Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Cuvinte și expresii cu origini uitate ori pierdute. Enigme lingvistice ale limbii române „… zuna mă-tii!” - ocara taților neduși la biserică

Publicat:

Astazi, la rubrica „Dicționar cultural”, va propunem un mozaic de provocari (lingvistice): de la injuraturi specifice pamanturilor din nordul Dunarii și sintagme cu talc, la nume sacre (pentru romani) și termeni „infiați” de limba-mama.

Citeste articolul mai departe pe jurnalul.ro…  

Sursa articol: jurnalul.ro


Stiri pe aceeasi tema

Cuvinte care nu se despart in silabe

15:40, 24.04.2024 - Știm cu toții ca romana este este o limba complexa, cu o gramatica extrem de sofisticata. Prin acordarea atenției la detalii și prin exercițiu constant ne putem imbunatați abilitațile lingvistice prin invațarea regulilor gramaticale de baza ale limbii pe care o vorbim și a sensurilor specifice ale substantivelor…

Republica Moldova va avea o noua lege a cetațeniei. Cunoașterea limbii romane are putea deveni obligatorie

15:05, 24.04.2024 - Mircea Eșanu, directorul Agenției Servicii Publice (ASP), a anunțat, marți, ca Republica Moldova va avea o noua lege a cetațeniei, una mai aspra, in care s-ar putea cere persoanelor care doresc sa obțina cetațenia sa cunoasca limba romana, relateaza TV8.md.Directorul Agenției Servicii Publice a ținut…

Cuvinte și expresii cu ințelesuri uitate ori pierdute: Zbughi-o! Cum ne-am imbogațit cu termenul a (o) zbughi

06:30, 02.04.2024 - Astazi, la „Dicționar cultural”, evidențiem originile unor expresii des folosite de romani, precum „a nu avea nicio para chioara”, „a-și da arama pe fața”, „a o zbughi”, dar și termeni ca „boccea/bocceluța”, „vulcan”, ori „tarla”.

Cuvinte și sintagme cu ințeles uitat ori pierdut: Cum ne-am ales cu colorata expresie „o laie”

06:45, 28.03.2024 - Printre aburii nestinși inca ai „mucenicilor” (și ai paharelor cu vin inchinate in pripa acestor sarbatori primavaratice), strecuram, iata, la „Dicționar cultural”, o expresie dospita la turci și importata apoi (și) de romani: „Olaie”/„o laie”.

Aproape 13.000 de persoane s-au inscris la Programul national de studiere a limbii romane din Republica Moldova

06:50, 10.03.2024 - Un numar record de peste 12.700 de persoane s-au inscris pentru circa 5.000 de locuri disponibile in cadrul Programului national de studiere a limbii romane, editia 2024, destinat adultilor care vor sa isi perfectioneze cunostintele sau sa studieze limba romana de la zero. Cele mai multe cereri au fost…

Ce cuvinte și expresii nu trebuie sa folosești intr-un CV, daca vrei sa atragi atenția angajatorului?

22:36, 15.02.2024 - Un bun CV nu se bazeaza doar pe respectarea regulilor de completare, ci și pe concizia cu care o faceți, conform principiul "less is more". Asta inseamna ca daca veți exprima succint și clar fiecare punct al CV-ului, cresc șansele ca cel care face recrutarea sa citeasca mai mult din el, scrie destepti.ro.…

Ce cuvinte și expresii nu trebuie sa folosești intr-un CV, daca vrei sa atragi atenția angajatorului?

11:25, 15.02.2024 - Un bun CV nu se bazeaza doar pe respectarea regulilor de completare, ci și pe concizia cu care o faceți, conform principiul "less is more". Asta inseamna ca daca veți exprima succint și clar fiecare punct al CV-ului, cresc șansele ca cel care face recrutarea sa citeasca mai mult din el, scrie destepti.ro.…


Ce parere ai despre aceasta stire?