Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

10:15, 07.04.2024

Regizorul Francis Ford Coppola împlineşte 85 de ani

Regizorul Francis Ford Coppola s-a născut în Detroit, Michigan, SUA, la 7 aprilie 1939, dar a crescut într-o suburbie din New York. Tatăl său, Carmine Coppola, a fost compozitor şi muzician, iar mama, Italia Coppola,…




17:00, 22.01.2024

Japonia este a cincea țară care ajunge pe Lună. Impactul geopolitic al competiției din domeniul spațial

Japonia este a cincea țară care ajunge pe Lună. Impactul geopolitic al competiției din domeniul spațial

Japonia a ajuns pe suprafața Lunii cu nava sa Smart Lander for Investigating the Moon, sau SLIM, pe 20 ianuarie 2024. În ciuda unei probleme de alimentare cu energie a modulului, evenimentul are o importanță atât…




18:05, 21.01.2024

De ce scade populația Chinei? Cercetătorii prevăd că va ajunge repede la mai puțin de jumătate din locuitorii pe care îi are azi

De ce scade populația Chinei? Cercetătorii prevăd că va ajunge repede la mai puțin de jumătate din locuitorii pe care îi are azi

Populația Chinei s-a redus pentru al doilea an consecutiv, iar oamenii de știință prevăd un trend accelerat în următorii ani, până la înjumătățirea acesteia, în următorii 70 de ani, scrie publicația de știință…




10:05, 16.01.2024

O cercetătoare explică de ce nu este egoist să nu-ți dorești copii. „Nu mai avem un sat, facem totul singuri”

O cercetătoare explică de ce nu este egoist să nu-ți dorești copii. „Nu mai avem un sat, facem totul singuri”

Femeile care decid să nu aibă copii sunt de multe ori privite cu ochi critici de societate, pentru că sunt văzute ca nerespectând niște norme sociale și culturale nescrise. Dar această idealizare a maternității…




09:05, 14.01.2024

O nouă injecție pentru slăbit face furori în SUA. Avertismentele nutriţioniştilor

O nouă injecție pentru slăbit face furori în SUA. Avertismentele nutriţioniştilor

O injecţie care promite să ajute la pierderea în greutate, intens promovată în Statele Unite, îi face pe nutriţionişti să reacţioneze. Scopul nu trebuie să fie doar slăbitul, avertizează aceștia. „Medicamentele…




19:05, 13.01.2024

Cum îți poți dezvolta reziliența sau capacitatea de a trece cu mai multă ușurință peste evenimente dificile, precum o despărțire sau pierderea unui loc de muncă

Cum îți poți dezvolta reziliența sau capacitatea de a trece cu mai multă ușurință peste evenimente dificile, precum o despărțire sau pierderea unui loc…

Un psiholog și profesor universitar la Universitatea din Seattle explică în publicația The Conversation ce înseamnă „reziliență”. Înseamnă doar să îți revii rapid după un episod mai neplăcut din viața ta? E bine…




17:05, 13.01.2024

Antidepresive în perioada sarcinii și a alăptării? Ce spune o specialistă din Australia 

Antidepresive în perioada sarcinii și a alăptării? Ce spune o specialistă din Australia 

Mamele cu tulburări mintale, inclusiv cu depresie și anxietate, au de luat o decizie importantă în timpul sarcinii: dacă să urmeze sau nu un tratament medicamentos, cum ar fi cel cu antidepresive. O specialistă…




22:30, 01.01.2024

Americanii s-au săturat de democrație? Un număr tot mai mare de cetățeni își doresc un lider dur

Ar putea fi reconfortant să ne gândim că democrația americană a reușit să treacă de insurecția din 6 ianuarie 2021. Dar cercetările arată că o gamă largă de americani, de toate culorile politice, caută lideri care…




09:45, 25.12.2023

Cele trei texte antice care arată cât de veche e celebrarea Crăciunului

Vă întrebați de ce sărbătoarea Crăciunului este pe 25 decembrie? Mulți cred că are legătură cu festivalurile păgâne străvechi. Mulți oameni, inclusiv creștinii, cred că originea datei Crăciunului este legată de…




19:05, 24.12.2023

Mănânci cu ochii, cu stomacul sau cu creierul? Un cercetător în neuroștiințe explică cum să-ți „asculți” foamea în timpul sărbătorilor

Sezonul sărbătorilor este în toi și, odată cu el, apar și ocaziile de a ne răsfăța cu bunătăți. Zicala „mănânci mai întâi cu ochii” pare deosebit de relevantă în această perioadă a anului. Cu toate acestea, știința…




16:05, 15.12.2023

Cât ne costă dezinformarea pe teme de sănătate și ce tactici se folosesc. De la vaccinare la diete și tulburări alimentare

Între 50 și 300 de milioane de dolari pe zi a pierdut economia americană din cauza dezinformărilor cu privire la vaccinurile împotriva COVID-19, arată un articol scris de Monica L. Wang, cercetătoare și expertă…




14:15, 12.12.2023

The Conversation: Cum tehnologia ne confiscă timpul liber și cum am putea îndrepta asta

Deși tehnologia pare că ne ajută să câștigăm timp, pentru că multe operațiuni care până acum necesitau deplasări, așteptări, sunt acum la un click distanță, studiile arată că, de fapt, tehnologia ne umple și mai…




17:00, 27.11.2023

„Cetățenii nostalgici după trecut sunt mai predispuși să voteze cu partidele radicale de dreapta”. Studiu făcut pe 70 de ani, în 24 de țări europene

„Naționaliștii sunt cei mai predispuși la nostalgie”, scriu, într-un articol din publicația The Conversation, doi cercetători care au lansat recent un studiu despre formațiunile politice care se axează pe trecut. „Am…




12:05, 12.10.2023

Războiul dintre Israel și Hamas. Un politolog explică de ce nu se poate discuta acum sub nicio formă despre pace  

Cum au ajuns serviciile de informații din Israel să creadă că gruparea teroristă Hamas nu reprezintă un pericol real? A răspuns la această întrebare, pentru publicația The Conversation, și la altele la fel de relevante…




15:05, 02.10.2023

The Conversation: Ce vină au UE și SUA în criza din Nagorno-Karabah

Pentru prima oară în mai bine de două milenii, armenii din Nagorno-Karabah emigrează, ca urmare a atacului din Azerbaidjan, iar acest eveniment ar fi putut fi evitat, scrie The Conversation, într-un editorial.




18:06, 16.09.2023

Cum a ajuns una din cele mai promițătoare țări din lume în pragul colapsului, sub politicieni „incapabili și fără scrupule”: „Este vorba despre lăcomie…

Sfârșitul apartheidului în Africa de Sud a adus un val de speranță pentru un viitor mai bun. Dar partidul lui Nelson Mandela, cel care a eliberat majoritatea de culoare de sub opresiune, a adus țara pe marginea…




19:05, 15.09.2023

Gândacul lui Hitler și fluturele lui Mussolini. Controversă în lumea științei față de redenumirea unor specii cu nume problematice

De-a lungul timpului, animalele și plantele au fost deseori numite după oameni din sfera publică: politicieni, bancheri, actori. Astăzi, există în lume insecte care poartă numele lui Adolf Hitler și Benito Mussolini.…




14:01, 19.08.2023

Sunt cu adevărat schimbările climatice un motiv pentru a nu mai face copii? Argumentele profesorilor de etică

Un singur copil care se naște în zilele noastre adaugă de-a lungul vieții 10.000 de tone de CO2 în atmosferă, potrivit măsurătorilor făcute în 2009 de statisticianul Paul Murtaugh și de cercetătorul în domeniul…




10:30, 17.08.2023

O structură imensă, cu un diametru de 515 km, ascunsă sub Australia îi fascinează pe cercetători

Australia ar putea adăposti un secret imens. Într-un articol pentru The Conversation, geologul Andrew Glikson și-a expus ultimele cercetări care sugerează că un crater provocat de un asteroid ar putea fi ascuns…




13:05, 11.08.2023

Fotbalul feminin, în cursa pentru egalitate. 66% dintre jucătoarele de la Cupa Mondială, nevoite să-și ia liber de la job, ca să se antreneze 

După numărul de bilete vândute, Campionatul Mondial de Fotbal Feminin din 2023 este cel mai de succes din istoria sa de trei decenii. Cu toate astea, femeile încă se confruntă cu inechități mari în acest sport…




19:06, 10.08.2023

Pericolele de pe aplicațiile de dating. Cum să recunoști escrocheriile din online

Tinder, Bumble sau Facebook Dating sunt doar câteva dintre aplicațiile care promit „întâlniri, prieteni noi, oameni noi” sau „un spațiu unde e mai ușor să întâlnești oameni și să porți conversații”. Deși descrierile…




12:05, 01.08.2023

Trei sfaturi pentru părinții de băieți despre cum să discute cu ei despre misoginism

Misoginismul este una dintre problemele care nu se discută la școală, nici în România, dar nici în alte state, precum Marea Britanie, după cum arată The Conversation, citată de Școala 9. Astfel, responsabilitatea…




12:20, 12.07.2023

Prea urâte pentru a fi vândute. Risipim alimente pe motive de estetică

Risipa alimentară nu vine doar din aruncarea alimentelor ieșite din termenul de garanție, ci chiar de la prima selecție a ingredientelor de bază. Se estimează că până la jumătate din recolta de fructe și legume…




09:30, 06.07.2023

Stresat din cauza avântului Inteligenței Artificiale? Un nou tip de anxietate

Anxietatea AI (intelgență artificială) este un nou termen, inventat de o agenție de marketing și deja răspândit pe rețelele sociale, care definește stresul, îngrijorarea cauzate de evoluția fulminantă a tehnologiei…




17:30, 26.06.2023

Cât de greu e, de fapt, Turul Franței? Cățărări de 5x cât Everestul, calorii arse cât 200 de BigMacs, spectatori leșinați de la altitudine! Cursa începe…

Ediția din 2023 a Turul Franței începe sâmbătă, pe 1 iulie, și promite un nou duel între Tadej Pogacar și Jonas Vingegaard. Dar cât de greu le va fi celor doi să câștige competiția? Foarte greu, sugerează o serie…




15:05, 14.05.2023

Guvernul olandez va extinde legea eutanasiei pentru a include copiii cu vârste cuprinse între 1 an și 12 ani. Ce spune un profesor de etică de la Oxford…

Ernst Kuipers, ministrul olandez al sănătății, a anunțat recent că reglementările vor fi modificate pentru a permite medicilor să pună capăt în mod activ vieții copiilor cu vârste cuprinse între 1 an și 12 ani…




15:25, 13.05.2023

EXPERIMENT. Cum arată viața unui om atunci când are șase degete la o mână. Descoperirile unor cercetători din Japonia și Franța 

Doi cercetători din Tokyo și Montpellier au vrut să afle dacă creierul nostru poate să accepte o parte suplimentară a corpului, de exemplu un deget robotic alături de cele cinci degete de la o mână, scrie publicația…




12:40, 08.05.2023

Războiul din Ucraina se apropie de un punct critic. Importanța unei contraofensive de succes

Armata Rusiei s-a chinuit să facă progrese semnificative iar după luni de încercări nu a reușit să cucerească orașul în ruină Bahmut. Incapacitatea persistentă de a stabili superioritatea aeriană, moralul scăzut…




20:30, 23.04.2023

Un nou studiu asupra „inelelor Einstein” ne-a adus cu un pas mai aproape de a înțelege enigmatica materie întunecată

Fizicienii cred că majoritatea materiei din univers este alcătuită din materie întunecată, o substanță misterioasă despre care știm doar prin efectele sale indirecte asupra stelelor și galaxiilor observabile. Însă…




10:05, 23.04.2023

Bani, consiliere și meditații gratuite, soluții pentru elevii care lipsesc de la școală, susțin cercetările internaționale

Absenteismul, fie el motivat sau nemotivat, are efecte pe termen lung asupra copiilor, dincolo de pereții școlii, arată un nou studiu făcut de Universitatea Strathclyde din Marea Britanie și citat de publicația…