Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Dragobete, ziua românească a îndrăgostiților. Tradiții, superstiții, obiceiuri

Publicat:

Dragobetele este o sarbatoare populara, celebrata de romani pe 24 februarie. Sunt multe tradiții, obiceiuri și superstiții legate de aceasta zi in care fetele și baieții trebuie sa se intalneasca și sa-și declare dragostea. Conform tradiției populare, la Dragobete pasarile se strang in stoluri, ciripesc, se imperecheaza și incep sa-și construiasca cuiburile in care iși vor crește puii. Dragobetele este un ”zeu al dragostei” și i se mai spunea Cap de Primavara. Dragobetele, simbol al bunei dispoziții, poate fi asociat cu Cupidon, zeul dragostei la romani, dar și cu Eros, zeul iubirii la greci.…

Citeste articolul mai departe pe dej24.ro…  

Sursa articol: dej24.ro


Stiri pe aceeasi tema

Ce inseamna Echinocțiul: tradiții și obiceiuri la romani. Ce este bine sa faci in aceasta zi

07:35, 20.03.2024 - In ziua Echinoctiului de primavara, inceput de an agrar, se faceau numeroase pronosticuri meteorologice: asa cum va fi timpul de Macinici, asa va fi toata primavara, se udau boii cu apa, se hraneau bine animalele, se afuma cu tamaie si gospodinele aruncau un ou inaintea plugului. Primavara astronomica…

Echinocțiul de primavara 2024: Semnificații, tradiții, superstiții. Momentul in care ziua este egala cu noaptea

15:05, 10.03.2024 - Echinocțiul de primavara 2024: Semnificații, tradiții, superstiții. Momentul in care ziua este egala cu noaptea Echinocțiul de primavara 2024. Echinocțiul reprezinta momentul cand Pamantul este cel mai aproape de Soare. Incepand de la aceasta data, durata zilei, in continua crestere, este mai mare decat…

Azi e Dragobete, sarbatoarea iubirii la romani. Tradiții și superstiții

11:00, 24.02.2024 - Dragobetele este, conform credintei populare, un duh poznas si capricios, caruia trebuie sa ii castigi bunavointa. Motiv pentru care trebuie sa te asiguri ca in ziua respectiva nu incalci tradiția.

Dragobetele, ziua romaneasca a indragostiților | Tradiții, obiceiuri și superstiții

10:25, 24.02.2024 - ​Dragobetele este o sarbatoare populara, celebrata de romani pe 24 februarie. Sunt multe tradiții, obiceiuri și superstiții legate de aceasta zi in care fetele și baieții trebuie sa se intalneasca și sa-și declare dragostea. Conform tradiției populare, la Dragobete pasarile se strang in stoluri, ciripesc,…

„Dragobetele saruta fetele”. Obiceiuri, traditii si superstitii de sarbatoarea iubirii

10:05, 24.02.2024 - Dragobetele, stravechea zi a indragostitilor, echivalentul romanesc al zilei Valentine’s Day, este sarbatorita astazi, 24 februarie. Este momentul in care intreaga natura renaște și se pregatește pentru venirea primaverii.

DRAGOBETE 2024: Ziua de 24 februarie, sarbatoarea iubirii la romani, marcheaza in traditia romaneasca inceputul primaverii

08:45, 24.02.2024 - DRAGOBETE 2024: Ziua de 24 februarie, sarbatoarea iubirii la romani, marcheaza in traditia romaneasca inceputul primaverii Dragobetele este sarbatorit la finalul lunii februarie, in așteptarea primaverii. Sarbatoarea iubirii la romani, din 24 februarie, marcheaza inceputul anului agricol, momentul in…

24 februarie: Dragobete. Ziua in care se iubește romanește. Obiceiuri, tradiții și superstiții de ziua dedicata iubirii la romani

08:05, 24.02.2024 - 24 februarie: Dragobete. Ziua in care se iubește romanește. Obiceiuri, tradiții și superstiții de ziua dedicata iubirii la romani 24 februarie: Dragobete – Ziua iubirii la romani. Ziua de 24 februarie este ziua dedicata Dragobetelor. Anual pe 24 februarie, romanii sarbatoresc dragobetele. Este echivalentul…

Traditii de primavara la romani, expozitie temporara la Muzeul de Arta Populara Constanta. Prima sarbatoare, Dragobetele

17:40, 22.02.2024 - La Muzeul de Arta Populara Constanta este deschisa expozitia "Traditii de primavara la romani", eveniment ce se desfasoara in perioada 21 februarie 31 martie. Prin intermediul pieselor din patrimoniul institutiei port popular, stergare, icoane pictate pe sticla si lemn, ceramica, obiecte de inventar…


Ce parere ai despre aceasta stire?