Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

06:10, 12.04.2024

Ora de gramatică. Care e pluralul cuvântului vis: vise sau visuri?

Ora de gramatică. Care e pluralul cuvântului vis: vise sau visuri?

Ora de gramatică. Care e pluralul cuvântului vis: vise sau visuri? Un cuvânt des utilizat în limba română este cuvântul ”vis”. Care este însă pluralul cuvântului vis? Deși utilizăm frecvent unele fraze, sau cuvinte,…




22:50, 03.04.2024

Cum se scrie corect ”taceți” sau ”tăceți”. Greșeala făcută de mulți români

Limba română este extrem de frumoasă, dar și complicată. Gramatica poate crea multe probleme nativilor mai ales în ceea ce privește forma unor cuvinte. Iată care este varianta corectă pentru verbul „a tăcea”.




07:55, 22.03.2024

DE BUNA VESTIRE – Părintele Constantin Necula (re)vine la Mănăstirea Moisei

DE BUNA VESTIRE – Părintele Constantin Necula (re)vine la Mănăstirea Moisei

Moiseienii, dar nu numai, sunt așteptați în data de 25 martie la o reîntâlnire cu Pr. Prof. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula, decan interimar al Facultății de Teologie din Sibiu. Acesta va ajunge la Mănăstirea…




06:06, 21.03.2024

Gramatica după metoda Tik-Tok. Ce spun experții despre propunerea Inspectoratului Școlar București

Rezultatele slabe obținute de elevi la simularea Evaluării Naționale cer măsuri de remediere, iar Inspectoratul Școlar București a prezentat planul de intervenție. Oficialii propun, printre altele, 5 minute de…




17:01, 20.03.2024

Oficialii din învăţământ vor să ridice notele de la Evaluarea Naţională. Câte cinci minute de gramatică și de lectură înaintea fiecărei ore de română, o posibilă variantă

Oficialii din învăţământ vor să ridice notele de la Evaluarea Naţională. Câte cinci minute de gramatică și de lectură înaintea fiecărei ore de română,…

Simulările de la Evaluarea Națională 2024 au scos în evidență mai multe carențe în pregătirea elevilor. Atfel că, printr-un document publicat de ISMB, oficialii din învăţământ vor să ridice notele de la Evaluarea…




11:10, 20.03.2024

5 minute de gramatică. Cum încearcă oficialii din Educație să rezolve problema dezastrului de la Evaluarea Națională

Cinci minute de gramatică și cinci minute de lectură înaintea fiecărei ore de română. Asta îi așteaptă pe elevii de clasa a VIII-a din Capitală care învață în școlile unde media notelor la simularea Evaluării Naționale…




09:36, 20.03.2024

Oficialii din Educație vor să rezolve dezastrul de la simulare cu 5 minute de gramatică. Un algocalmin pe un organism cu metastaze

Oficialii din Educație vor să rezolve dezastrul de la simulare cu 5 minute de gramatică. "Un algocalmin pe un organism cu metastaze"

Cinci minute de gramatică și cinci minute de lectură înaintea fiecărei ore de română. Asta îi așteaptă pe elevii de clasa a opta din Capitală. Măsurile sunt propuse de Inspectoratul Școlar din București pentru…




17:55, 15.03.2024

Top 10 cuvinte pe care românii le pronunță greșit. Nici nu îşi dau seama de acest detaliu

Gramatica limbii române nu este una foarte ușoară, iar nu puține sunt cazurile în care oamenii pronunță cuvintele greșit. De cele mai multe ori, întâlnim des greșeli la formele de plural ale substantivelor, dar…




18:35, 26.02.2024

Cum se scrie corect: înșală sau înșeală? Aproape toți românii fac această greșeală de scriere

Gramatica limbii române este foarte complexă, iar vorbitorii trebuie să respecte câteva reguli clare. Unul dintre cuvintele care stârnesc controverse, din acest punct de vedere, este înșală sau înseală, pe care…




19:41, 15.02.2024

Cum se spune corect: ”foitaj” sau ”foietaj”. Greșeala făcută de mulți români

Limba română este extrem de frumoasă și armonioasă, dar are o mulțime de reguli de care trebuie să ținem cont. Gramatica poate deveni dificilă pentru o parte dintre români, astfel că pot exista mai multe greșeli…




18:10, 15.02.2024

Cea mai frecventă greșeală de gramatică din limba română. Foarte mulți oameni o fac

În ciuda faptului că limba română este limba pe care o vorbim zi de zi, oricine se poate încurca în ea uneori. Aceasta este cea mai frecventă greșeală de gramatică din limba română. Mulți români fac această greșeală…




10:05, 09.02.2024

Deca, dezacord gramatical repetat, în același discurs. VIDEO

Ministrul Educației, Ligia Deca, a rostit repetat un dezacord grammatical, într-un discurs susținut, joi, referitor la femeile care lucrează în Știință: “unul din trei sunt (…) unul din cinci sunt”. “În statele…




14:50, 03.02.2024

Care este forma corectă de plural a cuvântului "pizza". Se numără printre cele mai întâlnite greșeli gramaticale

De-a lungul timpului, poate și tu ai observat faptul că limba română nu este deloc una ușoară, așa cum pare. Este posibil ca și tu să fi auzit de multe ori, pe cineva care pronunță cuvintele într-o cu totul altă…




13:05, 03.02.2024

Greşeala de gramatică pe care o fac chiar şi unii profesori. La ce trebuie să fii atent atunci când vorbeşti

Când vorbim de gramatica limba românii și modul în care anumite expresii sunt folosite, este important să știm care sunt formele corecte. De altfel, este greşeala de gramatică pe care o fac chiar şi unii profesori.




15:30, 22.01.2024

4 modalități de a-ți îmbunătăți gramatica limbii române

Câte cariere minunate poți eșua și câte oportunități poți pierde din cauza analfabetismului de bază! Dacă simți că ortografia nu este punctul tău forte, există mai multe modalități de a o îmbunătăți. 4 modalități…




13:30, 07.01.2024

Care este forma de plural a cuvântului "rucsac". Se numără printre greșelile gramaticale întâlnite des în limba română

Știm cu toții că limba română nu este deloc una ușoară, așa cum pare. Foarte probabil, și tu ai auzit de multe ori, pe cineva care pronunță cuvintele într-o cu totul altă formă. Iată că una dintre cele mai comune…




11:40, 04.01.2024

Ce este diftongul

Ce este diftongul

Mulți dintre noi își amintesc cu siguranță de orele de gramatică din școala generală la care am studiat regulile care descriu forma corectă a cuvintelor și a îmbinărilor acestora în propoziții. Când vine vorba…




10:25, 10.12.2023

Cubolta limbii române (III)

Dintr-un an al filologiei româneşti Cel ce citeşte cartea de căpătâi a lui Mihail Andrei şi Iulian Ghiţă – „Limba română – fonetică, lexicologie, gramatică, stil şi compoziţie, exerciţii (În sprijinul cadrelor…




11:10, 07.12.2023

Care este forma de plural a cuvântului „nivel”. Se numără printre greșelile gramaticale făcute des în limba română

Limba română este una dintre cele mai complexe limbi. De asemenea, trebuie să recunoaștem faptul că există o mulțime de persoane care întâmpină dificultăți când vine vorba de forma de plural a anumitor cuvinte.…




16:10, 30.11.2023

Sanii sau sănii? Care e forma corectă de plural, de fapt. Milioane de români fac greșeala asta

Care este forma de plural al substantivului “sanie”? Sanii sau sănii? Mulți români folosesc forma de plural al saniei în mod greșit, fără să-și dea seama. Răspunsul îl găsiți în rândurile următoare. Forma corectă…




10:46, 28.11.2023

Ce este apoziția. Exemple de apoziții

Așa cum, probabil, unii își mai amintesc din școala generală, gramatica limbii române este știința care se ocupă cu studiul regulilor care stau la baza modificării formei cuvintelor și, de asemenea, a regulilor…




12:05, 26.11.2023

«Ora de Gramatică» la Școala Gimnazială “Mihail Andrei” din Buhuși: Omagiu unei vieți dedicate Educației

Într-o sâmbătă memorabilă, pe 25 noiembrie, elevii și cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale “Mihail Andrei” din Buhuși au fost martorii unui eveniment deosebit: «Ora de Gramatică» ce a marcat împlinirea a 100…




15:51, 07.11.2023

Patriarhul Daniel l-a decorat pe preotul cercetător Florin Țuscanu

■ părintele cărturar a primit Ordinul Patriarhal „Sfinții Împărati Constantin și Elena“, crucea pectorală cu Gramata Patriarhală ■ evenimentul a trecut mai puțin observant în România, deoarece înalta distincție…




12:00, 25.10.2023

Visuri sau vise? Când se folosesc corect cele două forme de plural ale cuvântului vis

Sunt momente în care limba română ne poate crea o serie de dificultăți, atunci când trebuie să folosim o formă de plural al unui anumit substantiv. În decursul timpului s-au perpetuat întrebări cu privire la modalitatea…




11:06, 25.10.2023

Când se pune virgula și care sunt regulile de folosire a virgulei

Lipsa semnelor de punctuație dintr-un text poate duce la neînțelegerea acestuia ori la transmiterea greșită a unei informații. Cu ajutorul semnelor de punctuație se marchează pauzele de vorbire, intonația ori se…




11:20, 14.10.2023

De ce expresia „îmi cer scuze” este greşită din punct de vedere gramatical. Toţi românii spun aşa, însă nu este deloc corect

De cele mai multe ori, poate fără să ne dăm seama, folosim anumite expresii în vorbirea curentă care nu ar trebui folosite în mod nromal. De aceea ne-am gândit să explicăm de ce expresia „îmi cer scuze” este greşită…




07:10, 13.10.2023

Iarăşi despre lecţia de fonetică

Noi nu am inventat nimic Fonetica, primul strat al oricărei limbi, îi împrieteneşte pe cercetători, pentru că este, în general, partea comună a unei familii de idiomuri, spre deosebire de vocabular, al doilea strat,…




13:15, 11.10.2023

Editorialist din Apuseni: Cei care am făcut școală înainte de 1989 ne putem exprima coerent și fidel ideile într-un text, fără greșeli de gramatică

Voicu Ienci, editorialist și influencer din Brad, a făcut o comparație între tinerii de demult și cei de azi și a ajuns la concluzia că acum nivelul a scăzut.”Mi-am facut scoala generala pe Horea, la "scoala mare" (Brad,…




20:55, 10.10.2023

Care sunt cuvintele din limba română care nu au formă de plural. Pe unele le folosești în fiecare zi, fără să știi

Puțini oameni știu, dacă îi întrebi, care sunt cuvintele din limba română care nu au formă de plural, deși le folosesc aproape în fiecare zi. Lingviștii numesc aceste cuvinte fără formă de plural simplu: substantive…




17:10, 05.10.2023

Jon Fosse este laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din 2023

Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat anul acesta dramaturgului norvegian Jon Fosse. Academia Suedeză a motivat alegerea, apreciind că prin intermediul pieselor sale inovatoare, Fosse „a dat glas celor…