Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

9 septembrie: 83 de ani de la masacrul de la Treznea. Mărturii din infern: Horthiștii au pus mâna pe copiii de români și îi aruncau de vii în foc, făcându-i să moară în chinuri groaznice

Publicat:

In toamna anului 1940, imediat dupa intrarea in vigoare a Diktatului de la Viena, care prevedea cedarea Ardealului de Nord catre Ungaria horthysta, in mai multe localitați din aceasta parte a Romaniei trupele maghiare au ucis sute de romani, printre cele mai cunoscute fiind masacrele de la Treznea, unde au fost ucise 86 de persoane, și Ip, cu 157 de morți. 86 de localnici – copii, barbați, femei, varstnici – toți au fost omorați in 9 septembrie 1940 de trupele horthyste, pentru simplul motiv ca erau romani, povestește doctorul in istorie Marin Pop din cadrul Muzeului de Istorie și .…

Citeste articolul mai departe pe timpul.md…  

Sursa articol: timpul.md


Stiri pe aceeasi tema

Marcel Pascali: "In Moldova exista și o frica provinciala"

12:15, 23.03.2024 - Intr-un interviu pentru Noi.md, Marcel Pascali, custodele Muzeului de Istorie a Invațamintului din Moldova, a recunoscut ca este foarte ingrijorat de dezintelectualizarea țarii noastre. El a remarcat ca poate in Uniunea Sovietica existau prea multe lucruri fundamentale și nu existau lucruri aplicate,…

FOTO BMW da primele indicii despre cum va arata primul SUV pe care-l va produce la noua uzina din Ungaria

11:50, 21.03.2024 - BMW va lansa mai multe modele electrice pe noua arhitectura tehnica denumita Neue Klasse, iar unul dintre ele va fi un SUV despre care compania a dat acum detalii, lansand și un concept denumit Vision Neue Klasse X. In varianta de serie va fi produs in Ungaria, unde BMW va investi in total doua miliarde…

Investiții in „Tabara Regala” la Savarșin și in Tabara de la Casoaia și evenimentele Centrului Cultural Județean in „Anul Avram Iancu”

12:35, 15.03.2024 - La conferința de presa a Consiliului Județean din aceasta saptamana, in care s-a anunțat finalizarea lucrarilor de renovare a Muzeului de Istorie și, totodata, au... The post Investiții in „Tabara Regala” la Savarșin și in Tabara de la Casoaia și evenimentele Centrului Cultural Județean in „Anul Avram…

Muzeul de Arta Populara Constanta: Zilele Babei Dochia. Istorie, semnificatii si obiceiuri

13:00, 01.03.2024 - Luna martie, numita in popor Martisor, incepe cu Baba Dochia, unul dintre personajele de seama ale panteonului romanesc, a carei sarbatoare se suprapune peste praznicul crestin al Cuvioasei Mucenite Evdochia. Luna martie, numita in popor Martisor, incepe cu Baba Dochia, unul dintre personajele de seama…

INEDIT! In perioada 22 februarie-31 martie, expoziția “POVESTE DE IUBIRE”, la Muzeul de Istorie

10:41, 21.02.2024 - In spiritul venirii primaverii, in „luna iubirii”, in intervalul 22 februarie – 31 martie, Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu Valcea, cu sprijinul Consiliului Județean Valcea, a pregatit expoziția „POVESTE DE IUBIRE”, amenajata in salile de la etajul Muzeului de Istorie din Calea lui Traian, nr.…

Muzeul din Gherla face apel pentru imbogațirea colecțiilor – au sosit primele donații

18:45, 10.02.2024 - Din 7 februarie, muzeul de istorie din Gherla și-a inchis activitatea cu publicul la sediul de pe strada Mihai Viteazu, in vederea mutarii colecțiilor la noul Centru Muzeal de Istorie de pe str. 1 Decembrie 1918 (fostul Club al Tineretului). Muzeograful Matyas Jozsef a lansat un apel catre cei care…

VIDEO. Simpozion dedicat lui Iuliu Maniu la Carei departe de locul in care a facut istorie

18:45, 06.02.2024 - Luni, 5 februarie 2024, a avut loc la Carei un simpozion dedicat comemorarii a 71 de ani de la moartea  in penitenciarul Sighet a romanului Iuliu Maniu. Activitatea s-a desfașurat la castelul Karolyi și nu in sala festiva a liceului ce ii poarta numele , sala in care Iuliu Maniu a fost prezent la data…

De la artefact la marțișor

12:15, 06.02.2024 - Muzeul Județean de Istorie și Arta din Zalau continua programul educațional „Vineri La Muzeu”, acțiune in care sunt implicate școlile din municipiul Zalau. Lunar, cercetatorii muzeului organizeaza, in fiecare zi de vineri, ateliere cu tematica diferita. In februarie, atenția este orientata asupra transformarii…


Ce parere ai despre aceasta stire?