Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Ce nume purtau dacii: Geta şi Davos, cele mai frecvente denumiri date sclavilor aduşi din Dacia. Decebal şi Zamolxis, printre cele mai menţionate personaje

Publicat:

Cele mai cunoscute nume de geto-daci pastrate sunt cele ale zeitatilor si regilor din perioada antica. Numele conducatorilor geti, mentionati potrivit izvoarelor istorice si literare sunt urmatoarele: Charnabon, Rex Histrianorum (conducatorul Histriei), Cothelas, Dual, Rhemaxos, Moskon, Dromichaetes, Zalmodegicus, Rubobostes, Oroles, Dicomes, Rholes, Dapyx, Cotiso, Zyraxes, Burebista, Deceneu, Comosicus, Scorilo, Coson, Duras, Decebal. Mai sunt mentionati si regele scit Spargapeithes, si conducatorul costobocilor Pieporus, dar si conducatorii Daciei dupa razboaiele daco-romane: Regalianus,…

Citeste articolul mai departe pe adevarul.ro…  

Sursa articol: adevarul.ro


Stiri pe aceeasi tema

Cum a fost omorat Burebista. Ipoteze șocante cu privire la dispariția regelui geto-dac

17:30, 07.05.2024 - Burebista a reusit sa uneasca toate triburile sub o singura stapanire si a cucerit un teritoriu urias. Misterul disparitiei sale fulgeratoare de pe scena istoriei nu a fost dezlegat nici astazi. Sunt mai multe ipoteze legate de moartea acestuia. Unii spun ca ar fi fost ucis de o revolta a unor nobili,…

File necunoscute din istoria romanilor. Fanariotul la un pas de a inființa un Regat Dacic la inceputul secolului al XIX-lea

06:25, 26.04.2024 - Domnul fanariot Constantin Ipsilanti a fost protagonistul unui episod inedit al istoriei romanilor. Ajuns in fruntea Principatelor Romane cu șase decenii inaintea lui Alexandru Ioan Cuza, a fost la un pas de a realiza un „Regat al Daciei” care urma sa cuprinda inclusiv Serbia.

FOTO: Șapte elevi de la Școala Gimnaziala „Avram Iancu” rezultate remarcabile la concursul Interjudețean „Pitagora”

17:45, 09.04.2024 - FOTO: Șapte elevi de la Școala Gimnaziala „Avram Iancu” rezultate remarcabile la concursul Interjudețean „Pitagora” FOTO: Șapte elevi de la Școala Gimnaziala „Avram Iancu” rezultate remarcabile la concursul Interjudețean „Pitagora” Un numar de șapte elevi de la Școala Gimnaziala „Avram Iancu” au reușit…

Andra Ghisoiu, eleva a Colegiului National „Lucian Blaga” Sebes, a caștigat Premiul de Excelența la Concursul interjudetean de matematica „Pitagora”

22:20, 07.04.2024 - Un moment de mandrie pentru comunitatea educaționala din Sebeș: Andra Ghisoiu, o eleva dedicata și talentata a Colegiului Național „Lucian Blaga”, a fost distinsa cu Premiul de Excelența la cea de-a XXIII-a ediție a Concursului interjudețean de matematica „Pitagora”. Acest premiu, cel mai inalt din…

Eleva Sinea Sofia Maria, de la Școala Gimnaziala „Mihai Eminescu” Alba Iulia, locul II la Concursul Interjudețean de Matematica „Pitagora”

17:11, 07.04.2024 - Eleva Sinea Sofia Maria, de la Școala Gimnaziala „Mihai Eminescu” Alba Iulia, a reușit sa obțina locul doi la Concursul Interjudețean de Matematica „Pitagora”, ediția a XXIII-a. „Locul doi internațional și primul loc din județul Alba a fost obținut de catre eleva Sinea Sofia Maria la Concursul Interjudețean…

Manuscris de folclor medical, de la jumatatea secolului al XIX-lea, in patromoniul muzeului din Sebeș

10:00, 17.03.2024 - In patrimoniul muzeului din Sebes se pastreaza un manuscris de folclor medical, datand de la jumatatea secolului al XIX-lea, provenit din satul Rachita, jud. Alba. Manuscrisul are patru pagini, dintre care trei conțin retete medicale empirice, redactate in limba romana, și scrise cu un amestec de caractere…

Razboinicii daci care au luptat in armata romana. Au fost trimiși in cele mai periculoase zone de razboi

07:50, 16.03.2024 - Dupa cucerirea Daciei, razboinicii daci, dar și urmașii lor au servit in armata romana, ca trupe auxiliare. Au luptat pentru gloria Romei din Asia și pana in nordul Britaniei, fiind rasplatiți cu solda și cu numeroase alte beneficii dupa lasarea la vatra. O parte s-au intors in Dacia.

Vernisajul expoziției temporare „Graffiti de altadata. Scrisul cursiv la Porolissum in epoca romana”

20:36, 14.03.2024 - Muzeul Județean de Istorie și Arta Zalau, instituție subordonata Consiliului Județean Salaj, va invita la vernisajul expoziției temporare „Graffiti de altadata. Scrisul cursiv la Porolissum in epoca romana”. Evenimentul va avea loc marți, 19 martie 2024, incepand cu ora 14,00, in Beciul Cultural al…


Ce parere ai despre aceasta stire?