Sprijinim refugiatii din Ucraina. Doneaza si tu pentru Crucea Rosie Romana in sprijinul lor. Orice suma conteaza.

23:05, 20.04.2024

Farmecul cetăților dacice din Munții Orăștiei. Minunile antice din România, împodobite de primăvară VIDEO

Patru cetăți dacice din Hunedoara își întâmpină, în aceste zile, oaspeții, într-o atmosferă relaxantă de primăvară. Cele mai vizitate așezări dacice din România se află în Munții Orăștiei




05:35, 19.04.2024

Satele din Munții Orăștiei, magnet pentru turiști. Cum s-a transformat ținutul cetăților dacice VIDEO

Noile șosele construite în Munții Orăștiei au făcut accesibil ținutul cetăților dacice, iar micile sate ascunse în munți au devenit repere turistice. De aici pornesc unele dintre cele mai spectaculoase trasee montane.




00:15, 19.04.2024

Un pandativ din aur descoperit la Cârlomănești, într-o expoziție olandeză cu aur dacic

Un pandativ din aur descoperit la Cârlomănești, într-o expoziție olandeză cu aur dacic

Un pandantiv din aur descoperit în situl Cârlomăneşti-Cetăţuia, datat în secolele II-I înainte de Hristos şi încadrată la categoria „Tezaur Naţional”, va putea fi admirat în cadrul expoziţiei „Dacia, the kingdom…




22:15, 18.04.2024

Augustin Lazăr: Comunitatea ştiinţifică serioasă nu are niciun fel de dubii cu privire la autenticitatea brăţărilor dacice

Profesorul universitar doctor Augustin Lazăr, fostul procuror general al României în perioada 2016-2019, a declarat miercuri, la Târgu Mureş, că experţii care au analizat brăţările dacice nu au niciun fel de dubii…




16:15, 17.04.2024

Augustin Lazăr, despre brățările dacice: „Comunitatea ştiinţifică serioasă nu are niciun fel de dubii cu privire la autenticitatea lor”

Augustin Lazăr, despre brățările dacice: „Comunitatea ştiinţifică serioasă nu are niciun fel de dubii cu privire la autenticitatea lor”

Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, afirmă că că experţii care au analizat brăţările dacice nu au niciun fel de dubii cu privire la autenticitatea acestora. Cei care susțin contrariul au interesul…




09:55, 17.04.2024

Tezaurul dacic de la Răcătău merge în Olanda

Tezaurul dacic de la Răcătău, o comoară străveche și fascinantă din perioada mijlocie a epocii bronzului, va călători spre Olanda pentru a fi expus în fața publicului internațional. Într-o ceremonie desfășurată…




22:45, 11.04.2024

Enigmele celor mai valoroase monede dacice de aur, descifrate. Detaliul care face diferența între Kosoni

Kosonii, cele mai prețioase monede de aur atribuite dacilor, au dat naștere multor controverse. Oamenii de știință au încercat să dezlege misterul pieselor de aur descoperite în ținutul cetăților dacice și au observat…




12:05, 11.04.2024

Prof. univ. dr. Augustin Lazăr, procuror general al României (2016-2019) susține conferința „Epopeea brățărilor regale dacice”

Studenții UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, programele de studii de licență Istorie și Drept și programul de studii de masterat Istorie și turism cultural, sunt invitați să participe miercuri, 17 aprilie 2024, ora…




10:55, 11.04.2024

Medalii pentru Gemina DBP Alba Iulia la Cupa Dacicus: Anna Maria Suciu – de două ori pe podium

Medalii pentru Gemina DBP Alba Iulia la Cupa Dacicus: Anna Maria Suciu – de două ori pe podium Reprezentanții clubului Gemina DBP Alba Iulia au cucerit două medalii la Cupa Dacicus la karate, de la Orăștie, Anamaria…




07:05, 26.03.2024

Ultimii daci, oamenii munților din Sarmizegetusa. Ani în șir au purtat de grijă cetăților dacice VIDEO

Cetățile dacice din Hunedoara au supraviețuit timpului și pentru că unii localnici din satele de munte s-au dedicat ani în șir îngrijirii lor. Unii au bătut la pas distanțe mari pentru a fi la Sarmizegetusa Regia,…




03:11, 25.03.2024

Un mare turn al unei cetăți dacice a ajuns de nerecunoscut. A fost devastat de forțele naturii în ultimii ani VIDEO

Ruinele celor mai impunătoare turnuri dacice din Hunedoara au ajuns de nerecunoscut. Au fost vitale pentru apărarea cetăților dacice, însă aproape două milenii mai târziu nu mai pot fi apărate de distrugerile provocate…




10:21, 23.03.2024

Lacul Răcăciuni din preajma cetății dacice Tamasidava – VIDEO

Pe teritoriul județului Bacău, se ascunde o comoară naturală ce atrage privirile și inimile iubitorilor de natură și pasărele migratoare. Lacul Răcăciuni, împreună cu zonele înconjurătoare, formează o arie protejată…




22:01, 22.03.2024

Adevărul despre „murus dacicus”, zidul de nepătruns al dacilor. Tehnologia era de fapt importată de la greci

Dacii nu au inventat un sistem original de fortificații, iar celebrul „murus dacicus” este mai mult o invenție a istoriografiei naționaliste. Dacii utilizau, în mare parte fortificații de inspirație tracică sau…




19:05, 22.03.2024

Comorile naturii din ținutul cetăților dacice. Plantele magice și de leac căutate aici primăvara VIDEO

Primele zile de primăvară schimbă înfățișarea cetăților dacice din Munții Șureanu și le oferă oaspeților lor noi motive de a le vizita în această perioadă. Ies la iveală plantele de leac și florile despre care…




23:30, 13.03.2024

Sanctuarele dacice, porți spre „lumea de dincolo“. Marile comori aduse ca ofrandă în locurile sacre VIDEO

Numeroase locuri din Munții Șureanu (Hunedoara) au păstrat rămășițe și vestigii ale unor sanctuare din vremea dacilor. Unii oameni de știință au arătat că strămoșii noștri le considerau „porți către lumea de dincolo”.




11:00, 11.03.2024

Folclorul va întregi povestea morilor de la Rudăria

Folclorul va întregi povestea morilor de la Rudăria

CARAŞ-SEVERIN – Peste 8 ore de interviuri şi 100 de documente, schiţe şi fotografii vechi scanate întregesc de pe acum monografia dedicată morilor de apă de la Rudăria, vechi de sute de ani! Documentarea echipei…




17:10, 29.02.2024

Ghioceii sălbatici împodobesc ținutul cetăților dacice. Avertisment pentru excursioniști VIDEO

Primele semne ale primăverii se arată în Munții Șureanu din Hunedoara, unde covoare de flori încep să împodobească pădurile din ținutul cetăților dacice. Turiștii sunt așteptați în număr mare în poienile cu ghiocei…




14:45, 25.02.2024

Primaria Constanta cheama in judecata pentru Mega Telecom Solutions SRL care a administrat plaja Dacica

Primaria Constanta cheama in judecata pentru Mega Telecom Solutions SRL care a administrat plaja Dacica

Primaria Constanta prin primar a inregistrat pe rolul Judecatoriei Constanta, sectia civila, dosarul cu nr. unic 5090 212 2024.Obiectul actiunii municipalitatii este actiune in raspundere delictuala si este indreptata…




23:05, 13.02.2024

Taberele militare romane puțin știute de români. Sunt mărturii ale războaielor între daci și romani VIDEO

Ținutul cetăților dacice din Munții Șureanu (Hunedoara), locul din România unde se află cea mai mare concentrare de monumente ale civilizației dacice, a păstrat și numeroase rămășițe ale unor tabere militare romane.




08:16, 04.02.2024

Descoperiri fascinante pe locul unei vechi cetăți dacice de acum peste 2.000 de ani, în apropiere de Timișoara (foto)

Descoperiri fascinante pe locul unei vechi cetăți dacice de acum peste 2.000 de ani, în apropiere de Timișoara (foto)

Nu departe de Timișoara, aproape de malul Timișului, se află comuna Sacoșu Turcesc, cunoscută mai ales de pescari, pentru cele două bălți destinate pescuitului de divertisment și sportiv, unde s-au pescuit exemplare…




22:50, 15.01.2024

Sanctuarele patrulatere extrem de controversate ale dacilor. Ce rol aveau „pădurile de coloane“ VIDEO

Cel puțin 30 sanctuare dacice au fost descoperite de-a lungul timpului pe teritoriul României, majoritatea fiind identificate în ținutul cetăților dacice din Munții Șureanu. Înfățișarea lor și rolul pe care îl…




22:15, 13.01.2024

Fața Cetei, marea cetate dacică necunoscută românilor. Comorile prețioase găsite în inima munților VIDEO

Aflată în apropiere de Sarmizegetusa Regia, dar acoperită complet cu pădure, Fața Cetei a rămas unul dintre cele mai enigmatice locuri din ținutul cetăților dacice. În apropierea ei, au fost descoperite tezaure…




23:20, 09.01.2024

Poveste ruptă din filme! Artefact dacic, descoperit după o furtună în noaptea de Sânziene, la rădăcina unui copac

Poveste ruptă din filme! Artefact dacic, descoperit după o furtună în noaptea de Sânziene, la rădăcina unui copac

Poveste ruptă din filme! Artefact dacic, descoperit după o furtună în noaptea de Sânziene, la rădăcina unui copacUn artefact dacic a fost descoperit la rădăcina unui copac, după o furtună în noaptea de Sânziene,…




19:00, 31.12.2023

Jocul Ursului de Anul Nou ar avea origini dacice. Când se sărbătorea de fapt trecerea dintre ani

Specialiștii în etnografie spun că tradițiile de Anul Nou la români sunt în mare parte de origine păgână, cu o vechime considerabilă. Unele, spun unii specialiști, sunt ritualuri arheetipale, moștenite inclusiv…




22:10, 29.12.2023

Cele mai tari tradiții și superstiții de Anul Nou: bani la chiloți de culoare roșie și sărut sub vâsc / Tradiția ursului are origini dacice

Cele mai tari tradiții și superstiții de Anul Nou: bani la chiloți de culoare roșie și sărut sub vâsc / Tradiția ursului are origini daciceNoaptea dintre ani este așteptată cu mare bucurie. La 12 noaptea alungăm…




14:20, 26.12.2023

Incendiul de la Ferma Dacilor: Cifră de afaceri impresionantă în 2022 / Resortul cuprindea '21 de odăi', patru căsuțe suspendate și 4 colibe dacice

Complexul Ferma Dacilor, din Tohani, care a ars în a doua zi de Crăciun, a fost construit începând cu acum zece ani, fiind dezvoltat constant ulterior, pentru a cuprinde astăzi “21 de odăi, patru căsuţe suspendate…




07:17, 26.12.2023

Misterioasa cetate dacică Singidava, descoperită într-un loc uimitor. Cum arăta în Antichitate VIDEO

Locul unde s-ar fi aflat misterioasa cetate dacică Singidava a stârnit de-a lungul timpului numeroase controverse. Unii oameni de știință au fost convinși că nu putea fi altundeva decât în Hunedoara




16:01, 21.12.2023

Drum modern spre cetățile dacice din Hunedoara. Noua șosea, construită cu 55 de milioane de lei VIDEO

Turiștii care se îndreaptă spre Sarmizegetusa Regia vor circula, după mulți ani de așteptare, pe o șosea modernizată complet. Până în prezent, drumul din ținutul cetăților dacice a fost reabilitat doar pe jumătate.




13:45, 03.12.2023

Cehia, sub cod roșu de ninsori

Institutul Hidrometeorologic local a emis un cod roșu de ninsori pentru regiunile Boemia de Sud (Blatna, Dacice, Milevsko, Pisek, Strakonice) și Vysocina (Moravske Budejovice, Telc), pentru perioada 2 - 3 decembrie.…




13:20, 03.12.2023

E cod roșu de ninsori în Cehia. MAE a emis o alertă de călătorie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Cehia că Institutul Hidrometeorologic local a emis un cod roşu de ninsori pentru regiunile…