Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Moșii de toamnă – ziua în care se pomenesc morții. Ce obicei vechi de secole au credincioșii în această zi

Publicat:

, Ziua tuturor Sfintilor, Luminatia sau Luminatiile, 1 Noiembrie este ziua in care se pomenesc mortii, ziua in care gandurile noastre se indreapta cu piosenie catre cei dragi care au trecut in nefiinta. Ea este celebrata in foarte multe tari crestine din lume. Credinciosii merg special la biserica si la cimitir, curata mormintele si le infrumuseteaza cu flori, in amintirea celor care candva i-au insotit pe drumul vietii. In noaptea de 1 noiembrie, fiecare mormant devine un mic altar al luminii. Mii si mii de  lumanari sunt aprinse in memoria…

Citeste articolul mai departe pe jurnaluldebuzau.ro…  

Sursa articol: jurnaluldebuzau.ro


Stiri pe aceeasi tema

FOTO: ”Borbolatița”, obicei pentru dezlegarea ploii, vechi de peste 1000 de ani, pastrat in a doua zi de Paști, intr-un sat din Alba

20:41, 06.05.2024 - FOTO: ”Borbolatița”, obicei pentru dezlegarea ploii, vechi de peste 1000 de ani, pastrat in a doua zi de Paști, intr-un sat din Alba ”Borbolatița”, obicei pentru dezlegarea ploii, vechi de peste 1000 de ani, pastrat in a doua zi de Paști, intr-un sat din Alba ”Borbolatița” este un obicei despre care…

Traditii si obiceiuri de Joia Mare, inainte de Pastele 2024. De ce nu se lucreaza in aceasta zi

09:30, 02.05.2024 - Credinciosii crestin-ortodocsi sarbatoresc azi Joia Mare din Saptamana Patimilor, o zi plina de simboluri pentru crestinii ortodocsi din toata lumea. In Joia Mare se praznuieste spalarea picioarelor ucenicilor de catre Mantuitorul, Cina cea de Taina, rugaciunea din Gradina Ghetsimani si vinderea Domnului…

LIVE VIDEO ”Paștenii” de la Vinerea, obicei vechi pastrat cu sfințenie din anul 1946: Vinul și painea, duse la Biserica de localnicii de 60 de ani, imbracați in costume populare

08:10, 02.05.2024 - LIVE VIDEO ”Paștenii” de la Vinerea, obicei vechi pastrat cu sfințenie din anul 1946: Vinul și painea, duse la Biserica de localnicii de 60 de ani, imbracați in costume populare ”Paștenii” de la Vinerea, obicei vechi pastrat cu sfințenie din anul 1946: Vinul și painea, duse la Biserica de localnicii…

De ce 1 aprilie este Ziua Pacalelilor? De unde a aparut obiceiul de a face farse in aceasta zi

14:40, 31.03.2024 - Ziua Pacalelilor are o istorie indelungata, veche de cateva secole. Ziua de 1 aprilie este considerata cea mai amuzanta din an, fiind un prilej ca oamenii sa ii poata pacali pe cei dragi. Pe aceasta data, totul devine posibil, oricine poate deveni ținta unei glume și orice veste este tratata cu scepticism.…

Obiceiuri la inceputul primaverii – de la 40 de mucenici la 40 de paharele

08:01, 09.03.2024 - In tradiția romaneasca, sarbatoarea de inceput a primaverii este marcata printr-un ritual ancestral cunoscut sub numele de ”40 de Paharele”. Aceasta sarbatoare este asociata cu practici care invoca venirea primaverii și pregatesc solul pentru lucrarile agricole de primavara. „Macinicii” sau „sfintisorii”…

Ritual de primavara neobișnuit, vechi de secole, in comuna din Transilvania desemnata destinație turistica a anului 2024 VIDEO

10:55, 03.03.2024 - In satul Rimetea din județul Alba, considerat unul dintre cele mai frumoase din Romania, s-a desfașurat in weekend un obicei vechi de 300 de ani, care marcheaza sfarșitul iernii și care celebreaza lupta dintre anotimpul si primavara.

Gheorghe Turda, despre un vechi obicei, din Maramureș, de 1 Martie. Ce simboliza martisorul, de fapt. Onorariul artistului, in 2024?  EXCLUSIV

14:30, 01.03.2024 - Solistul de muzica populara Gheorghe Turda ne-a vorbit, azi, de 1 Martie, despre un mai vechi obicei, din Maramureș, care se pastreaza și in prezent. In prima zi a primaverii, nu numai baieții le ofera fetelor marțișoare, ci și ele le intorc darul, acest mic simbol al primaverii și al dragostei: ”Colegele…

Palatul Principilor din Transilvania și-a deschis in premiera ușile. Este vechi de 6 secole și aici a locuit Mihai Viteazul

14:56, 15.02.2024 - Palatul Principilor Transilvaniei, cladirea unde a locuit și Mihai Viteazul timp de 10 luni la Alba Iulia, in perioada 1599-1600, a fost transformat in muzeu și deschis pentru public la inceputul acestei luni.


Ce parere ai despre aceasta stire?