Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

„Ai făcut plajă în slipi sau în slipuri?”. Să învăţăm „umpic” mai bine limba română - 10 lecţii simple despre mari greşeli de scriere şi vorbire

Publicat:

O profesoara de limba romana din Barlad, retrasa la pensie, a creat pe pagina personala de Facebook o rubrica denumita “Minutul de limba romana”. Lectiile de gramatica sunt inspirate de greselile pe care le constata la prietenii internauti, in discutiile pe care le are cu elevii pe care ii mediteaza sau chiar in exprimarea reporterilor de televiziune. 

In era vitezei, cand informatia trebuie sa fie scurta si concisa, profesoara explica forma corecta a anumitor cuvinte si expresii, folosind exemple pe intelesul tuturor, atasand emoticoane si, uneori, remarci critice si haioase.

Citeste articolul mai departe pe adevarul.ro…  

Sursa articol: adevarul.ro


Stiri pe aceeasi tema

Cuvantul din limba romana care da mari batai de cap. Cei mai mulți habar nu au ce inseamna

13:45, 18.04.2024 - Știi ce inseamna verbul „a abhora”? Este cuvantul din limba romana pe care mulți conaționali nu știu cum și cand sa il foloseasca, fiindca nu ii cunosc sensul. Ce explicații gasim in dicționare. Relația dintre societate și limba Limba nu este doar o cale de a comunica, ci și o componenta a culturii…

Cuvantul din limba romana pe care aproape toți romanii il pronunța greșit. Nu știu care este forma corecta

19:10, 13.04.2024 - Chiar daca suntem vorbitori nativi ai unei limbi, se intampla sa pronunțam greșit anumite cuvinte sau sa nu le știm sensul. Ajungem chiar sa credem ca așa este corect, fara sa ne dam seama ca facem o mare eroare. Așa este și in cazul cuvintelor petec sau petic, pe care unii dintre noi nici macar […]…

LIVE Slujba de Paște in limba romana de la Biserica Inalțarea Sfintei Cruci din Brașov

22:55, 30.03.2024 - Newbv.ro va transmite, in direct, Slujba de Paște de la Biserica Inalțarea Sfintei Cruci din Brașov, strada Ștefan cel Mare nr 2A. La eveniment sunt prezenți și subprefectul Lucian Patrașcu și fostul primar George Scripcaru. Newsbv.ro va transmite, in direct, și slujbele de duminica dimineața: 9.00…

Cuvantul banal din limba romana pe care cei mai mulți oameni il scriu greșit. Care este forma corecta, de fapt

14:36, 14.03.2024 - Mulți romani folosesc acest termen greșit, fara sa știe ca atat Dicționarul Explicativ al Limbii Romane (DEX), cat și Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic (DOOM) nu il prezinta ca fiind o varianta acceptata in vocabular. Afla in continuare despre ce cuvant este vorba și cum se utilizeaza…

Cuvantul unic din limba romana cu o singura vocala care se repeta de 6 ori. Sigur l-ai folosit macar o data

20:30, 10.02.2024 - Poți spune care este cuvantul unic din limba romana cu o singura vocala care se repeta de șase ori? Nu este un termen special, face parte din vocabularul nostru de zi cu zi, l-ai folosit sau auzit, cu siguranța, macar o data in viața. Un termen inedit Limba romana este una dintre cele mai complexe […]…

Ce inseamna, de fapt, cuvantul „facilitati”? Mai toti romanii il folosesc gresit, nu este sinonim cu „dotari”

14:10, 02.02.2024 - Este un termen ce, in ultimii ani, a capatat, pentru foarte mulți vorbitori de limba romana, un sens ce nu are vreo legatura cu modul in care este definit in dicționare. Afla, din randurile de mai jos, ce inseamna, de fapt, cuvantul „facilitati”. O confuzie facuta de tot mai mulți romani Limba romana…

Cuvantul din limba romana care are cea mai ciudata forma de plural. Aproape nimeni nu știe varianta corecta

13:50, 01.02.2024 - Nu este un termen complex, dificil, ce sa ii puna in incurcatura pe vorbitorii limbii noastre, in ceea ce privește sensul pe care il are, dar foarte puțini ar putea da un raspuns daca ar fi intrebați cum se spune la plural. Afla, din randurile de mai jos, care este cuvantul din limba romana care […]…

Cuvantul din limba romana pe care puțini oameni il mai cunosc: ce inseamna "lipideu"? 

09:50, 26.01.2024 - “In literatura romana, regionalismele sunt folosite de scriitori in scop artistic, ele sunt o permanenta sursa de imbogatire a limbii literare. Utilizarea lor cu masura si maiestrie este admisa, chiar recomandabila, dar abundenta lor poate dauna valorii artistice”, sustine prof. Univ. dr. Dumitru Draica,…


Ce parere ai despre aceasta stire?