Academiei Romane - Stiri si informatii despre Academiei Romane | prima pagina Ultima actualizare: 22:16:17, 29.03.2023
Poriecție-dezbatere la Academie Română: `Pălării feminine în perioada La Belle Epoque - frumuseţe şi reprezentare`
Proiecţia-dezbatere „Pălării feminine în perioada La Belle Epoque - frumuseţe şi reprezentare“, susţinută de drd. Raluca Partenie, va fi organizată, joi, de Academia Română prin Secţia de arte, arhitectură şi audiovizual,…
Feudă românească la Institutul cultural de la Veneția
La ora la care citiți aceste rînduri, la Institutul Cultural Român din București se pune la cale montarea unei alte aberații „marca ICR”. După penibila poveste locativă și culturală de la Londra, după plasarea…
16:10, 24.03.2023
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași: Simpozionul „105 ani de la Unirea Basarabiei cu România”
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Despărțământul „Mihail Kogălniceanu” al Asociațiunii ASTRA, organizează duminică, 26 martie 2023, începând cu ora 14.00,…
Academia Română a prejudiciat bugetul de stat cu 13,8 milioane de lei
Un control făcut de Curtea de Conturi la Academia Română a descoperit mari probleme în contabilitatea celui mai înalt for de știință și cultură de la noi din țară. Bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de…
12:50, 23.03.2023
176 de ani de la naşterea lui A.D. Xenopol. Cercetător Gr. I Cătălin Turliuc la „Pulsul Zilei”, cu Mihai Florin Pohoaţă – 23.03. 2023.
Pe 23 martie, în anul 1847, s-a născut la Iași A. D. Xenopol, istoric, filozof, economist, scriitor, sociolog, cadru didactic al Universității „Al.I. Cuza” din Iași și membru al Academiei Române. Este autorul…
16:25, 22.03.2023
Seară etnologică la Palatul Culturii din Iași
Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în parteneriat cu Academia Română, Filiala Iaşi – Departamentul de Etnologie şi Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din…
16:10, 21.03.2023
Întâlnire cu Armand Goșu la Muzeul Unirii din Iași: conferință & sesiune de autografe
Joi, 23 martie, ora 18.00, la Muzeul Unirii din Iasi (Lapusneanu 14), Armand Gosu va sustine conferinta „Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei: cauze, evolutie, pericole", urmata de o sesiune de autografe dedicata…
Gabriel Custurea implineste 71 de ani. Arheologul a fost omagiat la MINAC, in cadrul unei lansari de carte
Gabriel Custurea si a completat studiile superioare la Facultatea de Istorie Filosofie a Universitatii din Bucuresti, unde a fost student din anul 1973 pana in 1978 In perioada 1993 1999, a efectuat pregatirea…
Consorţiul Universitaria se reunește la Cluj-Napoca. Se vor discuta teme legate de proiecte de legi ale educaţiei şi ale cercetării
Între 16 - 20 martie 2023, Consorțiul Universitaria se întâlnește la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB). La întâlnire, pe lângă reprezentanții personalului academic și ai studenților, participă și…
Societatea Culturală „Ploieşti-Mileniul III” lansează o nouă monografie a unei aşezări prahovene: „Vadu Părului – popas istoric pe drumul cel mare”
Pe parcursul a peste douăzeci și doi de ani de existenţă, Societatea Culturală „Ploieşti-Mileniul III” a lansat şi aplicat, cu consecvenţă, două importante proiecte: realizarea celei mai ample monografii, intitulată…
Conferinta Medicina bazata pe dovezi – concepte, abordari si consecinte pentru medic si pacient“, eveniment anuntat de Academia Romana
Academia Romana anunta conferinta intitulata Medicina bazata pe dovezi ndash; concepte, abordari si consecinte pentru medic si pacient ndash; sustinuta de Acad. Victor Voicu Presedintele Sectiei de stiinte medicale…
Academia Romana: Bursa in domeniul stiintelor istorice si arheologie in valoare de 5000 de euro fiecare, in memoria academicianului Ștefan Papacostea
Academia Romana si Fundatia Alfa pentru Sanatate si Educatie au semnat miercuri, 8 martie 2023, parteneriatul de constituire a Proiectului "Bursele ALFA pentru excelenta in cercetareldquo;. Acordul a fost semnat…
O bursă de 5000 de euro va fi acordată pentru istorici în memoria academicianului Șerban Papacostea
O bursă de 5000 de euro va fi acordată pentru istorici, în memoria academicianului Șerban Papacostea (1928-2018), se arată într-un comunicat de presă al Academiei Române. Citește și: Un bărbat internat la ATI a…
În căutarea excelenței. Ștefan Popescu – 75
La împlinirea a 75 de ani de la trecerea în eternitate a marelui pictor buzoian Ștefan Popescu, artist devenit membru al Academiei Române, Asociatia Pro Valores și Ovalsart organizează în parteneriat cu Primăria…
Academia Română: România nu poate accepta solicitarea Ucrainei de a intra în rețeaua TEN-T
Academia Română, cel mai mare for științific al țării noastre, a reacționat în scandalul Bâstroe printr-un punct de vedere extrem de interesat care ar trebui să dea foarte mult de gândit autorităților române, în…
Scrisoarea lui Cocrișel, pe care l-au mâncat păduchii într-o temniță din Bistrița, expusă azi la Biblioteca „George Coșbuc”!
Unul dintre primele documente scrise în română (în 1599 sau 1600), descoperit de Nicolae Iorga în Arhivele din Bistriţa – Scrisoarea lui Cocrișel – va fi expus azi la Biblioteca Județeană. Cocrișel le scrie părinților…
Conferinta cu titlul Moda si lux pe drumul imperiilor in secolele XVII-XIX, la Universitatea Ovidius din Constanta
Universitatea Ovidius din Constanta UOC in parteneriat cu Editura Humanitas organizeaza joi, 9 martie 2023, conferinta cu titlul "Moda si lux pe drumul imperiilor in secolele XVII XIX", sustinuta de Constanta Vintila,…
Ziua de 6 martie in istorie. Evenimente marcante de-a lungul timpului
Iata ce evenimente au marcat ziua de 6 martie de a lungul timpului:1853: Opera Traviata, de Giuseppe Verdi are premiera la Venetia.1957: Constantin Radulescu Motru, filosof, psiholog, pedagog roman, academician…
00:11, 06.03.2023
Institutul de Istorie ”George Barițiu” solicită imperativ REFACEREA Ansamblului ȘCOALA ARDELEANĂ și POSTAREA bustului EMIL RACOVIŢĂ la locul de drept
Institutul de Istorie ”George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca a luat act, cu îngrijorare şi profundă nemulţumire, despre iniţiativa specialiştilor coordonaţi de Arh. Macalik Arnold Ernő vis-à-vis de…
Istoria Comunismului în România, materie obligatorie la liceu, potrivit noilor Legi ale Educației
Propunerea a fost făcută de Alexandru Muraru, în calitate de Reprezentant Special al Guvernului pentru promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și a Xenofobiei, și a fost cuprinsă în proiectul…
Previziunea tulburătoare despre următorul cutremur mare din România. Anunțul profesorului Nicolae Noica
În contextul activității seismice atipice în zona Olteniei din ultimele săptămâni și a tragediei din Turcia și Siria, teama producerii unui seism de magnitudine mare este cât se poate de prezentă în gândurile românilor.…
A apărut numărul pe februarie al Revistei de Cultură ”Nord Literar”
Proaspăt ieșit de la tipar, numărul 237 al Revistei de Cultură ”Nord Literar” vine și de data aceasta cu un sumar bogat, din care nu lipsesc semnăturile unor personalități relevante ale literaturii române. Pagina…
Mihai Şora a fost condus pe ultimul drum. Primarul Timişoarei prezent la înmormântare
Filosoful şi eseistul Mihai Şora a fost condus, marţi, pe ultimul drum, fiind înmormântat, cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu din București. Printre cei prezenţi la ceremonie s-a numărat şi primarul Timişoarei,…
Incident la înmormântarea lui Mihai Șora. Fiul a acuzat-o pe soția mult mai tânără a filosofului că l-a izolat de familie
În intervenția pe care a avut-o lângă sicriul tatăluiu său, Tom Șora a afirmat că a aflat despre deces "cu totul întâmplător. O cunoştinţă a surorii mele a citit pe Facebook că a murit tatăl meu, Sora mea, seara,…
12:05, 28.02.2023
Filosoful şi eseistul Mihai Şora va fi înmormântat la Cimitirul Bellu. Unde este situat locul de veci
Administraţia Cimitirelor a atribuit un loc de înhumare în Cimitirul Bellu pentru filosoful şi eseistul Mihai Şora, informează Primăria Capitalei. Locul este situat între parcela scriitorilor şi parcela Academiei…
FOTO. Mesajul tulburător al soţiei lui Mihai Şora în ziua înmormântării: „Iartă-mă, iubitule”
Luiza Palanciuc, soția regretatului Mihai Șora, a publicat, pe pagina de Facebook a filosofului, un mesaj emoționat, în ziua înmormântării. „Din stradă bate lumina unui bec, iar, dacă mă uit cu atenţie şi socotesc…
PMB atribuie un loc de înhumare în Cimitirul Bellu pentru Mihai Șora
PMB prin Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane București a atribuit un loc de înhumare în Cimitirul Bellu pentru filosoful și eseistul român Mihai Șora. Locul este situat între parcela scriitorilor și…
Mesajul dureros al soției lui Mihai Șora înainte de înmormântare
Mihai Șora va fi înmormântat cu onoruri militare astăzi, începând cu ora 14.30, la Cimitirul Bellu. Soția lui, Luiza, a transmis un ultim mesaj dureros înainte de a-l conduce pe ultimul drum pe filosof. „Iubitule,…
Filozoful Mihai Șora va fi înmormântat cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu
Filozoful Mihai Șora, care a fost membru de onoare al Academiei Române, va fi înmormântat marți, 28 februarie, la Cimitirul Bellu din București, a anunțat Academia Română, într-un comunicat. Sicriul cu trupul neînsufleţit…
110 ani de la nașterea sculptorului băimărean Vida Gheza
În 28 februarie se împlinesc 110 ani de la nașterea sculptorului român Vida Gheza, membru al Academiei Române, autorul Monumentului Martirilor de la Moisei, Sfatului Bătrânilor din Baia Mare și Monumentului Ostașului…