Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

10:31, 26.11.2023

Programul „Tomata”? Mai bine s-ar preschimba în programul „Solarul”!

Fermierii apreciază ajutorul obținut prin programul „Tomata”, dar Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, crede că ar trebui îmbunătățit pentru a favoriza zestrea genetică…




15:25, 19.11.2023

Un ardei de Buzău iute ca focul

E iute, atingerea lui se aseamănă cu o arsură, aroma sa provoacă strănut și lăcrimare. Doamnelor și domnilor, faceți cunoștință cu măria sa ardeiul iute de Buzău, creație a echipei de cercetători români de la Banca…




07:30, 09.10.2023

Boli și dăunători de import, pe bani grei. ”Bioterorism”, spune cercetătorul Costel Vânătoru

România este dependentă de importurile de semințe și de material săditor la multe culturi. Dincolo de mirajul producțiilor ridicate, există și o mare amenințare de care fermierii sunt pe deplin conștienți: boli…




16:55, 06.08.2023

Mare atenție la roşiile încolțite. Sunt toxice și nu trebuie consumate!

Specialiştii avertizează că tomatele cu seminţe încolţite sunt toxice deoarece încep să acumuleze solanină, o substanţă toxică existentă în plantele din familia Solanaceae.Specialiştii în horticultură spun că legumele…




16:55, 18.07.2023

Perdele agroforestiere și plase de umbrire pentru salvarea culturilor

Seceta și temperaturile de peste 35 de grade Celsius, înregistrate mai multe zile la rând, duc la scăderea producției și chiar la compromiterea definitivă a anumitor culturi agricole. Specialiștii Băncii Genetice…




07:55, 18.07.2023

Invazie de melci fără cochile în mai multe zone ale țării! Culturile agricole, în pericol - Ce spun experții

Limaxul au apărut recent în țara noastră, pentru prima dată în zona Brașov - Harghita. În scurt timp, melcul fără cochilie s-a răspândit în aproape toate zonele țării, mai ales la deal și la munte, unde a început…




07:21, 14.07.2023

6 plante ideale care purifică aerul din locuințe - Adevărul despre florile decorative, dezvăluit de cercetătorii români

Specialiștii Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale (BRGVLFPAM) Buzău au anunțat care sunt cele mai bune plante de interior pe care este bine să le…




13:01, 13.07.2023

6 plante ideale care purifică aerul din locuințe - Adevărul despre florile decorative, dezvăluit de cercetătorii români

Specialiștii Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale (BRGVLFPAM) Buzău au anunțat care sunt cele mai bune plante de interior pe care este bine să le…




20:51, 27.06.2023

SALVIA, planta salvatoare în cazul unui atac sau accident nuclear - Anunțul cercetătorilor români despre Iarba Sfântului Ioan

Soluţia pentru decontaminarea de metale grele a unor terenuri, precum sunt cele folosite pentru depozitarea acumulatorilor de maşini, sau a solurilor expuse radiaţiilor în urma unor atacuri sau accidente nucleare…




12:25, 27.06.2023

SALVIA, planta salvatoare în cazul unui atac sau accident nuclear - Anunțul cercetătorilor români despre Iarba Sfântului Ioan

Soluţia pentru decontaminarea de metale grele a unor terenuri, precum sunt cele folosite pentru depozitarea acumulatorilor de maşini, sau a solurilor expuse radiaţiilor în urma unor atacuri sau accidente nucleare…




07:40, 06.06.2023

Scandalul pesticidelor. Cum verificăm o roșie „stropită”

Cum ne dăm seama care dintre roșii au fost crescute normal? Ne putem da seama după aspect, după fermitatea fructului sau poate după gust?  Costel Vânătoru, dr. ing. în horticultură și cercetător cu 37 de ani de…




07:00, 06.06.2023

E roșia stropită cu substanțe periculoase? Recomandările unui cercetător: ce trebuie să verificăm

Cum ne dăm seama care dintre roșii au fost crescute într-un ritm firesc? Ne putem da seama după aspect, după fermitatea fructului sau poate după gust? – sunt întrebări pe care românii și le pun în plin sezon, iar…




03:20, 05.06.2023

Pesticide în roșii. Diferența între tomatele crescute natural și cele „turbo”

Pesticide în roșiile românești. Specialiștii spun că este la îndemână verificarea dacă o roșie a crescut normal sau accelarat, cu ajutorul pesticidelor. Peste 1.000 de pesticide sunt folosite în întreaga lume pentru…




09:15, 26.05.2023

Rețete mai speciale. Ce este „țuica de usturoi”, un produs naturist din zona Buzău

"Tinctura sau 'ţuica' de usturoi nu am încercat-o, împreună cu un prieten din Făgăraş, i-am sugerat acest lucru, el este un producător de vinuri şi, stând de vorbă cu el, a rămas să se intereseze şi să vedem cine…




15:05, 16.05.2023

Cercetătorii români vor să obţină zahăr din irişi negri

Irisul negru, alaturi de alte varietati cultivate la Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultura, Floricultura, Plante Aromatice (BRGVLFPA), face obiectul unor analize ale cercetatorilor, ca urmare…




11:11, 16.05.2023

Zahărul ar putea fi obținut și din irişi negri

Irisul negru, alături de alte varietăţi cultivate la Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice (BRGVLFPA), face obiectul unor analize ale cercetătorilor, ca urmare…




14:10, 10.05.2023

Pastila de frumos. Mirifica lume a lalelelor, în continuă dezvoltare

O informație din presa recentă se referă la „Prima lalea românească, pe cale să fie recunoscută în toată lumea”. Vestea este dată de cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale…




14:25, 09.05.2023

Cum recunoști roșiile COAPTE FORȚAT - semnul care arată că au fost folosite substanțe TOXICE

Deși perioada naturală de coacere a tomatelor româneşti este luna iunie, la tarabe au apărut „roşii româneşti” încă din mai, chiar aprilie.O analiză atentă a aspectului ne poate ajuta să ne dăm seama dacă roșiile…




13:55, 07.05.2023

Cum recunoști, chiar de pe tarabă, o roșie plină de chimicale. Sfaturile unui specialist de top

Ar trebui să ne ridice un semnal de alarmă în special roșiile țuguiate, foarte tari, cu cotor lemnos, o culoare anormală în interior și lipsite de semințe, a explicat academicianul și horticultorul Costel Vânătoru,…




16:00, 06.05.2023

VIDEO Semne care ne arată că roșia este stimulată cu chimicale: țuguiul, unul dintre ele. Explicația unui cercetător

Articolul VIDEO Semne care ne arată că roșia este stimulată cu chimicale: țuguiul, unul dintre ele. Explicația unui cercetător se poate citi integral pe Stiri de Buzau . În urma scandalului legat de utilizarea…




12:15, 12.04.2023

Dovleacul-șarpe, creat de cercetătorii români de la Buzău. INCREDIBIL ce miros și gust are - efecte benefice pentru sănătate

Dovealcul-şarpe este obţinut din încrucişarea genetică a unui dovleac chinezesc cu un castravete armenesc. Acesta are formă de şarpe şi miros de pâine caldă. Cu timpul, dovleacul-şarpe îşi schimbă culoarea şi prinde…




13:25, 22.03.2023

VIDEO – Conferinta de presa Partidul Verde Buzau si vizita la jaful din Crang! Ce zic cetatenii de taierile ilegale de copaci si ce parere are inginerul…

Veniti la Buzau pentru a pune bazele filialei Partidului Verde, liderii si copreședinții de la nivel national - LAVINIA COSMA și MARIUS LAZĂR, au sustinut o conferinta de presa, impreună cu alti membrii ai organizatiei…




04:15, 02.02.2023

Cei mai tineri legumicultori, școliți la Buzău de cercetătorii coordonați de Costel Vânătoru

Tinerii care vor să devină fermieri pot dobândi cunoștințe solide în legumicultură de la cercetătorul Costel Vânătoru și colegii săi din cadrul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.




16:00, 01.07.2022

Comorile pierdute ale României. Din 2667 de soiuri românești de legume, mai avem 20

Costel Vînătoru, un „biet zarzavagiu” al cărui vis este să dea statului român un tezaur, a povestit pentru Q Magazine cum comorile agricole ale României pot fi păstrate și nu pierdute ca până acum. Foto principal…




13:01, 25.05.2022

Banca de Resurse Genetice Vegetale, noul proiect al cercetătorului care a condus Staţiunea Legumicolă Buzău. Costel Vânătoru: „Este premieră în România“

Unul dintre cei mai cunoscuţi cercetători în horticultură, Costel Vânătoru, explică decizia radicală de a părăsi Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, după 36 de ani de activitate în…




14:00, 17.05.2022

Motivul pentru care cel mai cunoscut expert în legumicultură părăseşte Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Buzău

Cel mai cunoscut cercetător în legumicultură din Buzău şi unul dintre cei mai renumiţi din ţară, Costel Vânătoru, părăseşte Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură. A condus Laboratorul de Genetică…




13:35, 17.05.2022

Motivul pentru care Costel Vânătoru părăsește Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură

Articolul Motivul pentru care Costel Vânătoru părăsește Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură se poate citi integral pe Stiri de Buzau . Cel mai cunoscut cercetător în legumicultură din Buzău și…




09:11, 11.05.2022

Proiectul Băncii de Gene de la Buzău prinde contur. Cel mai nou angajat, un cercetător din cadrul Ministerului Agriculturii

Articolul Proiectul Băncii de Gene de la Buzău prinde contur. Cel mai nou angajat, un cercetător din cadrul Ministerului Agriculturii se poate citi integral pe Stiri de Buzau . La un an de la înființare, echipa…




05:00, 14.03.2022

Buncăr antiatomic pentru salvarea soiurilor româneşti de legume şi fructe. Soluţia propusă de un cercetător

În cazul unor accidente nucleare sau chimice, nu numai oamenii ar avea de suferit, ci şi lumea vegetală, spune cercetătorul Costel Vânătoru. Contaminarea culturilor, deprecierea soiurilor prin apariţia unor anomalii…




14:36, 23.09.2021

Dovleacul-șarpe, creat de cercetătorii români. INCREDIBIL ce miros și gust are

Dovealcul-şarpe este obţinut din încrucişarea genetică a unui dovleac chinezesc cu un castravete armenesc. Acesta are formă de şarpe şi miros de pâine caldă. Cu timpul, dovleacul-şarpe îşi schimbă culoarea şi prinde…