Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

Cultivarea limbii române: Exces de clișee verbale în limba română actuală

Publicat:

Gramaticile definesc clișeele verbale sau lingvistice drept expresiile-șablon, automatismele de exprimare folosite de toate categoriile de vorbitori, nu mai puțin de profesori, jurnaliști și oameni care fac politica la toate nivelurile. Nu este nevoie sa citești prea multe ziare și reviste ori sa stai prea mult in fața televizorului, fie in preajma sau in mijlocul unor oameni, cu varste și ocupații diverse, ca sa auzi la tot pasul propoziții de tipul susțin cu subiect și predicat ca țara este profund corupta; Președintele trebuia sa intervina in secunda unu/ in secunda doi pentru a clarifica situația;…

Citeste articolul mai departe pe mesagerulneamt.ro…  

Sursa articol: mesagerulneamt.ro


Stiri pe aceeasi tema

60 de elevi de la liceele cu predare in limba maghiara din Harghita, la un concurs de competente in limba romana

19:06, 23.04.2024 - Aproximativ 60 de elevi de la liceele cu predare in limba maghiara din Harghita au participat, astazi, la un concurs de competente lingvistice in limba romana, intitulat "Non recuso laborem", care a avut loc la Colegiul National "Marton Aron" din Miercurea-Ciuc. Concursul este o continuare a unei competitii…

Curtea Constituționala a respins sesizarea privind inlocuirea limbii moldovenești cu limba romana

20:05, 11.03.2024 - Magistrații Curții Constituționale au respins parțial sesizarea privind legea care prevede inlocuirea sintagmei limba moldoveneasca cu limba romana in legislația țarii vecine, aceasta fiind depusa de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, dar care au lipsit de la ședința.

Crește interesul moldovenilor pentru cursurile de limba romana: De doua ori mai multe inscrieri decat anul trecut / Solicitari inclusiv de la Tiraspol

10:05, 05.03.2024 - Crește interesul cetațenilor moldoveni pentru cursurile de studiere a limbii romane. Potrivit Ministerului Educației, un numar record, de peste 12 700 de persoane, s-au inscris pentru circa 5000 de locuri disponibile in cadrul Programului național de studiere a limbii romane, ediția 2024, transmite…

Crește interesul moldovenilor pentru cursurile de limba romana:De doua ori mai multe inscrieri decat anul trecut/ Solicitari inclusiv de la Tiraspol

09:56, 05.03.2024 - Crește interesul cetațenilor moldoveni pentru cursurile de studiere a limbii romane. Potrivit Ministerului Educației, un numar record, de peste 12 700 de persoane, s-au inscris pentru circa 5000 de locuri disponibile in cadrul Programului național de studiere a limbii romane, ediția 2024, transmite…

Tur ghidat al Palatului Culturii reabilitat

19:05, 01.03.2024 - Reprezentanții Asociației Visit Mureș anunța ca duminica, 3 martie, iubitorii de cultura și de istorie sunt invitați sa participe la un tur ghidat al Palatului Culturii reabilitat din Municipiul Targu Mureș, care se va desfașura atat in limba romana, cat și in limba maghiara. Turul ghidat in limba romana…

Rezultate simulare Evaluare Naționala 2024: Doar 42% dintre elevi au luat peste 5 la matematica

13:05, 25.02.2024 - ​Ministerul Educației a publicat rezultatele la simularea Evaluarii Naționale (EN) 2024. Datele arata ca doar 42% dintre elevii din clasele a VIII-a au luat note de peste 5. La limba și literatura romana procentul este de aproape 74%. Rezultatele de la simularea Evaluarii Naționale, conform Ministerului…

Cea mai frecventa greșeala de gramatica din limba romana. Foarte mulți oameni o fac

18:10, 15.02.2024 - In ciuda faptului ca limba romana este limba pe care o vorbim zi de zi, oricine se poate incurca in ea uneori. Aceasta este cea mai frecventa greșeala de gramatica din limba romana. Mulți romani fac aceasta greșeala fara sa iși dea seama. Cea mai frecventa greșeala de gramatica din limba romana Un exemplu…

Cuvantul din limba romana pe care puțini oameni il mai cunosc: ce inseamna "lipideu"? 

09:50, 26.01.2024 - “In literatura romana, regionalismele sunt folosite de scriitori in scop artistic, ele sunt o permanenta sursa de imbogatire a limbii literare. Utilizarea lor cu masura si maiestrie este admisa, chiar recomandabila, dar abundenta lor poate dauna valorii artistice”, sustine prof. Univ. dr. Dumitru Draica,…


Ce parere ai despre aceasta stire?