Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

PASTILA DE LIMBĂ. Când „EXCROCUL” și „PROPIETARUL” se întâlnesc la un „EXPRESSO” e...„FRUSTANT”

Publicat:

Exista o serie de cuvinte pe care, din diverse motive, oamenii le scriu si le pronunta gresit. Indiferent daca e vorba de un substantiv sau de un verb, erorile sunt in general aceleasi: inlocuirea unei litere (respectiv a unui sunet) cu alta (sau cu altul), omiterea unei litere sau a unui sunet, adaugarea unei litere sau a unui sunet si, in fine, inversarea a doua litere sau sunete. Acestor greseli li se adauga stalcirea efectiva a anumitor cuvinte, asa cum se petrece in cazul substantivului „administrator", din care a derivat monstruletul lexical „adimistrator".

Din prima categorie, cea a…

Citeste articolul mai departe pe digi24.ro…  

Sursa articol: digi24.ro


Stiri pe aceeasi tema

Cuvantul din limba romana pe care aproape toți romanii il pronunța greșit. Nu știu care este forma corecta

19:10, 13.04.2024 - Chiar daca suntem vorbitori nativi ai unei limbi, se intampla sa pronunțam greșit anumite cuvinte sau sa nu le știm sensul. Ajungem chiar sa credem ca așa este corect, fara sa ne dam seama ca facem o mare eroare. Așa este și in cazul cuvintelor petec sau petic, pe care unii dintre noi nici macar […]…

Cum se spune: „gogoșarie” sau „gogoșerie”? Milioane de romani nu știu forma corecta

09:50, 31.03.2024 - Limba romana este una cu foarte multe reguli, iar mulți nu le cunosc. De exemplu, știți care este forma corecta, gogoșarie sau gogoșerie? Mulți folosesc forma greșita a acestui cuvant. Gogoșarie sau gogoșerie? De cele mai multe ori, greșeli gramaticale facem atunci cand trebuie sa pronunțam sau sa scriem…

Care este forma corecta de plural a cuvantului „caramida”. Nu mulți romani știu

13:25, 09.03.2024 - Limba romana este ușoara, insa poate parea foarte grea pentru cei care nu o cunosc. Așa cum te-am obișnuit, astazi iți vom spune care este forma corecta de plural a cuvantului „caramida”. Nu mulți romani știu.

Care este pluralul de la cuvantul paianjen. Greșeala pe care o fac milioane de romani

14:15, 07.03.2024 - Cuvantul “paianjen” nu este unul complex sau foarte dificil, dar ii pune in incurcatura pe mulți romani atunci cand trebuie sa-l pronunțe la plural. Mulți spun “paianjeni”, iar alții spun “paienjeni”. Care este forma corecta? Pluralul cuvantului “paianjen” Limba romana nu este una foarte ușoara. Are…

Care este forma corecta: "doamna profesoara" sau "doamna profesor". Greșeala facuta de mulți elevi

10:56, 19.02.2024 - Limba romana nu este deloc una ușoara, poate așa cum pare. Cu siguranța și tu ai auzit de multe ori, pe cineva care pronunța cuvintele intr-o cu totul alta forma. Iata ca una dintre cele mai comune greșeli din vocabularul nostru, mai ales in randul elevilor, este forma de adresare cu profesorii. Iata…

Care este forma corecta de plural a cuvantului „creier”, de fapt. Se numara printre cele mai intalnite greșeli in limba romana

11:25, 04.02.2024 - Limba romana nu este deloc una ușoara, așa cum pare. Este posibil ca și tu sa fi auzit de multe ori, pe cineva care pronunța cuvintele intr-o cu totul alta forma. Iata ca una dintre cele mai comune greșeli din vocabularul nostru este legata de folosirea corecta a formei de plural a cuvantului "creier".

Care este forma corecta de plural a cuvantului „ulei". Se numara printre cele mai dese greșeli din limba romana

21:30, 26.01.2024 - Știm cu toții ca limba romana nu este deloc una ușoara, așa cum pare. Foarte probabil, și tu ai auzit de multe ori, pe cineva care pronunța cuvintele intr-o cu totul alta forma. Iata ca una dintre cele mai comune greșeli din vocabularul nostru este cuvantul "ulei". Pentru ca este des folosit, mai ales…

Cuvantul din limba romana pe care puțini oameni il mai cunosc: ce inseamna "lipideu"? 

09:50, 26.01.2024 - “In literatura romana, regionalismele sunt folosite de scriitori in scop artistic, ele sunt o permanenta sursa de imbogatire a limbii literare. Utilizarea lor cu masura si maiestrie este admisa, chiar recomandabila, dar abundenta lor poate dauna valorii artistice”, sustine prof. Univ. dr. Dumitru Draica,…


Ce parere ai despre aceasta stire?