Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Casa Argintarului din Bistriţa, dovada bogăţiei breslei aurarilor din Transilvania

Publicat:

este una dintre cele mai frumoase cladiri din Bistrita in stil renascentist, in special datorita fatadei exterioare, care este inspirata din modelul arhitecturii florentine din secolul al XV-lea. De aceasta fatada s-a ocupat de Lugano, cel care a lucrat si la , simbolul bistritenilor.

 Cladirea dateaza din prima jumatate a secolului al XVI-lea. Denumirea imobilului provine de la cele doua potire sculptate in arcul ferestrei de la parter. Aceste cupe, de tipuri diferite, reprezentau simbolul breslei aurarilor, mestesug foarte…

Citeste articolul mai departe pe adevarul.ro…  

Sursa articol: adevarul.ro


Stiri pe aceeasi tema

FOTO: Fosta școala din Henig va fi modernizata și transformata in capela și centru de cateheza. Cum va arata. Licitație, in SEAP

09:05, 06.05.2024 - FOTO: Fosta școala din Henig va fi modernizata și transformata in capela și centru de cateheza. Cum va arata. Licitație, in SEAP Fosta școala din Henig va fi modernizata și transformata in capela și centru de cateheza. Cladirea școlii din satul Henig, comuna Berghin urmeaza sa fie modernizata și transformata…

Povestea palatului din centrul orașului, pe langa care mulți clujeni trec zilnic. ,,Casa cu lanțuri" a gazduit de-a lungul vremii numeroși nobili

14:46, 24.04.2024 - Palatul Rhedey, aflat la coltul Pietei Unirii cu strada Napoca, are o istorie fascinanta. Cladirea a fost construita in locul pe care se aflau patru case de patricieni clujeni. Palatul a fost creat de arhitectul clujean Lajos Pakey, care a fost și arhitect șef al orașului Cluj.Denumirea oficiala a palatului…

Cladirea fostului Hotel Melody, reabilitata. Vicepremierul Ungariei. ”Noi suntem acasa, aici, la Cluj”

21:45, 19.04.2024 - Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a inaugurat, vineri, cladirea reabilitata a fostului Hotel Melody din Cluj-Napoca, investiție a Guvernului de la Budapesta de aproape 7 milioane de euro și care este acum sediu pentru Universitatea Sapientia. Semjen Zsolt a mulțumit Universitații Sapientia, instituție…

Se restaureaza „Școala de Baeți” din Moinești. Consiliul Județean Bacau aloca 90% din cele 2 milioane de euro necesare proiectului

11:11, 03.04.2024 - Cladirea-monument istoric a fostei „Școli de Baeți” din Moinești este in plin proces de restaurare pentru a fi transformata in Muzeu de Patrimoniu, a anunțat Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacau. „Lucrarile pentru reabilitarea cladirii fostei „Școli de Baeți” din Moinești și transformarea…

Școala din Drașov va fi reabilitata energetic: Proiectul de peste 2 milioane, lansat pe SEAP

18:00, 01.04.2024 - Școala din Drașov va fi reabilitata energetic: Proiectul de peste 2 milioane, lansat pe SEAP Școala din Drașov va fi reabilitata energetic: Proiectul de peste 2 milioane, lansat pe SEAP Cei 107  elevi care invața la școala din Drașov urmeaza sa beneficieze de condiții superioare. Cladirea urmeaza sa…

O noua școala speciala, cu gradina senzoriala, in Timișoara. Se face cu bani europeni

16:00, 01.04.2024 - Centrul Școlar pentru Educație Incluziva „Dumitru Ciumageanu”, una dintre școlile speciale aflate in administrarea Consiliului Județean Timiș, va avea un sediu nou. Cladirea va fi construita la Giroc, pe un teren al administrației județene, cu fonduri europene.

Tururi ghidate de artiști, la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara, de Ziua Mondiala a Teatrului

09:10, 25.03.2024 - Cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, sarbatorita in 27 martie, teatrul național din Timișoara organizeaza la Sala 2, in Parcul Civic, mai multe tururi ghidate, care vor avea loc la orele 16:00, 17:00 și 18:00. Cladirea de caramida construita langa fosta cazarma Transilvania a fost, pe rand, manej,…

Ziua Constantin Brancuși, 19 februarie. 148 de ani de la nașterea sculptorului

09:15, 19.02.2024 - Prin testament, Brancuși a lasat moștenire statului roman atelierul sau și un numar important de lucrari. Romania de atunci, condusa de partidul comunist, a refuzat sa accepte moștenirea lui Brancuși și astfel, atelierul și 80 dintre lucrarile  sale au revenit statului francez.Abia in 1964, Brancuși…


Ce parere ai despre aceasta stire?