Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

10:04, 25.12.2019

Obiceiul colindatului si masa de Craciun. In Maramures colindatorii merg din casa in casa sa anunte nasterea lui Isus

In Maramures, una dintre cele mai indragite traditii de Craciun este mersul cu colindul. In prima zi de Craciun, colindatorii merg din casa in casa cu steaua in mana si le vestesc oamenilor nasterea lui Iisus prin…




06:38, 23.12.2019

Colindatul de Crăciun, cel mai bogat prilej de manifestări folclorice. Semnificaţia cântecelor care vestesc naşterea Mântuitorului

Obiceiurile calendaristice cele spectaculoase sunt cele legate de sărbătoarea Naşterii lui Iisus şi schimbarea anului. Crăciunul este polul în jurul căruia gravitează o multitudine de colinde, urări şi tradiţii…




00:06, 23.12.2019

Obiceiuri de Crăciun în România și în lume

Colindatul este un ceremonial complex, organizat de o ceată anume constituită, care transmite prin texte cântate sau strigate, numite colinde, şi, uneori, prin măşti, recuzită, dansuri, acte şi gesturi rituale,…




12:47, 19.12.2019

Timiş: Tradiţionalul alai al colindătorilor a vestit Naşterea Domnului pe străzile oraşului

Sute de colindători din Timiş au scos din lada de zestre a Banatului de câmpie costume vechi, purtate şi astăzi cu mândrie de toate vârstele şi au pornit, joi, în tradiţionalul alai, să vestească Naşterea Domnului…




18:14, 17.12.2019

“E vremea colindelor” cu copiii de la Grădinița Căsuța Fermecată Gherla – FOTO

Crăciunul aduce cu el forfotă de bucurie, entuziasm şi magia iernii. Este sărbătoarea dedicată Nașterii Pruncului Sfânt, iar în noi stârneşte emoție, bunăvoie, iubire pentru cei din jur și pentru Dumnezeu. Înseamnă…




11:29, 12.12.2019

Treizeci de colinde pe care să le asculţi în perioada Crăciunului

Treizeci de colinde pe care să le asculţi în perioada Crăciunului. Sărbătoarea Naşterii Domnului nu poate fi despărţită de frumoasa tradiţie a colindelor care vestesc venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu, astfel…




13:46, 09.12.2019

Crăciun în Maramureș, ediţia a XI-a, în 21 decembrie

Evenimentul cultural tradițional Crăciun în Maramureș, ajuns la cea de-a XI-a ediție, este organizat de Consiliul Județean Maramureș în parteneriat cu instituțiile de cultură din subordine. Proiectul își propune…




09:28, 06.12.2019

Ajutor pentru Florin! Colindători din Maramureș sosesc la Festivalul de Datini Carei 2019

Florin Mateș vine la Festivalul de Datini și Obiceiuri de Crăciun de la Carei. Să îl ajutăm pe Florin să poată obține o proteză. Orice ajutor contează. Vineri, 6 decembrie 2019, la Festivalul de Datini și obiceiuri…




14:53, 31.12.2018

FOTO VIDEO Obiceiul colindatului în Oltenia de sub munte, povestit de bătrâni. Cum se păstrează vii datinile: „Colindă toată noaptea după colindeţi”

Vaideeni - Vâlcea este una dintre comunele în care portul popular, obiceiurile şi tradiţiile după datina străbună se păstrează cu sfinţenie. Perioada sărbătorilor de iarnă este un prilej pentru a reînvia o serie…




16:34, 23.12.2018

GALERIE FOTO/ Cum se pregătesc gospodinele din Bucovina de Sărbători. 12 feluri de mâncare pentru masa de Crăciun

Obiceiurile de iarnă sunt cele mai spectaculoase și între cele mai bine conservate datini din Bucovina, în mod special de Crăciun. În  Bucovina, pregătirile pentru întâmpinarea Crăciunului încep odată cu intrarea…




15:15, 18.12.2018

Jocul Caprei pe străzile Careiului

În folclorul românesc Colindatul de Crăciun este cel mai important ciclu sărbătoresc popular tradiţional, cel mai bogat şi colorat prilej de manifestări folclorice. Deprinderea de a colinda, de a saluta cu mare…




13:25, 06.01.2018

Tradiţii de Crăciun la moldoveni şi în alte ţări

Crăciunul este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinilor, plină de tradiții cum ar fi colindatul, pregătirea bucatelor, mersul la biserică. Copiii în special se adună în grupuri și merg cu colindatul din…




07:37, 02.01.2018

Superstiţii şi obiceiuri în luna IANUARIE. Ce să faci ca să îţi meargă în plin tot anul

Integrându-se în perioada sărbătorilor de iarnă, începută la Crăciun, obiceiurile şi superstiţiile acestei zile, care au drept scop colindatul, revin la preocupările vieţii ţăranului: muncile agricole, fertilitatea…




12:30, 01.01.2018

CALENDAR ORTODOX IANUARIE 2018: Ce trebuie să faci în luna lui Gerar pentru a avea noroc şi belşug tot anul

1 Ianuarie – Anul Nou şi Sfântul Vasile Integrându-se în perioada sărbătorilor de iarnă, începută la Crăciun, obiceiurile şi superstiţiile acestei zile, care au drept scop colindatul, revin la preocupările vieţii…




11:36, 25.12.2017

REPORTAJ/Tradiții în Ardeal: „Butea feciorilor”, un obicei de Crăciun păstrat de sute de ani în judeţul Alba/FOTO

În satele din judeţul Alba se păstrează de sute de ani numeroase tradiţii şi obiceiuri specifice Crăciunului, unul dintre cele mai frumoase şi inedite fiind „Butea feciorilor”. Vechi de aproximativ 400 de ani,…




18:40, 14.12.2017

Ediţie aniversară a unui festival de tradiţie la Giurgiu

Organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Giurgiu, Festivalul judeţean de datini şi obiceiuri de iarnă “După datini colindăm” a ajuns, anul acesta, la cea de-a zecea ediţie,…




17:24, 06.12.2017

Mărțișorul, în Patrimoniul Imaterial UNESCO

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, profesorul Adrian Cioroianu a anunțat că în cadrul sesiunii Comitetului Interguvernamental pentru Salvgradarea Patrimoniului Cultural Imaterial, desfășurată la Jeju,…




16:52, 27.11.2017

Satele bănăţene şi obiceiuri strămoşeşti

Obiceiurile strămoşeşti, care confereau satului românesc autenticitate şi unicitate, au cam dispărut. În puţine localităţi rurale acestea se mai păstrează cu sfinţenie. Colindatul în preajma Ajunului de Crăciun…




13:12, 27.11.2017

Concert Grigore Leșe și cete de colindători - Așteptând Crăciunul - 4 decembrie, 2017, Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București, Sala Studio, ora…

Luni, 4 decembrie, Grigore Leșe prezintă, la Sala Studio a Teatrului Național  “I.L.Caragiale&" din București, începând cu ora 19, Concertul Extraordinar de Sărbători,  “Așteptând…




06:18, 30.01.2017

Zece sărbători ciudate ale românilor: ce însemna Belitul Turcii şi câte pahare de vin erau băute la Beţia Rituală

Poporul român a păstrat numeroase sărbători arhaice, unele cu totul neobişnuite în ce priveşte obiceiurile prin care erau prăznuite. Iată zece dintre cele mai ciudate astfel de sărbători. 1 Anul nou dacic Anul…




17:58, 23.01.2017

Un obicei ce riscă să dispară din Moldova, în atenția Guvernului

Guvernul a aprobat Programul de stat privind salvgardarea obiceiului „Colindatul de ceată bărbătească”. Drept urmare, Ministerul Culturii și alte instituții culturale vor întreprinde un șir de acțiuni pentru a…




18:17, 01.01.2017

Colindatul cu Plugusorul sau Capra, dar si datul la grinda sunt obiceiuri pastrate in Dolj

Colindatul de Anul Nou cu Pluguşorul sau Capra, dar şi datul la grindă sunt obiceiuri transmise din generaţie în generaţie şi care se practică şi astăzi în judeţul Dolj, transmite corespondentul MEDIAFAX.




17:33, 01.01.2017

Sfântul Vasile, păzitor de duhuri rele, serbat în prima zi a noului an! De ce se ține în unele sate obiceiul colindatului cu o căpăţână de porc?

Sfântul Vasile, unul dintre sfinţii care au făcut minunile cele mai mari, considerat păzitor de duhuri rele, este serbat în prima zi din noul an, când, potrivit tradiţiei, dacă ninge, anul va fi unul îmbelşugat,…




06:24, 25.12.2016

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun din Alba, păstrate şi transmise de sute de ani. În ce constă spectaculosul ceromonial intitulat „Butea feciorilor“

Obiceiuri, tradiţii şi datini de Crăciun: Colindatul cu ţurca, „Piţărăii”, „Haida-duru”, „Junişenii”,”Irozii”, „Viflaimul” şi „Butea Feciorilor”.   Folcloriştii de seamă ai judeţului Alba au cuprins în lucrările…




14:58, 24.12.2016

GALERIE FOTO Dubasii, cei mai vestiti colindatori de pe Valea Muresului/ Colindatul cu Steaua si Vicleiul, traditii pastrate si astazi in judetul Dolj

Cei mai celebrii colindători din judeţul Arad sunt "dubaşii", iar dintre aceştia cei mai renumumiţi sunt cei din comuna Săvârşin, care sunt şi preferaţii Regelui Mihai I, relatează corespondentul MEDIAFAX.




12:27, 24.12.2016

Colindatul in Maramures: Obiceiurile si traditiile, pastrate cu sfintenie (VIDEO)

In Maramures Craciunul continua sa fie o sarbatoare in care traditiile si obiceiurile se pastreaza cu sfintenie, cel mai bine acestea putand fi vazute la sate, insa si in marile orase. In Ajunul Craciunului se…




04:24, 24.12.2016

Tradiţii şi obiceiuri speciale de Crăciun şi Anul Nou. De ce sunt numite colindele fetelor „cântece de fereastră“

Postul Crăciunului constituie, între altele, şi perioada destinată învăţării şi repetării colindelor. Pentru aria etnografică Muscel-Argeş, cadrul unor astfel de pregătiri, ca şi al rezidenţei colindătorilor în…




00:04, 24.12.2016

VIDEO ŞI GALERIE FOTO: Tradiții frumoase, păstrate vii în munții Vrancei. Monitorul de Vrancea vă urează „Crăciun fericit!“

    Toţi creştinii celebrează Naşterea lui Hristos. Crăciunul încheie postul de 40 de zile şi deschide un ciclu de sărbători de 12 zile, care se termină la Bobotează. Este intervalul care asigură trecerea…




04:24, 21.12.2016

Obiceiuri de Crăciun: colinda, tradiţie precreştină şi cel mai colorat prilej care vesteşte Naşterea Mântuitorului

Specialiştii spun că unele colinde vestesc Naşterea Mântuitorului, altele însă amintesc de ritualurile arhaice din preajma solstiţiului de iarnă. Indiferent de natura lor, toată lumea aşteaptă cu bucurie în suflet…




00:02, 16.12.2016

Crăciunul în comuna Floreşti

Vicleiul, Steaua, Colindatul, Căpriţa sunt doar câteva dintre tradiţiile care încă se păstrează de Sărbători în satele Mehedinţiului. Copiii trezesc la viaţă aşezările şi aduc bucurie în sufletele bătrânilor, cărora…