Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

SCHIMBAREA LA FAŢĂ. Tradiţii şi obiceiuri: Ce se întâmplă cu cei care nu ţin cont de această sărbătoare

Publicat:

Sarbatoarea Shimbarii la Fata a Domnului dateaza de la inceputul sec. al IV-lea, cand Sfanta Imparateasa Elena zideste o biserica pe Muntele Tabor. Aceasta sarbatoare incepe sa fie mentionata in documente din prima jumatate a secolului al V lea. In Apus, sarbatoarea Schimbarii la Fata s-a generalizat mai tarziu, prin hotararea luata de papa Calist III ca multumire pentru biruinta crestinilor asupra turcilor la Belgrad, in anul 1456.

Exista obiceiul ca in aceasta zi sa se faca pomenire generala a celor trecuti la cele vesnice (). In unele zone, de sarbatoarea Schimbarii la…

Citeste articolul mai departe pe rtv.net…  

Sursa articol: rtv.net


Stiri pe aceeasi tema

Tradiții și obiceiuri in Ajunul Sfantului Gheorghe

18:45, 22.04.2024 - Din batrani se spune ca in noaptea de 22 spre 23 aprilie se deschid Cerurile. Acum este momentul cand oamenii incearca sa fure puțin din tainele destinului, iar natura primește forțe sa iasa din lanțurile frigului. Se credea ca acum descantatoarele fura mana vitelor, a campului, ii chinuie pe oameni.…

Azi e 1 aprilie, ziua pacalelilor! De unde a pornit acest obicei vechi de cateva secole

07:45, 01.04.2024 - In fiecare an, pe 1 aprilie, lumea se pregatește sa sarbatoreasca Ziua Pacalelilor, un prilej universal pentru oameni de a face farse placute, sau mai puțin placute, prietenilor si apropiatilor, dar si „dusmanilor”.  Originea Zilei Pacalelilor, cunoscuta și ca Ziua Nebunilor sau April Fools’ Day, este…

”O sarbatoare a vietii, intr-o lume in care mereu suntem asediati de vesti proaste”

20:55, 25.03.2024 - PS Varlaam Ploiesteanu, declarația zilei. Buna Vestire – o sarbatoare a vietii; zamislirea oricarui copil – un dar de la Dumnezeu „Praznicul de astazi este unul care aduce lumii multa bucurie si multa speranta. Hristos s-a facut om, ca pe noi oamenii de pe pamant sa ne inalte la ceruri, sa ne faca fii…

Postul Paștelui 2024 – ce semnificație are

12:20, 18.03.2024 - Postul Paștelui este unul dintre cele doua mari posturi din an și cel mai aspru dintre toate. Postul Paștelui 2024 a inceput, luni, 18 martie, și este ținut și in zilele noastre de foarte multe credincioși, din motive religioase, dar și de cei care cred in beneficiile postului asupra sanatații. Afla…

Reguli de aur in Postul Pastelui. Credincioșii trebuie sa le cunoasca și sa țina cont de ele: principalele traditii si superstitii

11:30, 18.03.2024 - In teologia ortodoxa, postul nu este inteles numai ca abstinenta alimentara, ci ca o practica-test pentru indepartarea de patimi. De ce trebuie sa tinem post? Aceasta decizie aduce vindecare sufleteasca apropiindu-l pe om de Dumnezeu, sunt incurajate faptele bune si ajutorarea celorlalti.Potrivit Bisericii,…

Reguli de aur in Postul Pastelui. Credincioșii trebuie sa le cunoasca și sa țina cont de ele: principalele traditii si superstitii

07:55, 18.03.2024 - In teologia ortodoxa, postul nu este inteles numai ca abstinenta alimentara, ci ca o practica-test pentru indepartarea de patimi. De ce trebuie sa tinem post? Aceasta decizie aduce vindecare sufleteasca apropiindu-l pe om de Dumnezeu, sunt incurajate faptele bune si ajutorarea celorlalti.Potrivit Bisericii,…


Ce parere ai despre aceasta stire?