Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Încondeierea ouălor de Paşti, o tradiţie pe care etnologii vor să o reînvie. „Exista credinţa că ouăle care se încondeiau în Joia Mare nu se vor strica niciodată“

Publicat:

In judetul Galati nu s-au mai incondeiat oua in tehnica traditionala cu ceara curata de albine, de foarte multa vreme. Etnologii insa au studiat lucrari de specialiatate, au realizat cercetari pe teren si incearca sa reinvie aceasta frumoasa traditie.

Datorita cercetarilor facute pe teren, dar si a studierii unor colectii foarte vechi, am aflat aspecte importante din secolul XX despre aceasta traditie. In judetul Galati existau trei variante de pregatire a oualor de Pasti: acestea fie erau pur si simplu vopsite in nuante de rosu, fie se aplicau fragmente vegetale dupa care erau prinse…

Citeste articolul mai departe pe adevarul.ro…  

Sursa articol: adevarul.ro


Stiri pe aceeasi tema

FOTO. Maicuțele de la Manastirea Timișeni-Șag au vopsit aproape 1.000 de oua pentru masa de Paști

12:50, 03.05.2024 - In Vinerea Mare, la Manastirea de la Timișeni-Șag, langa Timișoara, maicuțele au vopsit ouale pentru Paști. Aproape o mie de oua au fost vopsite printr-un procedeu „bio”, cu coji de ceapa. Ouale roșii vor fi puse pe masa de Paști, iar unele vor fi date nevoiașilor.

Ce alimente ne mai permitem sa cumparam pentru masa de Paști? Prețurile au explodat

18:51, 02.05.2024 - Pe fondul creșterii inflației, prețurile la alimente s-au majorat și ele, iar acum, inainte de Paști, mulți romani sunt nevoiți sa se mulțumeasca a pune pe masa doar strictul necesar. Cu toate acestea, in Joia Mare, au fost cozi interminabile in piețele din Capitala, semn ca oricat de puțin și-ar permite,…

Leguma ideala cu ajutorul careia se pot vopsi ouale de Paște. „O sursa buna de pigmenți roșii și galbeni”/La ce sa fiți atenți cand cumparați vopsea din magazine

12:50, 02.05.2024 - Mai sunt doar cateva zile pana cand credincioșii ortodocși vor sarbatori Sfintele Paști. Și cum, conform tradiției, in Joia Mare multe gospodine incep deja pregatirile pentru masa de Paște, inclusiv de prepararea cozonacilor sau de vopsirea oualor, e bine sa aveți in vedere o serie de sfaturi cand vine…

Avertisment ANPC: Nu vopsiți ouale cu vopsea pentru textile sau pentru alte destinații

12:20, 02.05.2024 - Directorul general in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, afirma ca la vopsirea oualor nu trebuie utilizata vopsea pentru alte destinatii, cum ar fi cea tipografica sau pentru textile, deoarece acestea pot prezenta un real pericol pentru sanatate. El a recomandat…

Șeful ANPC, avertisment pentru gospodine in Joia Mare: 'Atenție, poate prezenta un real pericol' / Care este leguma ideala pentru a vopsi ouale

11:56, 02.05.2024 - Nu folosiți vopsea tipografica sau pentru textile la vopsirea oualor, acestea pot reprezenta un real pericol pentru sanatate, atrage, in Joia Mare, atenția Paul Anghel, director in cadrul ANPC.

„Paștenii”, un obicei pastrat cu sfințenie de localnici de peste șapte decenii, in Joia Mare, la Vinerea

08:05, 01.05.2024 - Și in acest an, in preajma sarbatorilor de Paști, frumoasa și cocheta localitate Vinerea, care in prezent respira un aer cu adevarat european, imbraca straie festive. Obiceiul paștenilor, specific vinerenilor, inițiat in anul 1948 de catre vrednicul de pomenire, preotul marturisitor Ioan Sabau, continua…

”Paștenii”, obicei pastrat cu sfințenie de localnici, de peste 7 decenii, in Joia Mare, la Vinerea: Cine sunt paștenii din 2024

18:55, 30.04.2024 - ”Paștenii”, obicei pastrat cu sfințenie de localnici, de peste 7 decenii, in Joia Mare, la Vinerea: Cine sunt paștenii din 2024 ”Paștenii”, obicei pastrat cu sfințenie de localnici, de peste 7 decenii, in Joia Mare, la Vinerea: Cine sunt paștenii din 2024 Și in acest an, in preajma sarbatorilor de Paști,…

Inventatorii romani au inregistrat la OSIM ”painea cu friptura”: ”Nu se vede carnea, dar se simte”

10:25, 13.03.2024 - Cercetatorii romani au brevetat la OSIM painea cu friptura, in care carnea nu se vede, dar se simte. Universitatea ”Dunarea de Jos” din Galați a obținut un brevet de invenție pentru o paine proteica, la care a lucrat un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor.Specialiștii…


Ce parere ai despre aceasta stire?