Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

16:00, 15.04.2024

Conferință pentru suflet și minte la UAV: arhid. lect. univ. dr. Adrian Sorin Mihalache, specialist în neuroștiințe și teologie va conferenția la Arad

Conferință pentru suflet și minte la UAV: arhid. lect. univ. dr. Adrian Sorin Mihalache, specialist în neuroștiințe și teologie va conferenția la Arad

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad este partener al conferinței „Educație pentru viața de mâine”, susținută de arhid. lect. univ. dr. Adrian Sorin Mihalache, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității…




23:40, 24.03.2024

Vrei să îți îmbunătățești memoria? Un cercetător în neuroștiințe dezvăluie 5 obiceiuri simple

Vrei să îți îmbunătățești memoria? Un cercetător în neuroștiințe dezvăluie 5 obiceiuri simple

Sănătatea creierului este un aspect critic, dar adesea trecut cu vederea, al sănătății și bunăstării generale. Protejarea acestuia poate reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer și demența. Un cercetător în…




23:45, 23.03.2024

Un cercetător în neuroștiințe dezvăluie 5 obiceiuri simple pentru îmbunătățirea memoriei

Un cercetător în neuroștiințe dezvăluie 5 obiceiuri simple pentru îmbunătățirea memoriei

Sănătatea creierului este un aspect critic, dar adesea trecut cu vederea, al sănătății și bunăstării generale. Protejarea acestuia poate reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer și demența. Un cercetător în…




17:05, 18.03.2024

Workshop-uri în domeniul Neuropatologiilor și Neuroștiinței, la UMFST

Workshop-uri în domeniul Neuropatologiilor și Neuroștiinței, la UMFST

Echipa Brain UMFST a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade" din Târgu Mureș organizează, în perioada următoare, o serie de evenimente științifice sub denumirea de „Teaching…




11:15, 25.02.2024

Ramona Lile: „UAV a câștigat unul din cele 3 proiecte din România pentru promovarea Săptămânii Creierului”

Ramona Lile: „UAV a câștigat unul din cele 3 proiecte din România pentru promovarea Săptămânii Creierului”

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad este una din cele trei câștigătoare din România a unui proiect internațional finanțat de către Federația Societăților Europene de Neuroștiințe (FENS), cu sprijinul Dana Foundation.…




22:36, 14.11.2023

La ce vârstă adolescenții încep să gândească ca niște adulți. Specialiștii spun că au găsit răspunsul cu ajutorul neuroștiinței

Adolescența, definită ca perioada de tranziție între pubertate și maturitate, este marcată de schimbări majore în procesele psihologice, emoționale și sociale și este adesea asociată cu comportamente provocatoare.…




21:35, 08.11.2023

Povestea de succes a aiudeanului Sergiu Pașca – cercetător la Universitatea Stanford din Statele Unite: Descoperirile fundamentale în neuroștiințe l-au…

Povestea de succes a aiudeanului Sergiu Pașca – cercetător la Universitatea Stanford din Statele Unite: Descoperirile fundamentale în neuroștiințe l-au transformat într-un lider la nivel global în domeniul său…




18:35, 19.10.2023

(AUDIO/FOTO) Rectorul UNAGE, Aurelian Bălăiță: Prin punerea împreună a cercetării artistice cu cercetarea științifică, putem cunoaște mai profund ființa…

Stimularea creativității este scopul unui nou proiect de cercetare conceput de oameni de știință (medici) și artiști, la Iași.  Ioana Soreanu a asistat la prima conferință și ne oferă mai multe informații:    …




15:50, 11.10.2023

11-14 octombrie – Congresul Național de Neuroștiințe, la Iași

11-14 octombrie – Congresul Național de Neuroștiințe, la Iași. Cea de a V-a ediție a Congresului Național de Neuroștiințe, cu tema „Neuroștiințele în Serviciul Pacientului”, are loc în perioada 11- 14 octombrie,…




14:30, 01.10.2023

INTERVIU. De ce tragediile precum Crevedia îi afectează pe mulți dintre noi. Explicațiile unui cercetător care studiază stresul de 15 ani

Exploziile de la Crevedia și Călimănești, accidentul din stațiunea 2 Mai și decesul unei tinere gravide în maternitate din Botoșani sunt câteva dintre tragediile recente. Astfel de evenimente le pot cauza stres…




23:00, 07.09.2023

Serie de conferințe, organizată săptămâna viitoare la UBB

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) prin programul UBBMed, împreună cu Institutul de Medicină și Neuroștiințe și Centrul de Cercetare Jülich, va organiza marți, 12 septembrie 2023, un eveniment sub…




14:00, 30.08.2023

Importanța atingerilor în cuplu

Neuroștiințele și psihologia relațională a câștigat tot mai mult teren în ultimii ani, îndomeniul cercetărilor. Astfel, în domeniul relațiilor s-a produs o adevărată revoluție, la nivel internațional.




08:05, 28.08.2023

Uitarea poate fi o formă de învățare. Concluzia la care au ajuns experții în neuroștiințe din Marea Britanie

O echipă de specialişti în neuroştiinţe din Marea Britanie a prezentat primele rezultate în cazul unor teste experimentale concepute pentru a explora ideea că „uitarea” ar putea să nu fie un lucru rău şi că, dimpotrivă,…




23:10, 16.08.2023

Medicamentul experimental pentru leziuni ale măduvei spinării

Un nou medicament, dedicat leziunilor măduvei spinării, a trecut cu succes primele teste făcute pe om, dovedindu-se sigur și tolerabil. Un studiu nou al Institutului de Psihiatrie, Psihologie și Neuroștiințe (IoPPN)…




21:20, 16.08.2023

Un nou test arată că un medicament experimental pentru măduva spinării s-a dovedit sigur și tolerabil pentru om

Leziunile măduvei spinării sunt afecţiuni care schimbă viaţa şi care poate avea un impact uriaş asupra capacităţii unei persoane de a îndeplini cele mai elementare sarcini, iar efectele asupra sănătăţii fizice…




19:21, 05.08.2023

Condimentul care ar putea ajuta regenerarea creierului

Turmericul este condimentul mai puțin folosit în bucătăria românească, dar care poate fi un aliat bun în procesul de regenerare al creierului. Introducerea turmericului în alimentația noastră și consumul regulat…




10:30, 08.06.2023

Cum poate provoca un virus comun scleroză multiplă

Cercetatorii de la Institutul Karolinska, din Suedia, au gasit noi dovezi privind modul în care virusul Epstein-Barr poate declansa scleroza multipla sau poate determina evolutia bolii. Un nou studiu publicat înScience…




14:15, 15.05.2023

Studiu: Creierul bebelușului poate fi modelat în funcție de cât de mult îi vorbești

Obiceiul de a sta de vorbă cu bebelușii se poate dovedi util în modelarea structurii creierului copilului. Asta arată o cercetare a unui grup de profesori de la University of East Anglia, publicată în Journal of…




14:10, 29.04.2023

Sergiu Pașca a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UMF Cluj. Fostul student al universității, un lider internațional în neuroștiințe: „E important…

De la laboratorul pe care și l-a amenajat la vârsta de 11 ani în subsolul casei părintești, Sergiu Pașca, un cercetător clujean de renume, a ajuns să aibă propriul laborator la Universitatea Stanford din Statele…




18:25, 29.03.2023

Uitarea sau demența? Un cercetător în neuroștiințe dezvăluie cele cinci semne pe care nu trebuie să le ignori niciodată

Uitarea și schimbările bruște de dispoziție se numără printre cele șase cauze principale de îngrijorare. Pierderea memoriei, a sentimentului de sine și a identității pare un coșmar. Și pentru mulți oameni care…




00:10, 04.03.2023

Punem Bistrita pe harta internationala a medicinei !

Municipiul Bistrita va gazdui, in perioada 31 martie - 1 aprilie 2023, Conferinta EFNR-WFNR din Estul Europei in parteneriat cu Conferinta Bistriteana pentru Neurostiinte Clinice, sub egida Federatiei Mondiale…




12:46, 01.03.2023

Au fost identificate celule din creier asociate cu convulsiile epileptice la copii

Oamenii de stiinta au folosit tehnici neinvazive si metode computationale avansate pentru a masura semnalele electrice si magnetice generate de celulele neuronale din creierul uman, într-un efort de a identifica…




08:05, 28.02.2023

Viața Arianei poate fi salvată în Germania. Fata, care a surzit și căreia i-au „înghețat” mușchii feței din cauza cancerului, are nevoie de 70.000 de…

Acest articol este o acțiune umanitară finanțată și publicată de Fundația Ringier. Toate cazurile sprijinite de aceasta pot fi găsite pe site-ul www.ajutacopiii.ro.De când a fost diagnosticată cu cancer cerebral…




11:51, 24.02.2023

Refacerea auzului, mai aproape de realitate

Specialistii spun ca este esential sa ne protejam urechile de zgomotele puternice pe termen lung. Asta pentru ca celulele ciliate cohleare, celule primare folosite de ureche pentru a detecta undele sonore, nu se…




22:11, 14.02.2023

Ai probleme de memorie? Neuroștiința oferă câteva soluții simple pentru menținerea sănătății creierului

Ni se pare firesc să ținem minte lucruri, până când ne dăm seama că am început să uităm. Atunci ne îngrijorăm, ne enervăm, poate chiar ne și speriem când ne gândim că ne scad capacitățile de memorare și învățare.…




13:30, 01.02.2023

UBB duce Clujul în liga medicinii mondiale de top în imagistică și neuroștiințe. S-a deschis șantierul pentru Platforma INSPIRE

După încheierea licitațiilor pentru dotări cu aparatură de vârf și construcții, azi s-a deschis șantierul pentru cea mai mare infrastructură de imagistică biomedicală între Europa de Vest și China – Platforma INSPIRE.




10:20, 01.02.2023

UBB duce Clujul și țara în liga medicinii mondiale de top în imagistică și neuroștiințe. S-a deschis șantierul pentru Platforma INSPIRE

După încheierea licitațiilor pentru dotări cu aparatură de vârf și construcții, miercuri s-a deschis șantierul pentru cea mai mare infrastructură de imagistică biomedicală între Europa de Vest și China - Platforma…




02:25, 31.01.2023

Motivul pentru care uităm atât de repede ceea ce am văzut în lumea viselor - cercetător în neuroștiințe

Ne petrecem o treime din viață dormind, din care o bună parte implică visarea. Dar, de cele mai multe ori, nu ne amintim niciunul dintre visele noastre. Și chiar și în acele zile norocoase în care te trezești cu…




15:05, 09.12.2022

Azamfirei: Mă aştept ca de anul viitor să funcţioneze Institutul de Neuroştiinţe – British-Romanian Academic Institute of Neuroscience

Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade" din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunţat, joi seara, la Gala UMFST, că începând de anul viitor se aşteaptă…




14:06, 09.12.2022

Institutul de Neuroştiinţe așteptat să funcționeze începând de anul viitor la UMFST Tg.Mureș

Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunţat, joi seara, la Gala UMFST, că începând de anul viitor se aşteaptă…