Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Cum vorbim, cum scriem /// Careva poate fi cineva

Publicat:

Careva este un pronume nehotarât, sinonim cu cineva, vreunul, oricare. De regula, se foloseste în raport cu o persoana necunoscuta, pe care vorbitorul nu o identifica numind-o concret, de ex.: Stie careva (= cineva, vreunul) la ce ora vine seful? În comunicare apar mai mult sinonimele lui careva, în special, cineva si vreunul, însa toate pronumele nehotarâte exprima raportul parte-întreg: careva/cineva/vreunul/oricare/indiferent care - din grup, din clasa, din cei prezenti, dintre studenti etc. 

Dar felul în care pronumele careva…

Citeste articolul mai departe pe timpul.md…  

Sursa articol: timpul.md


Stiri pe aceeasi tema

Singurul cuvant din limba romana care incepe și se termina cu „ș”. Puțini romani il știu, e folosit rar

14:30, 03.04.2024 - Știi care este singurul cuvant din limba romana care incepe și se termina cu ș? Limba romana este o adevarata provocare, mulți straini spunand ca este una dintre cele mai greu de invațat limbi. Invațarea limbii romane este ingreunata de diacritice, dar și de timpurile verbelor care sunt destul de greu…

Cafenea din centrul Bistriței inchisa de Protecția Consumatorilor! Ce nereguli s-au constatat:

17:25, 19.03.2024 - O cafenea din centrul municipiului Bistrița a fost inchisa de Protecția Consumatorilor, dupa ce comisarii au gasit mai multe nereguli. Printre ele se numara lipsa informațiilor in limba romana sau diferențe intre gramajul specificat și cantar, in cazul unor produse de patiserie. Comisarii Protecției…

Cuvantul unic din limba romana cu o singura vocala care se repeta de 6 ori. Sigur l-ai folosit macar o data

20:30, 10.02.2024 - Poți spune care este cuvantul unic din limba romana cu o singura vocala care se repeta de șase ori? Nu este un termen special, face parte din vocabularul nostru de zi cu zi, l-ai folosit sau auzit, cu siguranța, macar o data in viața. Un termen inedit Limba romana este una dintre cele mai complexe […]…

„Albaneza și romana par a fi aceeași limba sub doua forme diferite”

06:25, 08.02.2024 - In a doua parte a schimbului de idei intre culturile romana și albaneza am pus ochii, inima și mintea pe cateva repere fascinante: legaturile de limba dintre popoarele lui Naim Frasheri și Mihai Eminescu, aura misterioasei prințese scriitoare Dora D’Istri

95,5% – rata de participare a elevilor din Vrancea, la simularea probei de limba și literatura romana din cadrul examenului de Evaluare Naționala

15:11, 05.02.2024 - Astazi, 5 februarie 2024, la ora 9:00, in unitațile de invațamant cu clase gimnaziale din județul Vrancea a fost susținuta simularea probei de limba și literatura romana din cadrul examenului de Evaluare Naționala 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a. Potrivit informațiilor primite de la Inspectoratul…

Care este forma corecta de plural a cuvantului „creier”, de fapt. Se numara printre cele mai intalnite greșeli in limba romana

11:25, 04.02.2024 - Limba romana nu este deloc una ușoara, așa cum pare. Este posibil ca și tu sa fi auzit de multe ori, pe cineva care pronunța cuvintele intr-o cu totul alta forma. Iata ca una dintre cele mai comune greșeli din vocabularul nostru este legata de folosirea corecta a formei de plural a cuvantului "creier".

ISJ Vrancea: Informare privind desfașurarea simularii Evaluarii Naționale, in anul școlar 2023 – 2024

22:15, 02.02.2024 - ​Simularea Evaluarii Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, in anul școlar 2023-2024, va incepe luni, 5 februarie 2024, cu proba la limba și literatura romana. Proba la matematica este programata  marți, 6 februarie 2024. Calendarul simularii Evaluarii Naționale: 5 februarie 2024 – Limba si literatura…

Cuvantul din limba romana folosit gresit care a capatat un nou sens. Ce insemna „locatie” inainte

13:15, 30.01.2024 - In vocabularul limbii romane exista anumite cuvinte pe care oamenii le foloseau cu sensuri greșite, in vorbire, dar și in scris. Puțini știu ca un termen pe care il utilizam destul de des acum avea in urma cu ani buni alt sens. Iata despre ce e vorba! Ce insemna cuvantul „locatie” in urma cu ceva […]…


Ce parere ai despre aceasta stire?