Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

24 iunie – Ziua Universală a Iei, mărturia propriilor noastre origini

Publicat:

Ziua Universala a Iei ne reamintește in fiecare an de camașa tradiționala romaneasca, obiect vestimentar cu care ne mandrim. Ea vorbește de la sine despre propriile noastre origini și radacinile pe care le avem. Ia scoate in evidența frumusețea femeii, iar in ultimii ani a inceput sa fie foarte apreciata, inclusiv de generația tanara. De Ziua Iei, atat femeile, cat și copiii și barbații poarta camașa tradiționala. In mediu rural, in general, ia este un simbol național și identitar. Camașa fara poale este denumita ie doar in Oltenia și in Muntenia. In alte zone din țara, camașa se intalnește sub…

Citeste articolul mai departe pe gazetadebistrita.ro…  

Sursa articol: gazetadebistrita.ro


Stiri pe aceeasi tema

Muzeul de Arta Populara Constanta: Pregatiri pentru intampinarea pastelui

15:20, 01.05.2024 - In satul romanesc de altadata, cea mai mare sarbatoare a crestinatatii, Invierea Domnului, era asteptata cu nerabdare de toata familia: copii, adulti, batrani. In Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor, accentul se punea pe pregatirea preparatelor traditionale ce urmau sa ocupe un loc special pe masa…

Licitatii publice: Nova Steel Buildings SRL va realiza lucrarile in regim de urgenta la sediul Muzeului de Arta Populara din Constanta (DOCUMENT)

16:41, 27.04.2024 - Ca urmare a sesizarii Muzeului de Arta Populara Constanta nr. 1776 21.11.2023, inregistrata la Consiliul Judetean Constanta sub nr. 41076 21.11.2023, cu privire la avariile care au afectat cladirea in timpul intemperiilor meteo din zilele precedente, s a deplasat pe teren o echipa din partea Consiliului…

Muzeul de Arta populara Constanta: Traditii in perioada Floriilor - Lazarelul

14:15, 27.04.2024 - In satul traditional romanesc, in sambata dinaintea Floriilor, se celebreaza Lazarelul, dar si Mosii de Florii. Ziua este dedicata cultului mortilor. Totodata, pomenirea celor adormiti se face si in biserica, in calendarul crestin ortodox ziua fiind cunoscuta ca "Sambata lui Lazar", cu trimitere la…

Copii de gradinita au participat la un atelier de pictura, la Muzeul de Arta Populara Constanta (FOTO)

19:15, 17.04.2024 - Grupa "Fluturasilor isteti" de la Gradinita cu Program Prelungit "Luminita" din localitatea Lumina a participat astazi la un atelier de pictura pe oua din polistiren, potrivit Muzeului de Arta Populara Constanta. Copiii, coordonati de cadrele didactice profesor Simion Laura si profesor Ionescu Catalina…

Angajatii din cadrul MINA Constanta, Muzeului de Arta, Muzeului de Arta Populara si Bibliotecii Judetene Ioan N. Roman declanseaza, azi, greva japoneza. Ce revendicari au

09:50, 04.04.2024 - Astazi, 4 aprilie 2024, membrii Sindicatului "Ovidius" al Lucratorilor din Muzee Constanta, lucratori din cadrul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, Muzeului de Arta Constanta, Muzeului de Arta Populara Constanta si Bibliotecii Judetene "Ioan N. Roman" Constanta se alatura colegilor…

103 ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Reintregirii și Incoronarii din Alba Iulia

13:10, 28.03.2024 -   Joi, 28 martie 2024, se implinesc 103 de ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reintregirii și Incoronarii din vechea Cetate a Balgradului. Realizarea proiectului și coordonarea lucrarilor de construcție ale Catedralei și ale ansamblului arhitectural i-au fost incredințate arhitectului…

Muzeul de Arta Populara Constanta: Salvarea si conservarea patrimoniului din lada de zestre a satului dobrogean (GALERIE FOTO)

15:15, 15.03.2024 - Joi, 14 aprilie, directorul Muzeului de Arta Populara Constanta, dr. Florentin Sirbu si dr. Cerasela Dobrinescu, sef sectie Patrimoniu Cultural National, s au deplasat in teren, la Slava Cercheza judetul Tulcea in vederea identificarii si selectarii unor obiecte cu valoare de patrimoniu etnografic specifice…

Dragobetele si logodna pasarilor

15:56, 24.02.2024 - Pe 24 februarie, in calendarul popular se sarbatoreste Dragobetele, personaj din mitologia romaneasca, protector al tinerilor indragostiti.Dragobete este considerat a fi unul dintre "sfintii" tineri ai calendarului popular, cu sange clocotitor de aici si zicala "Dragobetele saruta fetele" motiv pentru…


Ce parere ai despre aceasta stire?