Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Situl arheologic cu cele mai multe tezaure dacice, după Sarmizegetusa. Kilogramele de bijuterii descoperite acolo sunt expuse la Viena şi Budapesta

Publicat:

Potrivit istoricilor, primul tezaur a fost descoperit in 1797, de catre doi copii care isi pasteau oile pe un versant al Magurii Simleului. Copiii, pe nume si , se pare ca s-au impiedicat, pur si simplu, de un obiect din aur din comoara ce fusese ascunsa acolo, cu secole in urma, de un print. Tezaurul recuperat ulterior cantareste  2.425,5 grame si cuprinde piesele intregi si fragmentare, fiind format din 13 verigi plate de aur, 11 verigi granulate de aur, o catarama de centura, un inel circular de aur, un medalion cu decor geometric, un capat de bratara in forma…

Citeste articolul mai departe pe adevarul.ro…  

Sursa articol: adevarul.ro


Stiri pe aceeasi tema

Ne pregatim de Noaptea Cercetatorilor Europeni 2024!

11:05, 02.04.2024 - Noaptea Cercetatorilor Europeni este o inițiativa care are loc anual in diverse orașe din Europa, și nu numai, iar Zalaul este deja o prezența constanta prin Muzeul Județean de Istorie și Arta Zalau. Scopul principal al acestui eveniment este de a aduce cercetatorii și publicul larg impreuna pentru…

TEZAURUL DE LA ȘIMLEUL SILVANIEI Alte comori din Transilvania duse in Viena și Budapesta: tezaurul de la Șimleu Silvaniei

13:51, 01.04.2024 - Tezaurul de la Șimleu Silvaniei constituie unul dintre cele mai prețioase și mai stralucitoare ansambluri pastrate la Muzeul de istoria artei din Viena și... The post TEZAURUL DE LA ȘIMLEUL SILVANIEI Alte comori din Transilvania duse in Viena și Budapesta: tezaurul de la Șimleu Silvaniei first appeared…

Un angajat al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a decedat

13:10, 06.03.2024 - Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș anunța decesul uneia dintre angajatele instituției, Erica Gergely. ”Ne luam un trist „Ramas bun!” de la buna noastra colega, Erica Gergely, care ne-a parasit pe neașteptate ieri, 5 martie 2024. Odihna veșnica!”, informeaza Muzeul. ZiarMM The post Un…

Inca o comoara descoperita in Vrancea: 151 de monede gasite cu detectorul de metale (Video)

19:40, 03.03.2024 - Inca o comoara a fost descoperita in Vrancea cu ajutorul detectorului de metale. Este vorba de 151 de monede gasite intr-o padure din comuna Poiana Cristei de catre doi localnici, cautatori de vestigii istorice. Cei doi localnici care au dat de comoara au anunțat autoritatile locale, dar și poliția,…

LECȚIA DE ISTORIE prezentata de profesorul Viorel Guțu – 28 februarie: Execuția lui Horea și Cloșca

16:15, 28.02.2024 - La data de 28 februarie 1785, Horea și Cloșca, conducatorii rascoalei țaranești din Transilvania din anul 1784, au fost executați prin tragere pe roata la Alba Iulia. Cel de-al treilea conducator al marii revolte țaranești și anume Crișan, știind ce avea sa urmeze și nedorind sa fie batjocorit, se spanzurase…

Tanczos Barna nu s-a mai abținut și i-a dat o carte de istorie lui Ciolacu: Ținutul Secuiesc va exista, noi suntem garanția

20:41, 25.02.2024 - Senatorul UDMR Tanczos Barna a discutat cu premierul Marcel Ciolacu, care declarase ca Tinutul Secuiesc nu va avea niciodata autonomie, despre faptul ca secuii au avut si si-au pierdut autonomia la Siculeni, judetul Harghita. Fostul ministru al Mediului i-a oferit sefului Executivului doua carti, un…

Astazi in istorie: De la prima atestare a Brașovului la revoluția lui Tudor Vladimirescu, momente definitorii care au modelat destinul națiunilor

09:06, 23.02.2024 - Pe 23 februarie, istoria iși deschide paginile pentru a revela capitole semnificative care au modelat destinul națiunilor și au influențat cursul evenimentelor mondiale. Intr-o simfonie a timpului, aceasta data rasuna cu ecouri ale schimbarilor politice, cu vibrații ale mișcarilor culturale și cu amprente…

Centrul Turistic din Zalau organizeaza prima excursie din acest an

14:30, 16.02.2024 - Centrul de Informare și Promovare Turistica din Zalau anunța organizarea primei excursii din acest an, „Marțișor calator in sud – vestul Țarii Silvaniei”, care va avea loc in data de 2 martie. Calatoria se adreseaza tuturor celor care vor sa descopere traseul Poarta Salajului – Hida – Voivodeni – Dragu…


Ce parere ai despre aceasta stire?