Academiei Romane - Stiri si informatii despre Academiei Romane | prima pagina Ultima actualizare: 08:56:20, 04.07.2022
Județul Dâmbovița dă ce are mai bun, conf. univ. dr. Claudia Gilia și conf. univ. dr. Denisa Barbu fac parte din proiectul ştiinţific naţional „Enciclopedia…
Județul Dâmbovița dă ce are mai bun, conf. univ. dr. Claudia Gilia și conf. univ. dr. Denisa Barbu fac parte din proiectul ştiinţific naţional „Enciclopedia Juridică Română”, proiect ce se bucură de susţinerea…
3 Iulie 1990: Adunarea generală a Academiei Române. Sunt aleși postmortem membri ai Academiei: Constantin Brâncuși, Mircea Eliade, Mircea Florian, Constantin…
În ziua de 3 Iulie 1990 : Are loc Adunarea generală a Academiei Române. Sunt reprimiți 72 de membri corespondenți (literați, istorici, oameni de știință) cărora li s-a retras această calitate sau care au fost privați…
Muzeul Național al Banatului organizează Conferința internațională „Sarmații și „ceilalți”: culturi nomadice și sedentare în Europa Centrală și de Est”
În premieră națională, Muzeul Național al Banatului împreună cu Institutul de Arheologie din cadrul Academiei Române, Filiala Iași și sprijinul Consiliului Județean Timiș, organizează un simpozion internațional…
Ce părţi din actualul teritoriu al României au fost stăpânite de triburile iranice ale sarmaţilor
În premieră naţională, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara împreună cu Institutul de Arheologie din cadrul Academiei Române, Filiala Iaşi şi sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, organizează un simpozion…
Muzeul Naţional al Banatului organizează, în premieră naţională, conferinţa 'Sarmaţii şi 'ceilalţi': culturi nomadice şi sedentare în Europa Centrală…
Muzeul Naţional al Banatului (MNB) împreună cu Institutul de Arheologie din cadrul Academiei Române, Filiala Iaşi şi cu sprijinul Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, organizează, în premieră naţională, în perioada…
Conferința internațională „Sarmații și „ceilalți”: culturi nomadice și sedentare în Europa Centrală și de Est”
În premieră națională, Muzeul Național al Banatului împreună cu Institutul de Arheologie din cadrul Academiei Române, Filiala Iași și sprijinul Consiliului Județean Timiș, organizează un simpozion internațional…
Drept la replică privitor la articolul „Primar vs Deputat”, din Ziarul de Bacău
Primăria municipiului Bacău a transmis un drept la replică privitor la articolul „Primar vs Deputat! Stejar al lui Cuza, condamnat de un proiect imobiliar propus de primarul Viziteu. Ca deputat, cerea Academiei…
Primar vs Deputat! Stejar al lui Cuza, condamnat de un proiect imobiliar propus de primarul Viziteu. Ca deputat, cerea Academiei Române să-l salveze
Un stejar asociat cu vizita lui Alexandru Ioan Cuza la Bacău, în 1859, este pus în pericol de o propunere cu care primarul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu vine în Consiliul Local Bacău. În campania electorală, când…
„Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI”, la UMFST
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade" din Târgu Mureș și Asociația Medicală Română, în calitate de co-organizatori, organizează sub egida Academiei Române, în perioada…
12:05, 22.06.2022
VIDEO. Ce descoperiri din istoria Iașului au fost aduse la lumină cu prilejul concursului internațional de arhitectură pentru o dezvoltare în zona centrală
Cercetarile arheologice din zona dintre strazile Palat si Sfântul Andrei, prilejuite de concursul international de arhitectura desfasurat de compania Iulius pentru o noua dezvoltare, au scos la lumina o serie de…
81 de ani în urmă. 1941 – România eliberează Basarabiei și nordul Bucovinei de invadatorii ruși (sovietici)
După rapturile teritoriale din vara anului 1940, generalul Ion Antonescu, noul conducător al statului, a considerat că refacerea integrităţii teritoriale a ţării nu se putea realiza fără sprijinul Germaniei, la…
20 iunie 1891: A decedat Mihail Kogălniceanu, om politic, scriitor şi istoric, gazetar, “creierul” Unirii Principatelor Române
În ziua de 20 iunie 1891 a decedat, la Paris, Mihail Kogălniceanu, om politic, scriitor şi istoric, gazetar, “creierul” Unirii Principatelor Româneşti; (n. 6 septembrie 1817 la Iași, în Principatul Moldova). Om…
12:00, 18.06.2022
Conac de vânzare în Dâmboviţa. Prețul, redus la nivel de vilă
Conacul “Dalles”, reşedinţă istorică din Dâmboviţa, este scoasă la vânzare cu 229.000 de euro, preţ valabil până la data de 31 august 2022, anunţă Sotheby’s International Realty. În 2020, imobilul avea un preţ…
11:20, 18.06.2022
Conacul “Dalles”, reşedinţă istorică din Dâmboviţa, se vinde cu 229.000 de euro – FOTO
În 2020, imobilul avea un preţ de vânzare de 285.000 de euro. Ioan G. Dalles, negustor de origine greacă, a dobândit o avere impresionantă, în principal, datorită comerţului cu cereale. El ajunge astfel nu doar…
17 Iunie 1925: S-a stins din viață inginerul român Anghel Saligny, Președinte al Academiei Române
În ziua de 17 iunie 1925 s-a stins din viață inginerul român Anghel Saligny, realizatorul sistemului de poduri de la Cernavodă, cel mai lung pod din Europa și al treilea din lume la acea dată. S-a născut în 19…
Doi academicieni vor sustine prelegerea Imaginatia“ in cadrul conferintelor stiintifice Mostenirea lui Asachi“
Evenimentul va avea loc online, vineri, 17 iunie, de la ora 12.00. Continua seria conferintelor stiintifice "Mostenirea lui Asachi" cu prelegerea "Imaginatia", vineri, 17 iunie, de la ora 12.00. Evenimentul este…
Cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu recomandă o carte despre Rusia şi Kremlin
Mihaela Rusu este jurnalist profesionist, doctorandă în Ştiinţele Comunicării şi cadru didactic asociat la SNSPA – Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice. Luna trecută a publicat o carte care şi numai din…
Președintele Academiei conduce din spital
Ion Aurel Pop, președintele Academiei Române (favoritul generalilor!), traversează o stare precară de sănătate și, de o bună bucată de vreme, este internat la Spitalul Fundeni unde are parte de un tratament extrem…
LIVE VIDEO -TEXT: Dezbaterea Istorii regasite. Recuperarea memoriei detinutilor politic ai Canalului Dunare-Marea Neagra, la Universitatea Ovidius din…
Universitatea Ovidius din Constanta UOC , prin Facultatea de Istorie si Stiinte Politice FISP , in parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc IICCMER si Institutul…
Cinci femei, printre cei mai noi membri ai Academiei Romane
Adunarea Generala a Academiei Romane, in sesiunea din 8 iunie, a titularizat, prin vot secret, patru membri corespondenti si au fost alesi trei noi membri de onoare din tara ai Academiei Romane, dupa cum urmeaza:Membri…
Lingvistul Gabriela Pană Dindelegan și istoricul Georgeta Filitti – printre noii membri ai Academiei Române
Gabriela Pană Dindelegan, Gabriela Marinoschi şi Georgeta Filitti se numără printre noii membri ai Academiei Române, aleşi miercuri de Adunarea Generală a acestui for. Potrivit unui comunicat de presă al Biroului…
Decizie spectaculoasă a Academiei Române: A ales 7 noi membri, dintre care 5 sunt femei
Gabriela Pană Dindelegan, Gabriela Marinoschi şi Georgeta Filitti se numără printre noii membri ai Academiei Române, aleşi miercuri de Adunarea Generală a acestui for. Fii la curent cu cele mai noi stiri. Urmărește…
Gabriela Pană Dindelegan, Gabriela Marinoschi şi Georgeta Filitti se numără printre noii membri ai Academiei Române
Gabriela Pană Dindelegan, Gabriela Marinoschi şi Georgeta Filitti se numără printre noii membri ai Academiei Române, aleşi miercuri de Adunarea Generală a acestui for. Fii la curent cu cele mai noi stiri. Urmărește…
Dezbaterea Istorii regasite: recuperarea memoriei detinutilor politic ai Canalului Dunare-Marea Neagra, la Universitatea Ovidius din Constanta
Universitatea Ovidius din Constanta UOC , prin Facultatea de Istorie si Stiinte Politice FISP , in parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc IICCMER si Institutul…
DOCUMENTAR: 85 de ani de la moartea poetului George Topîrceanu (7 mai)
Poet şi prozator, membru corespondent al Academiei Române, George Topîrceanu s-a născut la 20 martie 1886, la Bucureşti. A urmat Liceul ”Sf. Sava” din Capitală. În 1906 s-a înscris la Facultatea de Drept, apoi…
„Sever Bocu (1874-1951). O viață, un ideal, un destin”. Un nou volum de excepție semnat de Florian Bichir și Horia Dumitrescu
Între 1 și 5 iunie s-a desfășurat unul dintre cele mai importante evenimente din spațiul cultural autohton – Salonul Internațional de Carte Bookfest 2022. Duminică, la ora 12, la standul Editurii RAO de la Romexpo…
Dan Dungaciu: „Preşedinta Ungariei este un Viktor Orban în fustă”
Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPRI), dl Prof. Univ. Dan Dungaciu, a fost invitatul unei ediţii a Reporter special, o emisiune a TVR Cluj care îşi propune…
07:00, 06.06.2022
Efectul secretizării istoriei asupra moștenitorilor grănicerilor năsăudeni (I)
De câteva zile, un scandal în care inițiații documentelor, cercetători și istorici reputați, în frunte cu președintele Academiei Române, profesorul Ioan Aurel Pop, la care s-au raliat și câțiva jurnaliști a explodat…
Facultatea de Teologie Ortodoxă a UAV, partener al Academiei Române
Comunicat. Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad în parteneriat cu Academia Română organizează Simpozionul Național „Istorie, cultură și spiritualitate...
Constantin Dulcan: 'Iisus ne-a lăsat și două din imperativele absolute ale salvării noastre: iubirea și iertarea'
Dumitru Constantin Dulcan intră în cel mai select club al elitelor culturale românești, ”Clubul Marile Cărți”. Medic neurolog și psihiatru, posesor a unor brevete de invenții de uz medical, autor a mai multor cărți,…