Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

06:35, 19.12.2020

Cât de tare i-a afectat pe adolescenţi pandemia. „Cele mai mari efecte provin din închiderea şcolilor“

Restricţiile impuse de pandemie nu sunt resimţite în aceeaşi măsură de toată lumea. Psihologul şi psihoterapeutul Erna Constantin arată cum îi afectează pandemia pe adolescenţi, segmentul de vârstă încercat, oricum,…




06:04, 14.09.2018

Psihoterapeut: „Iubirea adevărată este pasiune cu rădăcini în prietenie“. Ce arată rezultatele studiilor

Prietenia este un factor important în menţinerea unei relaţii, atât timp cât se iau în considerare principiile care stau la baza formării unui cuplu, principii care, potrivit psihoterapeutului Erna Constantin,…




19:07, 14.07.2018

INTERVIU Erna Constantin, psiholog şi psihoterapeut: „Creierul se poate restructura după un accident rutier“

Erna Constantin, membru asociat al singurului centru din România, care are un serviciu specializat de evaluare psihologică clinică şi intervenţie psihoterapeutică în caz de accidente, spune că supravieţuitorii…




04:34, 27.05.2018

Când ai nevoie de un program de dezvoltare personală. Îmbunătăţirile pe care le poţi aduce în viaţa ta cu ajutorul psihoterapiei

Dezvoltarea personală ca deziderat nu e chiar un moft, aşa cum apreciază mulţi dintre cei care consideră că formarea se face în anii de şcoală şi apoi, natural, pe parcursul activităţii pofesionale. Potrivit psihoterapeutului…




06:44, 17.05.2018

„Nu ne întâlnim întâmplător. Întâlnim doar acele persoane pe care deja le cunoaştem în subconştientul nostru“. Citatul lui Freud, explicat de un psiholog

Modul în care am interiorizat experienţele anterioare influenţează alegerile viitoare, pentru că suntem tentaţi să facem ceea ce ştim până când învăţăm ceva diferit. Este una dintre explicaţiile pe care psihologul…




04:34, 12.04.2017

Se spune că ce îţi controleaza gândurile îţi controlează viaţa. Cât este de adevărat şi cum îţi poţi redirecţiona mintea

„Gândurile determină modul în care persoana îşi trăieşte viaţa indiferent dacă aceasta consideră că a atins succesul sau şi-l doreşte. Orice gând care consumă mintea va controla, conştient sau nu, felul în care…




06:33, 06.04.2017

Ai grijă cât munceşti, prietenii nu rămân oricum: „Odată hrănită mai mult o relaţie, cealaltă relaţie poate fi neglijată“

“A lăsa munca sau viaţa profesională să domine latura personală şi socială înseamnă mai puţin timp şi energie pentru persoanele care contează. Fie că este vorba de partenerul de cuplu, copii, familie sau prieteni,…




04:18, 28.03.2017

Cum poţi opri atacurile de panică: „Mintea poate fi cel mai bun prieten al omului, dar şi un sabotor“

„Atacul de panică vizează apariţia bruscă a sentimentului de frică, acompaniat de semne şi simptome fizice şi cognitive, cum ar fi: tahicardie, tremor, sentimente de derealizare, frica de moarte. Simptomele pot…




06:29, 18.03.2017

Ce comportamente pot fi incriminate drept hărţuire sexuale. Sfaturi pentru femeile cărora şeful „nu le dă pace“ la serviciu

„Hărţuirea sexuală la locul de muncă constă în comportamente verbale şi nonverbale, care sunt de natură sexuală, cu referire la genul masculin sau feminin al persoanei, ofensatoare, degradante sau dăunătoare. De…




06:57, 03.03.2017

Cuvintele grele se iartă, dar nu se uită. Cât de mult îl poate afecta pe un copil o muştruluială dură primită de la părinte

“Cuvintele ajung să rănească atunci când ele aduc modificări ale imaginii de sine sau perturbarea valorilor proprii persoanei căreia i-ai fost adresate, fie că ele sunt spuse pe un ton răstit, sarcastic sau insuflate…




07:42, 24.02.2017

Când folosim greşit cuvântul „manipulare“: un specialist analizează protestele recente din România

Noţiunea de manipulare, des utilizată în ultima vreme de unele voci pentru a explica de exemplu protestele din stradă, este de multe ori greşit folosită. Specialistul în psihologia resurselor umane Erna Constantin…




04:19, 05.01.2017

De ce începutul de an este cea mai bună perioadă pentru schimbări şi pentru stabilirea ţintelor

"Sfârşitul unui an este ca o linie de finish. Putem răsufla uşuraţi că s-a mai încheiat o cursă, mai ales că suntem asaltaţi de mesaje despre era vitezei. Se face un bilanţ al anului, la fel ca în contabilitate,…




04:24, 21.12.2016

Şarmul bărbatului narcisist: „Se comportă ca un zeu, însă nu pentru a-şi face partenera să se simtă ca o zeiţă, ci pentru că el se consideră astfel“

„Este uşor pentru bărbatul narcisist să facă o femeie să se îndrăgostească de el. Farmecul lui, succesul pe care îl anunţă fără modestie, împreună cu conversaţia ameţitoare şi linguşirea sunt câteva dintre instrumentele…




04:27, 15.12.2016

De unde vine senzualitatea femeilor histrionice

"Există o graniţă între trăsăturile de personalitate şi tulburările de personalitate. Termenul de <<trăsătură>> de personalitate se referă la caracteristicile durabile în timp ale unei persoane, care…




06:27, 28.11.2016

Cum se poate combina eficient munca în echipă cu învăţarea şi relaxarea

,,Într-o lume în care atenţia, în cadrul organizaţiilor, este îndreptată asupra unui obiectiv major – cum să mulţumeşti clienţii companiei – se poate pierde din vedere faptul că angajaţii sunt de fapt foarte valoroşi.…




06:37, 07.10.2016

Cum ajung copiii, din vina familiei, să dezvolte prematur instincte sexuale: „Creştem o generaţie de copii sexualizaţi“

“Comparativ cu generaţiile trecute, copilul de azi are nenumărate posibilităţi de expunere la mesaje cu caracter sexual: televiziune, muzică, panouri publicitare, presă, Internet, telefoane mobile, care facilitează…




06:13, 30.09.2016

Înţelesurile celebrelor cuvinte ale lui Nietzsche, „Iubirea este o stare în care omul vede lucrurile exact aşa cum nu sunt“

“Friedrich Wilhelm Nietzsche a exercitat o influenţă considerabilă, adesea controversată, asupra gândirii filozofice a generaţiilor următoare. Şi astăzi sunt utilizate citate din scrierile lui, fiecare luând din…




03:33, 24.09.2016

Ce rol are credinţa în viaţa noastră şi de ce este greşit să credem că ne bate Dumnezeu” - explicaţiile psihologilor

"Religia este un subiect al vieţii cotidiene, fie pentru că se urmăreşte o credinţă specifică, fie că întâlnim oameni care au o altă religie pe care o susţin sau pentru că este tabu în conversaţiile sociale. Este…




06:28, 16.09.2016

De ce ne uităm în sus atunci când încercăm să ne amintim ceva. Gestul are explicaţie ştiinţifică

“Mişcările oculare ca indicatori ai proceselor cognitive specifice, reprezintă unul dintre cele mai bine cunoscute subiecte şi eventual este unul dintre cele mai valoroase. Acestea reprezintă mişcări automate,…




06:32, 07.09.2016

„Ce nu mă omoară mă face mai puternic“. Cum explică un psihoterapeut afirmaţia lui Nietzsche

„Găsim această frază în «Amurgul idolilor», scrisă de filosoful german Friedrich Nietzche, în 1888. Au trecut 128 de ani de atunci şi, cu toate acestea, fraza încă este rostită atunci când se consideră necesar,…




06:12, 01.09.2016

Emoţiile pozitive versus emoţiile negative la locul de muncă. Care te ajută să faci performanţă şi care te sabotează

„Există documentaţie vastă cu privire la rolul sau impactul emoţiilor negative, cum ar fi anxietatea, frica, tristeţea, ruşinea, vinovăţia, asupra minţii şi corpului uman, cu implicaţii evidente şi la locul de…




06:18, 27.08.2016

De ce nu trebuie să-ţi faci şeful să creadă că ţi-e frică de el. Ponturi ca să îţi controlezi la perfecţie emoţiile

“Cu fiecare proces de comunicare şi cu fiecare stil de comunicare, persoana are de ales modul în care răspunde. De asemenea, omul are capacitatea de a-şi schimba stilul şi de a se adapta în funcţie de situaţie.…




06:08, 02.08.2016

Legătura dintre mâncatul excesiv şi lipsa de iubire: „Scopul compulsiei este apărarea împotriva suferinţei“

„Tulburarea de mâncat compulsiv este caracterizată prin obiceiul persoanei de a mânca din alte motive decât foamea. Poate mânca atunci când simte tristeţe, singurătate, stres sau mâncarea poate fi asociată cu o…




06:18, 11.07.2016

Care este sursa principală a certurilor în cuplu. „În lipsa comunicării adecvate, imaginaţia celuilalt prinde teren“

“Poate fi o provocare atunci când se doreşte comunicarea unor gânduri către o altă persoană, mai ales atunci când părerea persoanei respective ar putea avea un anumit impact. Gândurile pot fi legate de aşteptări,…




06:17, 06.07.2016

Stres management: ce se întâmplă cu organismul când suntem stresaţi şi cum putem face faţă stărilor apăsătoare

"Tendinţa de a încleşta pumnul, bătăile alerte ale inimii, senzaţia de gură uscată, durerile la nivelul maxilarului, durerile de cap, senzaţia de apăsare sau greutate în piept, iritabilitatea, accesele de furie,…




04:12, 23.06.2016

De ce este frica cea mai importantă emoţie umană, căreia îi datorăm viaţa. Reacţiile în lanţ care au loc în creier până la răspunsul „luptă sau fugi“

“Încercarea de a trece prin viaţă fără a avea control asupra atenţiei este ca şi cum am încerca să ajungem la destinaţie fără să avem control asupra maşinii pe care o conducem. Antrenarea atenţiei are rol principal…




04:14, 15.06.2016

Diferenţa esenţială între creierul bărbatului şi cel al femeii. De ce domnii au mai puţină nevoie de comunicare

„Nu este o noutate faptul că, în urma cercetărilor s-a stabilit că hormonii sexuali au un rol specific şi important în cursul vieţii embrionare şi neonatale. Aceştia, pe lângă modificările la nivelul corporal,…




06:33, 28.05.2016

Motivul pentru care femeile simt mai mult decât bârbaţii stresul la serviciu şi de ce îi înnebuneşte pe angajaţi sloganul „clientul nostru, stăpânul nostru”

“Stresul, ca fenomen, nu mai este de mult timp o noutate pentru români, însă ceea ce face diferenţa între cei care sunt conştienţi de existenţa lui, este modalitatea de înţelegere a felului în care se răspunde…




06:14, 08.05.2016

Ruşinea. Când vorbim despre un sentiment normal şi când este simptom al unei probleme psihice serioase

“Sunt oameni care se tem să nu fie luaţi în râs şi fac tot posibilul să evite acest lucru. Aceştia nu fac, sau fac cu greu diferenţa dintre o banală glumă şi ridiculizare, orice râs fiind resimţit ca agresiv",…




04:13, 24.04.2016

Când oamenii nu pot spune ,,nu“. Ce preţ plătesc cei care evită să dezvăluie ce gândesc - explicaţia psihologului

„Pentru a determina cauzele incapacităţii de a spune «nu», putem face o analiză a istoricului de viaţă. Pe parcursul vieţii, pot apărea situaţii, norme, care conduc la formarea unor credinţe proprii. Aceste credinţe…