Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Vopseaua care își schimbă culoarea la lumină, inventată de cercetătorii americani. Cum poate fi „programată”

Publicat:

O vopsea care iși schimba culoarea prin expunerea la lumina a fost inventata de cercetatorii de la Universitatea MIT din SUA. Culoarea poate fi ”programata” folosindu-se fascicule de lumina, sub efectul razelor ultraviolete. Vopseaua, numita PhotoChromeleon, poate fi reprogramata folosindu-se un proiector de lumina. Pentru obținerea vopselei programabile, cercetatorii au amestecat trei pigmenți de culori diferite, cyan, magenta și galben, pe care apoi le-au combinat, relateaza . Mixtura a fost pulverizata apoi pe un obiect, spre exemplu carcasa unui telefon iar apoi acesta a fost…

Citeste articolul mai departe pe libertatea.ro…  

Sursa articol: libertatea.ro


Stiri pe aceeasi tema

Revoluționar! Un simplu test de sange ar putea identifica milioane de persoane care raspandesc o boala mortala fara sa știe

16:45, 25.03.2024 - Un test de sange care ar putea identifica milioane de persoane care raspandesc tuberculoza (TBC) fara sa știe este aproape de a fi dezvoltat, oferind o speranța majora pentru combaterea acestei boli mortale. Cercetatorii de la Universitatea din Southampton au identificat un grup de șase markeri biologici…

Vaccin promițator impotriva unei boli letale

13:45, 25.03.2024 - O echipa de cercetatori de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) a dezvoltat un vaccin care s-a dovedit a fi foarte eficient impotriva melioidozei, o boala tropicala extrem de letala. Melioidoza este provocata de bacteria Burkholderia pseudomallei. Se gasește in solul și apa contaminate…

Cele mai interesante detaliile despre noul GEELY ATLAS

11:06, 18.03.2024 - Vedere frontala Grila radiatorului seamana cu imprastierea undelor radio in vastul cosmos. Modelele geometrice reflecta lumina farurilor, creand efecte frumoase de lumina și umbra. Luminile de zi arata ca niște comete albe ca zapada, cu cozi lungi. Un grup de faruri LED sofisticate și sigla stralucitoare…

Albul, a patra culoare de la semafoare. Motivul pentru care expertii americani vor sa le schimbe

08:50, 18.03.2024 - Toți șoferii știu culorile semafoarelor și ce reprezinta fiecare dintre acestea. Ei bine, cercetatorii propun o a patra culoare, albul. Cu ce ar ajuta traficul culoarea alb la semafor, aflați in randurile urmatoare. Ce ar reprezenta culoarea alb la semafor Oamenii de știința de la Universitatea de Stat…

Un algoritm poate detecta noile variante COVID-19 mult mai rapid

12:11, 13.03.2024 - Cercetatorii de la Universitațile din Manchester și Oxford au creat un algoritm AI numit Classix care poate identifica noile variante COVID-19 intr-un stadiu incipient. Classix este important deoarece permite autoritaților sanitare sa ia rapid masuri specifice pentru a preveni raspandirea variantelor…

Bateriile cu apa ar putea rezolva problema globala a energiei

19:40, 11.03.2024 - Bateriile cu apa, mai ieftine și reciclabile, ar putea rezolva problema energiei Oamenii de știința au dezvoltat o „baterie cu apa”, propunand o alternativa mai sigura și ecologica. Aceasta este realizata prin inlocuirea electroliților chimici periculoși utilizați in bateriile comerciale cu apa, scrie…

Rezultatele celui mai amplu studiu post-vaccinare anti-COVID. Ce probleme medicale pot aparea dupa vaccinare

11:45, 23.02.2024 - Cel mai amplu studiu pana in prezent privind vaccinurile impotriva COVID a analizat problemele medicale in randul a aproape 100 de milioane de persoane imunizate. Studiul, care a analizat siguranța vaccinurilor anti-COVID-19, aduce in atenție posibile conexiuni intre administrarea acestora și creșteri…

Descoperire fascinanta despre virusurile ne-au modelat creierul

10:55, 17.02.2024 - Virusuri stravechi, care au infectat vertebratele cu sute de milioane de ani in urma, au jucat un rol crucial in evolutia creierelor noastre avansate si a dimensiunilor corpurilor pe are le avem in prezent, sugereaza constatarile unui studiu recent. Aceasta cercetare, publicata joi in revista Cell,…


Ce parere ai despre aceasta stire?