Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Prima carte de bucate tipărită pe teritoriul României de azi a fost tradusă după 324 de ani. Cum găteau bucătarii din secolul al XVII-lea Varza à la Cluj

Publicat:

Istoricul clujean a tradus o carte de bucate tiparita in 1695, in Ardeal, in care se gasesc, printre altele, cea mai veche reteta de sarmale de la noi, cea mai veche reteta de varza a la Cluj, cea mai veche reteta de paine de pe actualul teritoriu romanesc. Este vorba despre prima carte de bucate tiparita pe teritoriul Romaniei de astazi, care a devenit un adevarat best-seller in epoca, fiind retiparita de mai multe ori.

Citeste articolul mai departe pe adevarul.ro…  

Sursa articol: adevarul.ro


Stiri pe aceeasi tema

Sarmale manastirești de post. Ingredientul secret folosit de maicuțe: vei obține o mancare plina de savoare

21:25, 15.04.2024 - Un secret bine pazitPuține gospodine știu secretul sarmalelor de post manastirești. Ingredientul magic care confera acea savoare aparte este stafida sau prunele uscate, o adaugare neobișnuita, dar extraordinar de delicioasa. In special in manastirile din Bucovina și Moldova, acest ingredient secret…

Cozonac mare și pufos dupa o rețeta veche de 170 de ani. Marii bucatari nu uitau niciodata de acest ingredient secret

10:50, 07.04.2024 - Dupa cum bine știe toata lumea, atat de Paște, cat și de Craciun, bunicile se grabeau sa faca cel puțin un cozonac mare și pufos, dar cum ar fi sa faci unul dupa o rețeta veche de 170 de ani, la care marii bucatari nu uitau niciodata de ingredientul secret? Cozonacul, nelipsita tradiție de Paște […]…

Rețeta de placinte umplute cu varza calita. Preparatul de post pe care il gateau bunicile

10:15, 03.04.2024 - Daca ai ramas in pana de idei și vrei sa te bucuri de un preparat gustos de post, atunci pregatește rețeta de placinte umplute cu varza calita. Este o mancare pe care o gateau bunicile și cu siguranța iți va aduce aminte de copilarie. Iata de ce ingrediente ai nevoie, dar și care este modul de preparare!

Cea mai simpla rețeta de mucenici fierți muntenești: ingredientul folosit de Radu Anton Roman - gustul copilariei

10:50, 07.03.2024 - Mucenici muntenesti (fierti)Ingrediente:125 ml ulei1 lingurita de sare500 ml apa1 kg de faina sau cat primeste uleiul si apaSirop: 1 ceasca de miez de nuca macinat3 linguri de zahar1 lingurita scortisoarazahar vanilatcoaja rasa de la o lamaieMod de preparare:Se incalzeste putin apa, se cerne faina pe…

Rețeta speciala de varza murata cu carne de porc. Ce truc folosesc gospodinele din Ardeal

13:00, 28.02.2024 - Rețeta special de varza murata cu carne de porc din Ardeal. Nu este deloc dificil sa o pregatești. Trebuie, in schimb, sa ai ceva timp liber la dispoziție pentru a ajunge la rezultatul potrivit. Gospodinele din Transilvania apeleaza la un ingredient deosebit pentru a oferi preparatului aroma intensa.…

Un mare nod feroviar a fost transformat complet. Gara veche din secolul al XIX-lea este modernizata VIDEO

22:20, 15.02.2024 - Gara orașului Simeria din Hunedoara, veche de un secol și jumatate, se afla in șantier de un an, iar lucrarile o vor transforma intr-una dintre cele mai moderne stații feroviare din Romania.

„Taci și inghite” este un preparat tradițional romanesc care a innebunit internetul. Rețeta pas cu pas

09:25, 09.02.2024 - „Taci și inghite” este un preparat tradițional romanesc, care se pregatește dupa o rețeta foarte veche. „Taci și inghite” este denumirea unui preparat tradițional romanesc, fiind vorba despre o rețeta veche, care era preparata in trecut de ciobani. „Celebra și magnifica coptura transilvana, raspandita…

Indemn (din inima) dinspre istoricul Ioan-Aurel Pop: „Sa nu uitam ca avem cultura veche, lumea nu incepe cu noi, epigonii!”

06:26, 30.01.2024 - Lasand deoparte framantarile și nazurile prezentului, profesorul Ioan-Aurel Pop ne propune o extraordinara incursiune la radacinile culturii romane: de la „Ponticele” lui Ovidiu și „Torna, torna, fratre!”, la limba vechilor cazanii și a poeților nemuritor


Ce parere ai despre aceasta stire?