Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

12:30, 26.01.2023

Cetatea Ulmetum trece in administrarea Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta

Cetatea Ulmetum, din vecinatatea comunei Pantelimonu de Sus se va afla in atentia consilierilor judeteni, marti, 31 decembrie in cadrul primei sedinte de Consiliu Judetean din acest an, cand se propune darea acesteia…




18:25, 04.04.2021

Un episod neclar din istoria carpilor 10. Amidor şi Indura, Polonia

Persoanele cu numele Karp de rit mozaic originare din Polonia locuiau în localităţile Amidor şi Indura din Polonia... Presupun că Indura ar corespunde cu anticul Dura-Europos (36 46N, 40 51E, probabil avea un corespondent,…




22:18, 28.08.2019

Istoria Dobrogei - Institutii: Vicus-ul roman (galerie foto)

Vicus ul era o comunitate rurala romana cu organizare autonoma, care depinde de o unitate administrativa mai mare. Cele mai cunoscute vicus uri din Dobrogea au fost cele din teritoriile rurale ale oraselor Histria,…




22:06, 12.04.2019

Preoti si biserici la sat: Parohia Corbu de Jos, judetul Constanta (galerie foto)

Desi satele Corbu de Jos si Corbu de Sus formeaza astazi o singura comunitate, cele doua parohii din Corbu pastreaza numele vechi ale celor doua sate. Istoria satului Corbu se pierde in negura vremurilor, in preajma…




22:30, 27.11.2018

Povestile pietrelor antice (II): Vestigiile Dobrogei Romane (Dorobantu, Baltagesti, Garliciu)

Continuam periplul nostru arheologic prin locurile mai putin cunoscute ale Dobrogei din punctul de vedere al vestigiilor antice. Suntem in satul Dorobantu, comuna constanteana Nicolae Balcescu, unde, in vechime,…




22:58, 05.08.2015

Denumiri vechi si noi (III): Stiti cum se numesc azi localitatile Cartalu, Bazarlikoy, Toxof sau Vicus Clementianensis? (galerie foto)

Dobrogea este un taram al contrastelor, al mozaicului cultural. Este locul de intrepatrundere a culturilor care au stapanit vremelnic pamantul dintre Dunare si mare. Intindere binecuvantata si disputata intre greci…




15:24, 21.10.2013

Descoperire arheologică inedită, într-un castru roman din Mureş: Este un element absolut de noutate

Arheologii au descoperit o parte a pilonilor camerei de alimentare a focului, care serveau la încălzirea unor încăperi din clădirea comandamentului din garnizoana militară. "Undeva la marginea zidului de incintă…