Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

14:30, 02.04.2024

Când este Sf Gheorghe în 2024- tradiții și obiceiuri

Când este Sf Gheorghe în 2024- tradiții și obiceiuri

Sărbătoarea de Sf Gheorghe este considerată și începutul verii pastorale, iar de această zi sunt legate numeroase tradiții și superstiții. De asemenea, de Sfântul Ghoerghe, o mulțime de români își sărbătoresc onomastica.…




17:10, 06.03.2024

Rețete de ciorbă de pui a la grec. Cum faci cea mai gustoasă ciorbă

Rețete de ciorbă de pui a la grec. Cum faci cea mai gustoasă ciorbă

Ciorba de pui a la grec este printre cele mai apreciate supe, atât la noi, cât și în alte multe regiuni ale lumii. Rețeta sa are o istorie îndelungată și a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului. Află…




17:51, 27.02.2024

Pisicile negre aduc ghinion? Două dintre țările preferate de români le consideră norocoase: explicațiile din spatele acestei credințe

Pisicile negre aduc ghinion? Două dintre țările preferate de români le consideră norocoase: explicațiile din spatele acestei credințe

Asocierea dintre ghinion și pisicile negre datează din secolul al XIII-lea, după cum explică  Mentalfloss . În Evul Mediu, nu se știe exact cum și de ce pisicile au fost asociate cu diavolul, dar credința a fost…




13:51, 27.02.2024

Pisicile negre aduc ghinion? Două dintre țările preferate de români le consideră norocoase: explicațiile din spatele acestei credințe

Pisicile negre aduc ghinion? Două dintre țările preferate de români le consideră norocoase: explicațiile din spatele acestei credințe

Asocierea dintre ghinion și pisicile negre datează din secolul al XIII-lea, după cum explică  Mentalfloss . În Evul Mediu, nu se știe exact cum și de ce pisicile au fost asociate cu diavolul, dar credința a fost…




10:50, 19.01.2024

La ce să foloseşti frunzele de dafin în afara bucătăriei

La ce să foloseşti frunzele de dafin în afara bucătăriei

Frunzele de dafin sunt un condiment frecvent folosit în bucătăria românească și nu numai. Dar dincolo de aceste întrebuințări, frunzele de dafin au fost de-a lungul timpului utilizate și în medicina tradițională,…




21:20, 02.12.2023

Cinci lucruri uimitoare despre Ioan de Hunedoara. Secretele eroului medieval numit Atletul lui Hristos

În Evul Mediu, Huniazii au fost una dintre cele mai de seamă familii nobiliare din estul Europei, iar omul care a adus gloria acestei familii a fost Ioan de Hunedoara, eroul medieval al românilor, sârbilor și maghiarilor




07:11, 05.11.2023

Dovleacul – nu e doar un moft culinar, ci şi un leac uimitor: Cum se alege şi se păstrează. Tratamente

Dovleacul – nu e doar un moft culinar, ci şi un leac uimitor: Cum se alege şi se păstrează. Tratamente Dovleacul – nu e doar un moft culinar, ci şi un leac uimitor: Cum se alege şi se păstrează. Tratamente Dovleacul…




14:05, 29.10.2023

Dovleacul, nu doar un moft culinar, ci şi un leac uimitor: Preparate terapeutice și tratamente

Dovleacul, nu doar un moft culinar, ci şi un leac uimitor: Preparate terapeutice și tratamente Dovleacul, nu doar un moft culinar, ci şi un leac uimitor: Preparate terapeutice și tratamente Dovleacul este stăpânul…




22:45, 24.10.2023

Ziua pisicilor negre. Ce muzeu din București își deschide porțile special pentru copii?

Vineri va fi ziua pisicilor negre la Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, un proiect dedicat miturilor și superstițiilor legate de felinele negre, dar și pisicilor abandonate în București. Intrarea copiilor…




07:10, 06.10.2023

SĂRBĂTOARE 6 octombrie: Un mare sfânt este pomenit astăzi - Zi de post

In India a intemeiat biserici, a sfintit preoti si episcopi si a convertit doua surori, Tertiana si Migdonia, sotii de mari principi indieni. Printul Smideu, sotul Tertianei, l-a osandit la moarte. A fost omorat…




13:15, 01.08.2023

Medvedev, reacție sadică după ce o scrimeră ucraineancă a refuzat să dea mâna cu rivala din Rusia: La noi era ruptă în bucăți

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avut o declarație șocantă în ceea ce privește refuzul scrimerei ucrainence Olga Kharlan de a da mâna cu rivala sa din Rusia, Anna Smirnova, la Campionatul Mondial. „În Evul…




01:20, 26.07.2023

În Italia, a început studierea insulei ciumei

În Veneția există o insulă numită Lazaretto Vecchio, care se traduce literal prin vechiul lazaret. În Evul Mediu, aici erau aduși cei care se îmbolnăveau de Moartea Neagră. În zilele noastre, oamenii de știință…




13:20, 12.07.2023

Cum să usuci corect florile de tei

Florile de tei ne încântă la începutul verii cu mirosul lor puternic și plăcut și multe persoane le culeg pentru a le usca și a le transforma mai apoi într-un delicios ceai. Află cum să usuci corect florile de…




03:45, 01.07.2023

Conștiința națională la români. În Evul Mediu, ideea de unire a țărilor române îi băga pe boieri în sperieți

Deși naționalismul comunist, în special, a prezentat ca „năzuință milenară” a poporului român unificarea într-un singur stat, o parte a specialiștilor în istorie arată, în schimb, că această conștiință națională…




11:50, 16.06.2023

Ghid pentru organizarea unei petreceri a burlăcițelor

Organizarea unei petreceri a burlăcițelor reușite implică planificare, creativitate și atenție la detalii. Aceasta este o petrecere memorabilă înaintea unuia dintre cele mai importante evenimente din viață, așa…




10:45, 30.05.2023

Lucruri bizare despre sex. Femeile din Babilon puteau rămâne fără ochi

Practicile sexuale care s-au întâmplat de-a lungul vremii au provocat o mulţime de contradicţii. Unele dintre acestea erau de-a dreptul bizare, scrie Historia . Vă prezentăm în cele ce urmează, câteva dintre curiozităţile…




11:55, 01.05.2023

Primul roman din lume, scris de o femeie

Primul roman din lume a fost scris în anul 1007, de o nobilă japoneză. Aceasta se numea Murasaki Shikibu și ea a fost cea care a scris primul roman complet din întreaga lume. Numit „Povestea lui Genji”, romanul…




18:26, 15.03.2023

Carnea de cal – unde se mănâncă. Rețete cu carne de cal

Carnea de cal și consumul ei a iscat nenumărate controverse și chiar adevărate scandaluri de-a lungul timpului. Chiar și așa însă, și în zilele noastre există regiuni unde carnea de cal se consumă la fel ca orice…




12:00, 04.03.2023

„Paştele cailor” chiar există! Când este şi ce semnifică această sărbătoare: vei fi surprins să afli asta

Paştele Cailor sau Ispasul, aşa cum este denumită în popor această sărbătoare, are loc în ziua de Înălţare la Cer a lui Iisus Hristos, adică în joia din săptămâna a şasea de după Paşti (la fix 40 de zile). Sărbătoarea…




10:11, 13.01.2023

Dana Budeanu creionează bărbatul ideal, după ce a cerut serviciu militar obligatoriu: „În Evul Mediu, bărbatul era bărbat”

Dana Budeanu face din nou show! Creatoarea de modă a ajuns celebră în mediul online grație verdictelor ei extrem de acide, în cadrul cărora critică efeminarea bărbaților moderni. În 2020 Budeanu spunea că e necesar…




07:11, 27.12.2022

Motivul pentru care astăzi trebuie neaparat să mănânci un anumit tip de prăjitură

Ziua prăjiturii cu fructeDeşi nu se ştie cu exactitate cine este creatorul prăjiturii cu fructe - celebrată pe 27 decembrie (#FruitcakeDay) - mulţi istorici cred că îşi are originea în Roma, cu circa 2.000 de ani…




18:56, 05.12.2022

De unde provine vinul fiert?

Băutura vedetă a iernii a fost creată în timpul Imperiului Roman pentru a ajuta digestia. La acea vreme se numea ”Conditium Paradoxum”. Rețeta includea vin, cmiere, piper, frunze de dafin, nuci și curmale. În Evul…




07:50, 03.11.2022

Planta care te vindecă de toate bolile!

A fost numită de romani „planta celor 1.000 de virtuţi terapeutice”. De altfel, denumirea speciei derivă de la cuvântul latin „salvare” (a salva, a vindeca), având multiple întrebuinţări terapeutice. Este vorba…




08:51, 01.11.2022

Mutilarea corporală, pedeapsă pentru uzurpatorii tronului bizantin

Era ceva total neobișnuit în Europa medievală, unde fiecare formațiune statală avea o dinastie conducătoare, cu reguli de moștenire a tronului laterală sau liniară. În Imperiul Bizantin, reușita uzurpatorului era…




08:06, 01.11.2022

1 noiembrie: Ziua când porţile Tărâmului de Dincolo se deschid. Ce trebuie să faci

1 noiembrie este Ziua Morţilor , Ziua tuturor Sfinţilor, Luminaţia. Se spune că în această zi porţile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar sufletele celor morţi vizitează lumea celor vii. Deși Ziua Morților sau…




12:20, 26.09.2022

Ce sunt moaștele și care este semnificația lor. Scurt istoric al moaștelor

Mulți se întreabă ce sunt moaștele și care este explicația care stă în spatele venerării lor de atât de mulți credincioși. Istoria moaștelor datează de mii de ani și acestea au o semnificație aparte pentru creștini.Ce…




12:21, 09.09.2022

Cele mai înalte turnuri de televiziune de pe glob

Omul este înzestrat cu un har excepțional, și anume imaginație, iar acest lucru l-a ajutat încă din cele mai vechi timpuri să construiască adevărate capodopere inginerești și arhitecturale. Cuprins: Scurtă istorie…




00:05, 06.09.2022

Salvia, planta care ține doctorul departe

Se spune în popor că „cine are salvie în grădina lui nu are nevoie de doctor”. Într-adevăr, salvia este o plantă medicinală cunoscută încă din cele mai vechi timpuri pentru proprietăţile sale terapeutice. Era considerată…




11:06, 19.07.2022

Omul, un carnivor? Politica pâinii.

 Motto. Oare ce s-ar fi întâmplat, dacă porcii ar fi avut aripi și puteau zbura? Cu siguranță că prețul godacilor noștri pașnici ar fi fost cu mult mai mare.... deoarece ei ar fi trebuit vânați, capturați. Politică.În…




11:35, 11.05.2022

Istoria salamului este la fel de gustoasă precum crezi (P)

Numele de "salam" provine din cuvântul italian "salare", care înseamna "a sara". În general, acest cuvânt nu ascunde un anumit tip de cârnati, ci o întreaga "familie", acesta fiind un termen care descrie orice…