Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Originea surprinzătoare a expresiei „vacs albina“. A intrat în folclor cu ajutorul unui produs care a cucerit lumea

Publicat:

Probabil ca exista vreun roman care sa nu fi auzit, fie si macar odata in viata, expresia „vacs albina”. Folosita cu repetitie - in perioada interbelica mai ales - in schechiuri de revista ( a fost principalul „colportor”, urmat, mai aproape de zilele noastre, de si ), expresia a intrat repede in vorbirea uzuala, fiind asimilata la inceput de limbajulul colocvial, dupa care a razbatut si in zone in care limba literara parea sa fie suverana. Chiar daca utilizarea este frecventa, foarte putina lume stie, totusi, de unde vine aceasta alcatuire de cuvinte…

Citeste articolul mai departe pe adevarul.ro…  

Sursa articol: adevarul.ro


Stiri pe aceeasi tema

O parte din energia electrica folosita de studenții din caminele UBB va fi produsa cu ajutorul panourilor solare. Investiția se ridica la 6,5 milioane de l

10:00, 05.04.2024 - Caminele UBB din Hașdeu vor fi dotate cu panouri solare, din bani europeni. Investiția se ridica la 6,5 milioane de leiAstfel, Caminele Universitații Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) iși vor putea produce o porțiune din energia electrica necesara folosind panourile fotovoltaice care vor fi montate…

23 Martie 1839: Prima utilizare cunoscuta a expresiei americane ”OK” (oll korrect), in cotidianul american  ”Boston Morning Post”

09:05, 23.03.2024 - In ziua de 23 Martie 1839 a fost consemnata prima utilizare cunoscuta a expresiei americane ”OK” (oll korrect), in cotidianul american  ”Boston Morning Post”. O teorie sustine ca OK este abrevierea pentru “oll korect”, un termen de jargon care poate fi asemanat cu OMG-ul sau LOL-ul zilelor noastre.Expresia…

Ce inseamna expresia „a da sfoara in țara”. De la ce vine, de fapt

17:25, 20.02.2024 - (Mai ales) daca folosești expresia „a da sfoara in țara”, trebuie neaparat sa știi care sunt originile ei. Mulți romani nu cunosc radacinile sintagmei in cauza. Ce explicații ofera Dicționarul Explicativ al Limbii Romane (DEX) in privința expresiei amintite. Ce inseamna „a da sfoara in țara”, potrivit…

De unde vine expresia „colac peste pupaza“. Ce insemna, de fapt, la origini

12:11, 20.02.2024 - In “Expresivitatea limbajului laic cu referire la termenii din domeniul religios”, Elena Laura Bolota descifreaza sensul expresiei ca avand intelesul “necaz mare venit peste  alte griji”, pupaza fiind numele unei paini mari care are un anumit rol in ceremonialul de nunta, iar „colacul” este, in general,…

Cum sa faci votca acasa. Retete cu votca

12:25, 07.02.2024 - Votca este una dintre cele mai populare bauturi alcoolice la nivel mondial, fiind consumata in cluburi, in baruri și oriunde se poate savura un cocktail. In țara noastra este cea de-a doua cea mai consumata bautura spirtoasa, dupa tradiționala țuica. Este cunoscuta pentru conținutul sau de alcool destul…

Ce cuvant din limba romana incepe și se termina cu litera J. Foarte puțini oameni au auzit de el

16:21, 29.01.2024 - Limba romana este unica din mai multe puncte de vedere, chiar daca exista mici asemanari cu alte limbi, precum cea spaniola. Știți care este cuvantul care incepe și se termina cu litera J? Termenul care incepe și se termina cu “J” De-a lungul anilor, vocabularul limbii romanii a fost completat cu mai…

Cel mai lung cuvant din limba romana. Are 44 de litere și este pe locul 3 in Europa. Ai auzit de el?

13:25, 27.01.2024 - Sunt puține persoane care știu care este cel mai lung cuvant din limba romana. Și asta datorita faptului ca el nu exista in Dicționarul Explicativ al Limbii Romane. Acesta este format din 44 de litere și abia daca se poate pronunța cursiv. Cu siguranța nu ați auzit de el! Care este cel mai lung cuvant…

Cuvantul unic din limba romana care are 21 de litere și in care nu exista doua consoane consecutive. Ai auzit de el?

18:05, 23.01.2024 - Limba romana este plina de mici trucuri magice. Unul dintre ele este cuvantul format din 21 de litere, ce nu prezinta in alcatuirea lui doua consoane consecutive. Ai auzit vreodata de el? Afla in randurile de mai jos ce indicații ofera Dicționarul Explicativ al Limbii Romane (DEX) in acest sens. Cat…


Ce parere ai despre aceasta stire?