Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

00:15, 20.06.2023

 ,,Pentru a exista un om fericit, trebuie înainte de toate să fie un om”

Antoine de Saint-Exupéry: ,,Micul Prinț” (București, Editura Cartex, 2020). O poveste filosofică de nicio sută de pagini în care, pe fondul ciudățeniei lumii adulte – ,,Oamenii mari nu înţeleg niciodată nimic singuri…




17:06, 12.01.2022

"Manifest contra Patrulaterului Apocaliptic" de Marcel Seserman.

Miercuri, 12 ianuarie, de la ora 19:00, Editura Cartex va invita sa urmariti #ONLINE un dialog pe care Marcel Seserman, autorul volumului "Manifest contra Patrulaterului Apocaliptic. Cum putem reconstrui omul",…




14:36, 11.06.2021

Cotidianul marchează 132 de ani de la moartea lui Eminescu

Mai sunt câteva zile și se vor împlini 132 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Luceafărul poeziei românești, Poetul național, a murit la 15 iunie 1889, într-un sanatoriu bucureștean, unde oscilase între perioade…




16:35, 26.03.2018

Dispariția iremediabilă a satului românesc pusă în file de roman

Sala Cenaclului „George Bacovia” al Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România s-a umplut până la refuz la sfârșitul săptămânii trecute la evenimentul de lansare a romanului „Încotro?” al prozatoarei băcăuane…




14:10, 04.07.2015

Rețeta zilei de sâmbătă. Supă de dovlecei umpluți acrită cu aguridă (rețeta lui Bacalbașa)

 Ciorba de dovlecei cu aguridă răcorea lesne zilele de vară ale bătrânilor noștri, mai ales că se putea mânca și rece, luând-o bărbații satului, dis-de-dimineață, cu ei, la coasă ori la pădure, nemaiavând…




13:00, 26.05.2015

Rețeta zilei de marți. Ciorbă țărănească

Întâia oară, sintagma "bucătărie românească" o întâlnim la un autor de cărţi de bucate din deceniul şapte al veacului al XIX-lea, Christ Ionnin, din Bucureşti. Nu e, la propriu, o carte, ci mai mult o broşurică…




11:18, 27.08.2014

Un „clasic” al bucăriei: „buchetul de ierburi aromatice”. Bonus: rețeta de CRAP ALSACIAN!

A fost folosit probabil pentru prima dată in Evul Mediu, pentru a "acoperi" mirosul greu al cărnurilor mai puţin proaspete. Astăzi insă este o dovadă de rafinament şi cultură culinară să ştii să dozezi verdeţurile…




01:12, 31.08.2013

Bucătăria lumii. "D" de la Demidoff

Contele Anatol Nicolaevici Demidoff (1813-1870), prinţ de San Donato, era un industriaş şi mecena rus, născut la Sankt Petersburg şi stabilit la Paris. Numele lui a străbătut veacurile datorită... gastronomiei.Era…




00:24, 28.05.2013

Reţeta zile: Crap a la Lavaliere - o "reţetă de metresă"

Povestea:Am scris de nenumărate ori despre reţetele demne de masa unui rege.... De ce n-am încerca, de data aceasta, şi o reţetă de... metresă? Acele femei puternice, legendare, care au fost adeseori părtaşe la…




08:38, 11.04.2013

Reţeta zilei: Merele Demidoff şi un "voiaj în Rusia meridională şi Crimeea"

Contele Anatol Nicolaevici Demidoff (1813-1870), prinţ de San Donato, era un industriaş şi mecena rus, născut la Sankt Petersburg şi stabilit la Paris. Numele lui a străbătut veacurile datorită... gastronomiei.Era…




00:16, 04.04.2013

Reţeta zilei: Viţel Montrouge, pentru cardinalul Richelieu

Povestea:Să ne închipuim că suntem undeva, la sud de Paris, într-un sat potopit de păduri prin care se ascund sumedenie de jivine. Suntem în deceniul patru al secolului al XVII-lea, iar Charles de l'Aubepine, marchiz…




18:20, 01.11.2012

BookLand continua proiectul lecturilor in toate trenurile Intercity, pana pe 13 noiembrie

BookLand prelungeste proiectul "Carti gratuite in InterCity" pana pe 13 noiembrie, astfel ca, pana la acea data, calatorii tuturor trenurilor Intercity vor avea ocazia sa-si petreaca timpul citind.Totodata, amatorii…