Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Culisele „Micii Uniri“. De la Cocuţa, femeia care a salvat unirea, până la marea perdantă a constituirii Principatelor

Publicat:

Unirea de la 1859 dintre Moldova si a fost rezultatul maiestriei diplomatiei romanesti, dar si al organizarii exemplare a intelectualilor romani. Unirea a avut piedicile ei, fiind salvata intr-un moment critic de o femeie ambitioasa din inalta societate. Desi aclamata, unirea a avut si perdantii ei, din punctul de vedere al societatii de atunci.

Citeste articolul mai departe pe adevarul.ro…  

Sursa articol: adevarul.ro


Stiri pe aceeasi tema

Antonio Del Donno: „De la Roma la Iași – unirea liniilor intre doua sau mai multe puncte”

11:05, 07.05.2024 - Muzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, in parteneriat cu BEC Artem și Archivio „Antonio Del Donno” cu sediul la Roma, invita publicul sa viziteze, in perioada 10 mai – 14 iunie 2024, expoziția Antonio del Donno: „De la Roma la Iași – unirea liniilor intre doua sau mai multe…

Calendarul zilei – 1 mai

00:06, 01.05.2024 - Creștinii ortodocși ii pomenesc pe Sfinții Proroc Ieremia, Mucenici Vata Persul, Filozoful, Sava, Eftimie, Ignatie, Acachie și Sava, iar credincioșii romano-catolici ii celebreaza pe Sfinții Iosif Muncitorul și Profet Ieremia. Ziua muncii 1821 – Turcii au patruns in Moldova, pe la Braila, si in Tara…

Regimentele granicerești romanești din Transilvania

06:15, 17.04.2024 - In 16 aprilie 1762 au fost inființate printr-un decret imperial, semnat de imparateasa Maria Terezia, regimentele granicerești romanești. Regimentul I a avut sediul la Orlat, iar Regimentul II la Nasaud. Incepea, pentru comunitațile romanești și secuiești militarizate din Transilvania, o perioada de…

Cum se facea școala acum doua secole. Rolul scaunului cu nisip din fața bancii: „Indrepteaza, primare!”

18:10, 06.04.2024 - Intr-o analiza a inceputurilor școlii romanești de stat, publicata in anul 1928 in revista „Viața Romaneasca”, pedagogul Ștefan Barsanescu prezenta procesul de formare a primelor generații de elevi pe actualul teritoriu al Romaniei.Studiul este dedicat primei școli primare romanești de stat din Moldova,…

Lavrov susține ca Moldova vrea unirea cu Romania și amenința in legatura cu Transnistria: 'Va fi un act nesabit'

00:00, 30.03.2024 - Ministrul rus de Externe considera ca guvernul moldovean este dornic sa se uneasca cu Romania și sa obțina unele oportunitați suplimentare. Guvernul moldovean trebuie sa ințeleaga ca orice incercare de a rezolva problema Transnistriei prin mijloace militare va fi un act nesabuit, a declarat ministrul…

Conu Mihai nu a fost mason!

12:55, 17.03.2024 - „Chiar pentru cei care i-au fost apropiați, Sadoveanu-omul ramane un mister” – Aurel LEON  Francmasoneria a fost o societate universala secreta, in tainele careia au patruns, de-a lungul secolelor, mari personalitați politice și culturale ale lumii. Cei care cunosc istoria masoneriei sunt destul de…

Cantemir, domnitorul cu sange de tatar de pe tronul Moldovei

08:46, 19.02.2024 - Poate vi se pare uluitor, dar Dimitrie Cantemir, poate cel mai invațat domn din istoria Principatelor Romane (și ma refer aici la Moldova și Țara Romaneasca), are, fara dubii, obarșii tatarești. Numele insuși depune marturie in acest sens. Sa-l forfecam!


Ce parere ai despre aceasta stire?