Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

09:05, 02.05.2024

#StareaEducației: (INTERVIU) Lia Stoica, specialist în pedagogie preșcolară: “De la doi ani, copiii au nevoie de socializare, iar între pedagog și copil…

“Investiția în educație timpurie este una dintre cele mai importante investiții pe care o societate le poate face”, spunea James Hackman, profesor de economie și laureat al Premiului Nobel. Învățarea timpurie se…




16:15, 12.04.2024

#StareaEducației (INTERVIU) Gabriela Dima, director Teach for Romania: “Sărăcia este principala cauză a abandonului școlar și jumătate din copiii României…

Educație de calitate, iată o sintagmă pe care cu toții ne-o dorim generalizată. Pentru aceasta, este esențial ca resursa umană din sistemul de învățământ să fie bine pregătită în fața provocărilor actuale. Una…




09:50, 05.04.2024

#StareaEducației: (INTERVIU) Iunia Ștefan, educator muzeal: “Legătura dintre muzeu și școală este una extrem de importantă, întrucât accesul direct la descoperirea, la cunoașterea patrimoniului cultural completează aria de cunoștințe a elevilor.”

#StareaEducației: (INTERVIU) Iunia Ștefan, educator muzeal: “Legătura dintre muzeu și școală este una extrem de importantă, întrucât accesul direct la…

Vizitarea muzeelor și explorarea acestora trebuie să fie o constantă în viața cotidiană a copiilor și a familiilor, în general. Patrimoniul cultural oferă universuri de cunoaștere diferite, iar una dintre funcțiile…




09:16, 30.03.2024

#StareaEducației (INTERVIU) Oana Daciana Topală: ”În sistemul educațional din Belgia se pune accentul pe competențe, pe ceea ce știu să fac cu ceea ce învăț la școală.”

#StareaEducației (INTERVIU) Oana Daciana Topală: ”În sistemul educațional din Belgia se pune accentul pe competențe, pe ceea ce știu să fac cu ceea ce…

Sistemul de educație al unei țări reprezintă un factor esențial pentru dezvoltarea și competitivitatea statului respectiv. Prin sistemul de învățământ, o țară își formează resursele umane care pot contribui la…




18:16, 22.03.2024

#StareaEducației: (INTERVIU) MOOZ și Les APOS, cele două trupe de teatru în limba franceză de la Colegiul Mihai Eminescu din  Iași, mereu pe podium la competițiile naționale și internaționale

#StareaEducației: (INTERVIU) MOOZ și Les APOS, cele două trupe de teatru în limba franceză de la Colegiul Mihai Eminescu din  Iași, mereu pe podium la…

La Iași, a avut loc, săptămâna aceasta,  a 17-a ediție a Festivalului concurs de teatru școlar ”Hai la teatru”, eveniment care se desfășoară anual la Teatrul ”Luceafărul”. Participanți cu tradiție la acest concurs,…




10:25, 15.03.2024

#StareaEducației: (INTERVIU) Eliza Bogdan, antreprenor: ”Educația antreprenorială te învață să devii proactiv, să fii independent, să gestionezi un buget.”

Din ce în ce mai mulți părinți caută să dezvolte abilitățile antreprenoriale ale propriilor copii, conștienți fiind de importanța acestui tip de educație pentru dezvoltarea și devenirea lor ulterioară. Potrivit…




09:31, 08.03.2024

#StareaEducației (INTERVIU) Președinta Coaliției pentru Educație: “Industria meditațiilor este cea care compensează faptul că la școală copiii nu țin…

Rezultatele de anul acesta la simularea evaluării naționale arată o situație îngrijorătoare. Puțin peste jumătate dintre elevi nu au luat nota 5 la proba de matematică, fiind totodată și cel mai mic procent de…




10:36, 01.03.2024

#StareaEducatiei (INTERVIU) STEP by STEP, una dintre alternativele educaționale căutate intens de părinți

Fiecare copil își urmează propria cale spre succes, iar fiecare drum se deschide cu o educație mai bună. O alternativă educațională prezentă în țara noastră încă din anii 90 este programul Step by Step, care se…




10:06, 23.02.2024

#StareaEducației (INTERVIU) Elevi de la Școala Primară „Carol I”din Iași, campioni naționali la Robotică

#StareaEducației (INTERVIU) Elevi de la Școala Primară „Carol I”din Iași, campioni naționali la Robotică

Clubul de Robotică de la Școala Primară ”Carol I” din Iași a fost premiat la etapa națională a Festivalului Internațional de Robotică First Lego League Explore, Sezonul Masterpiece. Evenimentul a avut loc pe 10…




16:25, 14.02.2024

#StareaEducației: (INTERVIU) Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion: Corectarea digitalizată a lucrărilor la Evaluarea Națională va permite o analiză detaliată, pe fiecare subiect și pe fiecare competență asociată subiectului respectiv

#StareaEducației: (INTERVIU) Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion: Corectarea digitalizată a lucrărilor la Evaluarea Națională va permite…

Săptămâna trecută, elevii de clasa a VIII-a au susținut simularea examenului de Evaluare Națională. Pentru prima dată în acest an, lucrările sunt corectate digitalizat. După ce au fost scanate în prezența elevului,…




10:20, 08.02.2024

#StareaEducației: (INTERVIU) Cosmina Teodora Chiuoru, nominalizată la Gala Profesorul Anului din mediul rural 2024: “Cea mai mare provocare cu care m-am…

Două profesoare din județul Iași se numără printre finaliștii Galei Profesorul Anului din mediul rural 2024, eveniment organizat de Teach for Romania. În total, sunt 22 de finaliști la cele șapte categorii de premiere.…




10:05, 08.02.2024

#StareaEducației: (INTERVIU) Cosmina Teodora Chioru, nominalizată la Gala Profesorul Anului din mediul rural 2024: “Cea mai mare provocare cu care m-am…

Două profesoare din județul Iași se numără printre finaliștii Galei Profesorul Anului din mediul rural 2024, eveniment organizat de Teach for Romania. În total, sunt 22 de finaliști la cele șapte categorii de premiere.…




06:25, 02.02.2024

#StareaEducației: (INTERVIU) Liviu Gajora, coordonator ACORD: “Am trecut dintr-o lume în care “informația este putere”, într-o lume în care “a distinge și a evalua informația este putere”, iar dezbaterile te fac să reflectezi foarte des la anumite teme, s

#StareaEducației: (INTERVIU) Liviu Gajora, coordonator ACORD: “Am trecut dintr-o lume în care “informația este putere”, într-o lume în care “a distinge…

Capacitatea de argumentare a unei idei, gândirea critică sau comunicarea rațională în spațiul public, iată, abilități pe care orice părinte și le dorește pentru propriul copil. Acestea pot fi dobândite în cadrul…




08:40, 20.01.2024

#StareaEducației: (INTERVIU) Luciana Antoci, inspector general ISJ Iași: Programul ”Laptele și Cornul” nu și-a dovedit eficiența. 16 școli din județ sunt…

Numărul școlilor și al grădinițelor în care elevii beneficiază de programul guvernamental pilot masă sănătoasă crește anul acesta de la 450 la 1000, a decis săptămâna trecută Executivul. Astfel, în zilele în care…




17:40, 15.12.2023

 #StareaEducației: (INTERVIU) Prof.dr. Nicoleta Popa: O modificare pozitivă majoră a rezultatelor la testele PISA ale elevilor români ar putea fi văzută…

Săptămâna trecută au fost publicate rezultatele testelor PISA 2022, care reprezintă evaluarea competențelor de bază a elevilor de 15 ani, inițiată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. România…




10:35, 07.12.2023

#StareaEducației: (INTERVIU) Carmen Ion: „Primul mare câștig pentru elevii care aleg să participe la Festivalul de book-trailere BOOVIE este citirea conștientă…

În urmă cu 8 ani, din dorința de a-i determina pe copii să se apropie mai mult de lectură, Carmen Ion, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național Pedagogic ”Spiru Haret” din Focșani, a inițiat…




10:25, 07.12.2023

#StareaEducației: (INTERVIU) Carmen Ion: „Primul mare câștig pentru elevii care aleg să particepe la Festivalul de book-trailere BOOVIE este citirea conștientă…

În urmă cu 8 ani, din dorința de a-i determina pe copii să se apropie mai mult de lectură, Carmen Ion, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național Pedagogic ”Spiru Haret” din Focșani, a inițiat…




09:55, 01.12.2023

#StareaEducației: (INTERVIU) Cornelia Fiscutean, profesor de geografie la Colegiul Național Iași: “Proiectele Erasmus dezvoltă adevărate competențe de…

Colegiul Național din Iași a fost implicat într-unul dintre cele mai importante proiecte Erasmus+ la nivel național, asta dacă ne raportăm la finanțarea acordată de Uniunea Europeană. Inițiativa Climate Action…




19:25, 17.11.2023

#StareaEducației (INTERVIU) Voluntar FILIT: ”Recomand oricui să încerce voluntariatul. Cred, sincer, că oricine poate să încerce și oricine poate să-și…

Ecourile Festivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași încă reverberează în mintea și sufletele celor care au luat parte și anul acesta la evenimentul de anvergură care reunește scriitori, traducători,…




09:40, 10.11.2023

#StareaEducației: (INTERVIU) Anamaria Ghiban, profesor de limba și literatura română: “Este nevoie de educație cinematografică, astfel încât să crești…

Lumea în care trăim este una profund audio-vizuală. Imaginile, graficele, clipurile, precum și alte forme de conținut fotografiat sau filmat ne inundă viețile de zi cu zi. Suntem mereu la un click distanță de film…




08:46, 03.11.2023

#StareaEducației: (INTERVIU) Cosmin Chiriță, manager de proiect MERITO: “În prea puține școli există această cultură a colaborării în cancelarie, a schimbului…

România are nevoie de oameni care să inspire și să genereze schimbări la nivelul întregului sistem educațional. Avem mulți profesori și învățători dedicați profesiei, dar de cele mai multe ori în evidență ies cei…




12:26, 26.10.2023

#StareaEducației: (INTERVIU) Metoda alternativă de educație Waldorf – principii și beneficii

Metodele alternative de educație au început să fie la mare căutare în rândul părinților. Cu toții ne dorim o școală cât mai bună pentru copilul nostru, dar fiecare dintre noi are propriile principii atunci când…




12:20, 26.10.2023

#StareaEducației: Metoda alternativă de educație Waldorf – principii și beneficii (interviu)

Metodele alternative de educație au început să fie la mare căutare în rândul părinților. Cu toții ne dorim o școală cât mai bună pentru copilul nostru, dar fiecare dintre noi are propriile principii atunci când…




10:50, 13.10.2023

#StareaEducației: Scriitorul Florin Lăzărescu, fondator FILIT: Literatura e spectaculoasă, e divertisment, dar de cea mai bună calitate

Peste 11 milioane de români au declarat că nu au citit nicio carte în ultimul an, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, făcute publice luna trecută. Motivele invocate cel mai des sunt legate de…




11:55, 29.09.2023

#StareaEducației: Oltița Cîntec: ”Apetența pentru activitățile culturale nu este un dat înnăscut, este un reflex pe care trebuie să îl formăm”

Beneficiile teatrului în dezvoltarea și educația copiilor sunt cunoscute de multă vreme. Există studii realizate de specialiști care arată că teatrul sporește comunicarea și abilitățile lingvistice. Prin teatru,…




16:15, 22.09.2023

#StareaEducației: (INTERVIU) Universitatea ”A.I. Cuza” are, de anul acesta, toate liniile de studiu pentru învățământul preuniversitar

Anul acesta, elevii care au terminat clasa a 8-a au putut opta să se înscrie, pe baza medie obținute la Evaluarea Națională, la cursurile oferite de un nou liceu înființat la Iași. Este vorba despre liceul Universității…




12:55, 15.09.2023

#StareaEducației: (INTERVIU) Educația de tip Montessori versus educația tradițională. Plusuri și minusuri

Ne întrebăm deseori care este cea mai potrivită școală pentru copilul nostru. În România există mai multe metode educaționale pe lângă sistemul clasic de învățământ. Printre acestea se numără și educația de tip…




12:05, 01.09.2023

#StareaEducației – Marcel Bartic: Aș dori să văd cât mai mulți profesori intrând în sala de clasă zâmbind

Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la deschiderea noului an școlar, care este unul plin de noutăți și care va funcționa după noile Legi ale Educației. Acestea au trecut prin Parlament cu rapiditate, iar…