Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

172 de ani de la stabilirea bulgarilor în Târgovişte - iniţial aceştia îşi spuneau sârbi

Publicat:

Comunitatea bulgara din Targoviste a aniversat, joi, 172 de ani de la stabilirea bulgarilor in municipiu, in trecut ei pretinzand ca sunt sarbi pentru a scapa de asuprirea otomana.

"Este un eveniment important nu numai pentru bulgarii de aici, ci si pentru comunitatea targovisteana in ansamblul sau. A cunoaste povestea bulgarilor din Targoviste inseamna a cunoaste putin din istoria zbuciumata a acestor meleaguri. Chiar si denumirea de sarbi pe care bulgarii voluntar si-au asumat-o spune ceva despre motivele pentru care acestia au trecut Dunarea si s-au stabilit in si in Moldova.…

Citeste articolul mai departe pe stiripesurse.ro…  

Sursa articol: stiripesurse.ro


Stiri pe aceeasi tema

Cum a fost aleasa Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO

15:10, 17.04.2024 - Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrala si au fost luate in calcul mai multe bazine: Dunarea, Viseul de Sus, Somesul Cald, Crisul Negru, Muresul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. In cele din urma, a fost aleasa Dobrogea.

(video) Rabinul principal din Moldova, agresat langa Sinagoga din Chisinau: Ce spune comunitatea evreiasca

14:00, 12.04.2024 - Rabinul Mendel Axelrod a fost fost atacat verbal la intrarea in Sinagoga din Chișinau de un barbat care fotografia cladirea. Incidentul a starnit ingrijorare in randul comunitații evreiești, scrie presa din Israel .

FOTO. Am asistat la sarbatoarea „Paștele Cailor”, cunoscuta și sub numele de „Tudorița”. Unicul eveniment are loc in comunitatea de bulgari, din Targoviște

15:40, 24.03.2024 - Cei mai frumosi cai au putut fi admirati, sambata, 23 martie, in cartierul „Matei Voievod” din Targoviste. Comunitatea bulgara din localitatea dambovițeana a sarbatorit „Pastele Cailor” sau „Tudorita”, un eveniment unic care mai are loc in Romania, la care a participat inclusiv vicepreședintele BulgarieiTradiția…

Paștele Cailor, sarbatorit la Targoviște! Evenimentul unic, pastrat cu sfințenie de comunitatea bulgara din municipiu

21:50, 23.03.2024 - Paștele Cailor, obicei unic in Romania, sarbatorit de comunitatea bulgarilor din Targoviște! Astazi, in prima sambata din postul Paștelui, Sambata Sf. Teodor, comunitatea bulgarilor din cartierul Matei Voievod a sarbatorit din nou Tudorița sau Paștele Cailor, ziua in care legumicultorii merg la biserica…

Conu Mihai nu a fost mason!

12:55, 17.03.2024 - „Chiar pentru cei care i-au fost apropiați, Sadoveanu-omul ramane un mister” – Aurel LEON  Francmasoneria a fost o societate universala secreta, in tainele careia au patruns, de-a lungul secolelor, mari personalitați politice și culturale ale lumii. Cei care cunosc istoria masoneriei sunt destul de…

Filat: Guvernul Maia Sandu nu construiește, ci darama. Ea nu cunoaște ce este demnitatea. A adus in funcții oameni lipsiți de omenie

15:20, 16.03.2024 - „Guvernul Maia Sandu nu construiește, ci darama. Maia Sandu nu cunoaște ce este demnitatea. Ea a adus in funcțiile de demnitate publica oameni lipsiți de demnitate și de omenie”. Declarația ii aparține liderului Partidului Liberal Democrat din Moldova, fostul premier Vlad Filat.

Pe 23 martie, bulgarii de la Targoviște vor sarbatori „Paștele Cailor” sau Tudorița

17:40, 13.03.2024 - Tudorița sau Paștele Cailor este serbat anual la Targoviște de bulgarii din cartierul Matei Voievod. Sarbatoarea, unica in țara, este marcata in prima sambata a Postului Paștelui. Anul acesta, evenimentul realizat de Asociația ZAEDNO  a Bulgarilor din Targoviște va fi marcat la data de 23 martie, in…

Reteta de carnati de Plescoi – cum faci cei mai buni carnați de casa

12:05, 09.02.2024 - Carnații de Pleșcoi sunt un produs tradițional romanesc recunoscut, cu o istorie bogata. Inițial, aceștia se numeau carnați de Buzau, pentru ca erau facuți in acest județ. Acest tip de carnați este destul de raspandit, astazi, la noi in țara, caștigandu-și popularitatea datorita aromei puternice și…


Ce parere ai despre aceasta stire?