.2024 - Grigore Novac, deputat al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a exprimat o poziție ferma impotriva planurilor Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) de a organiza un referendum constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana. In cadrul emisiunii 7 Zile, Novac…

Președintele croat Zoran Milanovic nu va putea deveni premier, deși a candidat pentru acest post in alegeri. Curtea Constitutionala: Trebuia sa demisioneze mai intai

23:31, 19.04.2024 - Presedintele croat Zoran Milanovic, candidat de facto la postul de prim-ministru dupa ce a facut ca atare campanie inainte de alegerile legislative de miercuri, nu va putea prelua conducerea unui guvern, au atentionat vineri, 19 aprilie, judecatorii Curtii Constitutionale croate, in timp ce negocierile…

Curtea Constitutionala a Rep. Moldova a avizat proiectul privind initierea referendumului de aderare la UE

19:25, 16.04.2024 - Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a avizat, astazi, proiectul majoritatii parlamentare de la Chisinau privind initierea referendumului de aderare a tarii la Uniunea Europeana. 56,5% din moldovenii cu drept de vot ar sustine integrarea in blocul comunitar, arata datele unui recent sondaj. Relateaza…

Proiectul pentru modificarea Legii Supreme si initierea referendumului, pe masa Curții Constituționale: Deputatii PAS cer avizul magistraților

18:05, 09.04.2024 - Fracțiunea PAS incepe procedura oficiala de inițierea a referendumului republican de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana. Un grup de deputați ai formațiunii au depus astazi proiectul la Curtea Constituționala pentru a cere avizul.

Republica Moldova iși schimba Constituția ca sa poata intra in UE

16:01, 08.04.2024 - Autoritațile de la Chișinau au publicat un proiect de modificare a Constituției Republicii Moldova, proiect care sa introduca in legea fundamentala și obiectivul integrarii europene. Una dintre modificari este ca intrarea in UE va fi definita ca obiectiv strategic al Republicii Moldova. O alta modificare…

Igor Dodon: Legea Parlamentului și hotarirea Curții Constituționale nu corespund cu Constituția R. Moldova

15:20, 12.03.2024 - Curtea Constituționala a Moldovei a respins sesizarea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor impotriva legii prin care a schimbat sintagma "limba moldoveneasca" cu "limba romana" in legislația țarii, inclusiv in Constituție. Magistrații au decis ca aceasta modificare nu ar contravine Constituției, fiind…


Ce parere ai despre aceasta stire?