Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Cercetătorii au forat peste 2 kilometri sub gheaţa Antarcticii, stabilind un record

Publicat:

Cercetatorii au lucrat la planul proiectului - denumit BEAMISH - timp de 20 de ani.

Le 8 ianuarie 2019, dupa 63 de ore de foraj continuu cu ajutorul unei sfredel cu apa calda (un instrument urias care topeste gheata), ei trecut prin stratul de baza al suvoiului de gheata Rutford din vestul Antarcticii.

Echipa a ajuns la o adancime de 2.152 de metri si a desfasurat prin gaura instrumente pentru a inregistra presiunea apei si temperatura ghetii, dar si pentru a afla cat de mult s-a deformat gheata.

Atat gheata antarctica, dar si calota de gheata a Groenlandei, la polul opus,…

Citeste articolul mai departe pe rtv.net…  

Sursa articol: rtv.net


Stiri pe aceeasi tema

Record de viteza pe un drum național. Șofer inregistrat de radar in timp ce conducea cu 218 km/h

10:35, 20.04.2024 - Un sofer a inregistrat un record de viteza pe un drum național din Romania. Barbatul din Craiova conducea cu viteza de 218 kilometri pe ora pe drumul national 55, pe un tronson unde viteza maxima admisa este de 90 de kilometri pe ora. Barbatul, in varsta de 47 de ani, a fost inregistrat de aparatul…

Cercetatorii au descoperit o gaura neagra atipica in Calea Lactee. Are o masa record de 33 de ori mai mare decat a Soarelui

08:05, 17.04.2024 - Telescopul spatial Gaia, conceput de cercetatorii europeni pentru a cartografia Calea Lactee, a descoperit o gaura neagra cu o masa record - de 33 de ori mai mare decat cea a Soarelui. Aceasta  reprezinta ceva nemaivazut pana acum in galaxia noastra, potrivit unui studiu publicat marti, informeaza Agerpres,…

Daca ai aceasta grupa de sange, ești ținta aproape sigura pentru capușe

15:05, 05.04.2024 - Doar 20% dintre capuse sunt infectate, iar procentul celor care transmis boala Lyme este de pana la 3%. Chiar daca procentul este mic, asta nu inseamna ca nu trebuie sa luam masuri, pentru ca riscul exista.Cercetatorii cehi au descoperit ca exista o grupa sanguina predispusa la mușcaturile de capușe…

Motivul pentru care gogoșile au o gaura in mijloc. Puțini romani s-au gandit la asta

17:00, 20.02.2024 - Gogoșile, desertul preferat de milioane de oameni din toata lumea. Poate ca nu mulți știu, dar acest desert consacrat are o istorie interesanta. Gaura din mijlocul gogoșilor a fost mereu un semn de intrebare. De ce are aceasta forma? De ce au gogoșile gaura in mijloc? Specialiștii in domeniul culinar…

Cercetatorii au forat o carota de gheața din Antarctica și descoperirea i-a alarmat: „Daca va incepe sa se retraga, o va face foarte repede“

16:16, 08.02.2024 - Dovezile dintr-o carota de gheața lunga de peste 600 de metri arata ca stratul de gheața din Antarctica de Vest s-a micșorat brusc și dramatic in urma cu aproximativ 8.000 de ani, potrivit unei noi cercetari.

Intarzierile privind limitele de poluare a aerului in UE vor duce la sute de mii de decese premature și vor mari decalajul dintre est și vest, spun experții

17:20, 02.02.2024 - Cercetatorii in domeniul respirator avertizeaza ca lipsa de acțiune in privința reducerii poluarii aerului in Uniunea Europeana va „mari inegalitatea” dintre Europa de Est și Europa de Vest, relateaza The Guardian.Organizația Mondiala a Sanatații (OMS) a stabilit direcții privind numarul de particule…

(FOTO) Zaporul pe raul Bistrița a ajuns la peste 4 kilometri

10:11, 29.01.2024 - Zaporul pe raul Bistrița a ajuns la peste 4 kilometri, iar gheața ajunge și la grosimi de 3 m. De la Viaduct Poiana Largului, din localitatea Poiana Teiului, pana amonte 800 m de punte A.C.H. Topoliceni, pe o distanta de 4,2 km, raul prezinta aglomerari de gheata cu grosimi cuprinse intre 0,2 m — 3,0…

Pe Marte exista atat de multa apa incat ar putea acoperi intreaga planeta!

00:21, 29.01.2024 - Ceea ce se banuia inca din anul 2007, atunci cand sonda Mars Express a Agenției Spațiale Europene a trimis primele date cu privire la posibilitatea existenței unor uriașe depozite de gheața pe Marte, a fost confirmat recent de specialiștii ESA, potrivit Hotnews. Mai exact, in zona ecuatoriala marțiana…


Ce parere ai despre aceasta stire?